Turecko na cestě k diktatuře? Volby mohou skončit násilím, ozývají se varovné hlasy

Ankara - Dnešní prezidentské a parlamentní volby v Turecku jsou jedny z nejdůležitějších v moderním tureckém období. Sázky jsou totiž vysoké. Turecký prezident prezident Recep Tayyip Erdogan, stálice turecké politické scény od roku 2002, může na základě jejich výsledku získat takřka absolutní moc a posunout Turecku směrem k v podstatě ničím nekontrolovatelného prezidentského systému. Opozice varuje před tím, že už nyní se Erdogan chová diktátorsky. Ve vzduchu dokonce visí obavy z použití násilí.

Je nepochybné, že v každých volbách mají opoziční kandidáti a strany tendenci přehánět a nazývat své oponenty démonizovat. V Turecku však skutečně existuje důvodné podezření, že křehká demokracie se může posunout směrem k autoritativnímu režimu.

Důvodů je několik. Předně se jedná opozicí velmi kritizované ústavní referendum ,které proběhlo minulý rok a které významně rozšířilo prezidentovi pravomoci. Prezident se stává zároveň premiérem (jehož úřad se tím zrušil), má právo jmenovat ministry a navrhovat rozpočet. Zároveň došlo ke zrušení požadavku nadstranickosti prezidenta, proto nyní mohl Erdogan kandidovat jako prezidentský kandidát a zároveň jako předseda vládní strany Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) (taktéž ale postupují i jiní kandidáti).

Referendum proběhlo v rámci stále vyhlášeného nouzového stavu, který trvá doteď od neúspěšného puče v roce 2016. Podle kritiků Erdogan využívá  tohoto stavu k umlčování opozice. Už během referenda se objevovaly hlasy upozorňující na nestandardní a nedemokratické praktiky vlády, spočívající hlavně v prefernci vládní strany ve zpravodajských médiích (z 90% vlastněných provládními společnostmi) a umlčování nezávislých novinářů. Podle New York Times je Turecko za Erdogana od roku 2016 „největším žalářníkem novinářů na světě.“

Právě vědomí, že s mocným Erdoganem svádějí nerovný souboj, donutilo opozici se semknout dohromady a bojovat energetičtěji proti tomu, co vnímají jako porušování občanských práv a zavádění diktatury. Souhlasí též s tím, že se postaví za Erdoganova protikandidáta v druhém kole. Aby však druhé kolo bylo, nesmí Erdogan v prezidentských volbách získat více než 50%, podle průzkůmů má zatím 58%.

Dobrý, zlý a ošklivý výsledek voleb

Na základě toho, kam Turecko směřuje a jak velký význam pro jeho budoucnost budou volby mít, Burak Kadercan, docent strategie a politiky americké Naval War College, postuluje tři možné scénáře výsledku voleb– dobrý, zlý a ošklivý. Podle dobrého scénáře Erdogan a jeho AKP prohraje v prezidentské nebo parlamentní volbě a jejich autoritářské ambice budou omezeny nutností spolupracovat s vítězi.  

Podle špatného scénáře Erdogan a AKP vyhrajou v obou volbách a nic jim nebude stát v cestě uchopit v Turecku absolutní moc prakticky bez jakékoliv či jen minimální kontroly zvnějšku. V tom ošklivém scénáři Erdogan či opozice odmítnou uznat výsledky voleb, což pravděpodobně způsobí masové protesty, paralyzuje zemi a přinese vojenský zátah, posvěcený nouzovým stavem, ve kterém se země už takto nachází.

Podle Kadercana je nejpravděpodobnějším scénářem ten „špatný“, přičemž ošklivý je hned za ním. Naopak dobrý je „dobrým“ jen zdánlivě v kontextu dalších horších scénářů. I kdyby se stal, není vůbec jasné, zda opozice se – jak se tomu stalo už mockrát a co motivovalo Turky se rozhodnout pro prezidentský systém v prvé řadě – nerozhádá a neselže jako pojistka demokracie, což by dalo Erdoganovi argumenty pro to, proč Turecko potřebuje vládu pevné ruky. Průběžné výsledky zatím dávají za pravdu, že nastane špatný scénář – AKP má okolo 46% hlasů.   

New York Times upozorňují na nový volební zákon, kterým si vláda podle opozice snaží zajistit, že hlasy padnou správným směrem. Uznány mohou být nyní i ty lísky, které nemají oficiální vládní razítko, přičemž státní úředníci mají větší pravomoc rozhodovat, který hlasovací lístek akceptovat. Ačkoliv Erdogan se dušuje, že volby budou spravedlivé, pochybnosti vyvolává uniklá nahrávka, na které říká svým stranickým kolegům, aby zajistili, že AKP bude mít většinu ve volebních komisích.

Volby v atmosféře strachu

Obavy ze zmanipulování voleb a z „ošklivého scénáře“ nejsou zálěžitostí jen politických komentátorů a angažovaných politiků, ale rezonují i mezi „prostým“ tureckým lidem. Reporétka Idnes Kateřina Hlavická vyzpovídala třicetiletá učitelka matematiky Elif, podle které se za Erdoganovi vlády došlo k výraznému zhoršení stavu svobody v Turecku. Lidé se podle ní bojí o politice mluvit z obavy, aby nešli do vězení. Má za to, že se Erdogan pokusí zmanipulovat volby. „Udělal to už minule a všichni to víme, sama jsem byla ve volební komisi a jeho lidé jsou schopní čehokoliv,“ tvrdí. Mnohem větší strach má z „ošklivé“ varianty, tj. z toho, že se nespokojí s prohranými volbami a dá svým příznivcům zbraně.

Že skutečně Turci mají z voleb strach, dokládá i Hlavická, které se oslovený Turek svěřil s tím, že bude volit uvezněného kandidáta prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) Selahattina Demirtaşe. „Buďte ve své práci opatrná“, měl jí říci se strachem v očích. Nicméně, Hlavická upozorňuje na to, že někteří Kurdové budou volit Erdogana, protože jim podle nich umožnil svobodně se vyjadřovat kurdsky a prezentovat kurdskou kulturu.   

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko Volby 2018 Recep Tayyip Erdogan Strana sparvedlnosti a rozvoje (AKP Turecko)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy