ROZHOVOR | Krvavá apokalypsa bez pravidel, kde jsou civilisté a lékaři cíle pro obě strany: Lékaři bez hranic exkluzivně o tom, co se děje v Sýrii

ROZHOVOR - Pavel Gruber je ředitelem české pobočky Lékařů bez hranic, humanitární organizace která pomáhá lidem po celém světě. O tom jaké jsou zkušenost ze Sýrie a jak změnila Lékaře bez hranic tato válka, se rozpovídal v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz.

Jaká je dnes v Sýrii situace?

Ta se liší místo od místa. Je pravda, že v některých oblastech, jako je například sever a severovýchod Sýrie, boje utichají. Po konfliktu zde ale zůstalo ohromné množství nevybuchlé munice a nástražných systémů, které jsou často umístěny v domech nebo v předmětech denní potřeby, třeba v konvicích na čaj. Pro vracející se lidi tak představují velké nebezpečí.

Je nějaký rozdíl mezi jinými konflikty a Sýrii?

 V Sýrii se od začátku nedodržují žádná pravidla. Právě naopak. I zdravotní personál a civilisté jsou často oběti útoků. Neexistuje zde respekt k základním ženevským konvencím. Boje jsou velmi tvrdé a ani jedna strana nešetří místní obyvatelstvo.

Uprchlíci jsou ve všech sousedních zemích. Je mezi azylem v Jordánsku, Libanonu nebo Turecku nějaký rozdíl? Daří se jim někde lépe?

 V podstatě není. Lidé utíkají primárně do sousedních zemí. Syrský konflikt už teď trvá déle než 2. světová válka. Mnozí obyvatelé tak ztrácí naději, že se někdy budou moct do svých domovů vrátit. Sýrie navíc není jediná země, kterou na Blízkém východě zmítají boje. Složitá situace panuje třeba také v Iráku, odkud lidé rovněž prchají.     

Velké problémy zažívají také vnitřně vysídlení lidé. V Sýrii jsou tací, kteří museli své domovy za dobu konfliktu opustit i třikrát nebo čtyřikrát.

S konfliktem v Sýrii je často spjato používání chemických zbraní. Je to skutečně to nejhorší, co civilistům hrozí?

Dobrá otázka. Chemické zbraně jsou sice strašlivé, ale v tomto konfliktu se daleko více používají konvenční zbraně - a jejich obětí je mnohonásobně více. Přesto jim nebývá věnována taková pozornost.     

Lékaři bez hranic působí po celém světě od Mexika přes mnoho afrických zemí po Sýrii nebo Ukrajinu. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi zeměmi, ve kterých Lékaři bez hranic působí? Co se změnilo?

Změnili se především příjemci pomoci. Před několika léty byla hlavní destinací Lékařů bez hranic Afrika. Samozřejmě, že pacienti v zemích jako Středoafrická republika nebo Súdán stále potřebují naši pomoc, ale velká část naší práce teď leží také na Blízkém východě. Vloni jsme hodně působili právě v Iráku. 

Pracujeme však i v méně vzdálených zemích, jako je například zmiňovaná Ukrajina. A byť je pravda, že zdravotní potřeby jednotlivých pacientů se mohou v mnoha ohledech lišit, vždy je pro náš klíčové, abychom jim poskytli nejvyšší možný standart důstojné péče. To se nikdy nemění.

Související

Více souvisejících

Lékaři bez hranic Pavel Gruber (Lékaři bez hranic) Sýrie rozhovor Syrská krize

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy