Děsivá svědectví zdravotníků z Ghúty: Každý den zemře nejméně 71 lidí, šíří se infekce

Damašek - Za pouhé dva týdny vojenské ofenzivy zemřelo ve východní Ghútě přinejmenším 1005 lidí a 4829 jich bylo zraněno. Každý den tak v průměru přišlo o život nejméně 71 lidí a 344 jich bylo zraněno. Tyto údaje pocházejí ze dvaceti nemocnic a klinik z východní Ghúty, které plně nebo částečně podporují Lékaři bez hranic (data jsou z období od 18. února do 3. března). Humanitární organizace to uvedla v tiskové zprávě, kterou mají EuroZprávy.cz k dispozici.

Celkové počty mrtvých a zraněných budou výrazně vyšší. Dvě ze zdravotnických zařízení podporovaných Lékaři bez hranic totiž ještě nedodaly údaje za 3. březen a nadto – v oblasti působí další zdravotnická zařízení, která Lékaři bez hranic nepodporují, a jejich daty proto nedisponují.

„Čísla hovoří sama za sebe. Ještě výmluvnější jsou však výpovědi zdravotníků, které na místě podporujeme. Naši zdravotničtí kolegové se dostali na hranici toho, co lze ještě od člověka očekávat a my denně slýcháme, jak u nich narůstá pocit beznaděje a zoufalství. Jsou vyčerpaní a na pokraji zhroucení, spí jen chvílemi, kdy je to možné, a neustále se bojí, že bombardování a ostřelování zasáhne místo, kde se nacházejí. Dělají vše proto, aby zajistili fungující lékařskou péči, ale vše je proti nim. Současná situace a neustálé pošlapání pravidel války bojujícími stranami je nutí dělat nemožné,” uvedla Meinie Nicolai, generální ředitelka Lékařů bez hranic.

Rezervní zásoby Lékařů bez hranic ve východní Ghútě jsou distribuovány během nepřetržitého bombardování a ostřelování. Zásoby se však rychle tenčí a některý materiál, zejména věci nezbytné pro operace, už zcela došel. Z humanitárního konvoje, který dostal v pondělí povolení vjet do severní části enklávy, syrská vláda podle OSN nechala odstranit zdravotnický materiál. S každou další hodinou je přitom urgentnější potřeba masivního doplnění zdravotnických zásob, a to včetně materiálu k život zachraňující lékařské péči.

Čtyři zdravotníci podporovaní Lékaři bez hranic zemřeli

Patnáct z dvaceti nemocnic a klinik, které Lékaři bez hranic podporují, zasáhlo bombardování nebo ostřelování, přičemž škody jsou různého rozsahu. To dále oslabuje schopnost poskytovat zdravotní péči. Čtyři zdravotníci podporovaní Lékaři bez hranic zemřeli a dvacet jich bylo zraněno.

Ve východní Ghútě přitom není zapotřebí pouze ošetřování válečných zranění. Obyvatelé většiny částí východní Ghúty žijí často ve sklepech a v provizorních podzemních přístřešcích. Přežívají v nezdravých podmínkách s omezeným přístupem k pitné vodě a bez hygienických zařízení. Lékaři bez hranic navýšili pomoc polní nemocnici v části Harasta už před tím, než započala 18. února vojenská ofenziva. K intenzivnímu bombardování a ostřelování tam totiž docházelo od listopadu 2017 a zhruba sedmdesát procent obyvatelstva už tehdy žilo v podzemí. Tamní zdravotnická data ukazovala na výrazný nárůst infekcí dýchacích cest, průjmových onemocnění a kožních infekcí. Mezi pacienty byla řada dětí.

V souladu se základními pravidly mezinárodního humanitárního práva Lékaři bez hranic znovu naléhavě vyzývají všechny válčící strany a jejich podporovatele, aby:

- pozastavili bombardování a ostřelování, aby mohlo být reorganizováno poskytování zdravotní péče

- zamezili ostřelování civilních oblastí, včetně zdravotnických zařízení (před přerušením bojů, během něj i po přerušení)

- umožnili neomezené zásobování život zachraňujícími léky a zdravotnickými potřebami (zdravotnický materiál nesmí být odstraněn z humanitárních konvojů)

- umožnili lékařskou evakuaci pacientů v kritickém stavu

- umožnili nezávislým humanitárním organizacím přístup do oblasti, aby zde mohly poskytovat přímou pomoc

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Lékaři bez hranic humanitární krize

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy