Západní břeh Jordánu už není podle USA okupovaný. Izraelský tisk přetřásá Zemana

Jeruzalém - Americké ministerstvo zahraničí odmítlo odpovědět na dotaz, zda považuje palestinský Západní břeh Jordánu a syrské Golanské výšiny stále za okupovaná území. Termín "okupovaná" totiž oproti předchozím letům není použit ve zprávě úřadu o lidských právech v roce 2017. Upozornil na to dnes izraelský server i24.

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu, Pásmo Gazy a Golany za války v roce 1967, z Pásma Gazy se od té doby stáhl, část Golan a západní břeh ale stále okupuje.

Výroční zprávy amerického ministerstva v minulých letech v kapitole popisující stav lidských práv v Izraeli používaly titulek Izrael a okupovaná území. Zprávu shrnující loňský rok Spojené státy vydaly minulý týden a sekce o Izraeli nese název Izrael, Golanské výšiny, Západní břeh a Gaza. V textu se slovo "okupovaný" neobjevuje.

Server i24 se po zveřejnění zprávy dotázal amerického ministerstva, zda pohlíží na daná území jako na okupovaná, a v úterý zástupkyně úřadu odpověděla, že k obsahu zprávy nemá co dodat. Na další otázku, že se dotaz týká obecné politiky ministerstva zahraničí, nejen zprávy o stavu lidských práv, tento zdroj sdělil, že politika USA se nezměnila a ve zprávě je obsažená. Otázku, na kterém místě přesně se tento výklad nachází, nechala zástupkyně úřadu bez odpovědi.

Americký velvyslanec v Izraeli David Friedman podle i24 loni ministerstvu doporučil, aby přestalo používat termín "okupovaný" ve spojení s Jeruzalémem, Samaří a Judeou, což jsou biblické názvy pro Západní břeh Jordánu. Agentura AP tvrdí, že Friedman chce tyto biblické názvy začít používat v oficiálních dokumentech a prohlášeních, namísto termínu Západní břeh Jordánu.

Spojené státy loni oznámily přesun svého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, což minulé americké administrativy odmítaly. Po Washingtonu stejný krok oznámila Guatemala a uvažuje o něm také Rumunsko.

Český prezident Miloš Zeman při středečních oslavách izraelského státního svátku na Pražském hradě oznámil, že bude v květnu v Jeruzalémě otevřen honorární konzulát. Česká republika už honorárního konzula v Jeruzalémě v minulosti měla. Byla to pražská rodačka Tatiana Hoffmanová, která roku 2016 zemřela a od té doby byl tento post volný, upozornil izraelský deník Haarec.

Izraelský tisk o Zemanově projevu informoval, ale poukázal na to, že neobsahoval žádné další časové vymezení přesunu ambasády. Haarec napsal, že Zeman sám nemá pravomoc rozhodnout o přesunu velvyslanectví a že je k tomu zapotřebí souhlas vlády, která už ale dala najevo, že nehodlá jednat v rozporu s politikou Evropské unie. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu doufá, že Česká republika velvyslanectví otevře v Jeruzalému na konci letošního roku.

Podle dopisovatele serveru IsraelValley se tématu věnoval palcovými titulky pouze deník Israel Hajom, který je blízký vládě. Nejčtenější deník Jediot Achronot v článku umístěném na vnitřní stránce napsal, že nikdo v Izraeli rozhodnutí České republiky zřejmě přesně nepochopil.

Palestinci chtěli mít svůj stát na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy, hlavním městem měl být východní Jeruzalém. Izrael ale město sjednotil a považuje je za své nedělitelné hlavní město.

Související

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

Více souvisejících

Izrael USA (Spojené státy americké) Miloš Zeman velvyslanectví ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy