Jaderná válka v arabském světě? Politolog naznačil děsivý scénář

NÁZOR - Americko-íránské vztahy jsou stále napjatější, konstatuje Tyler Headley v komentáři pro server National Interest. Politolog působící jako výzkumník na New York University připomíná, že 3. října Trumpova administrativa odstoupila do třiašedesát let staré smlouvě o přátelství s Íránem poté, co Mezinárodní soudní dvůr rozhodl, že nedávné americké protiíránské sankce tuto dohodu porušily.

Eskalace přináší riziko

Krok přišel po nedávné slovní přestřelce na Valném shromáždění OSN, kde íránský prezident Hasan Rúhání obvinil amerického prezidenta Donalda Trumpa, že jeho světonázor "Amerika na prvním místě" vykazuje "nacistické sklony", poukazuje odborník. Dodává, že v obavách ze stále vyhrocenější americko-íránské rétoriky sepsala skupina bývalých politiků napříč spektrem, příslušníků tajných služeb a armádních důstojníků prohlášení žádající vyváženější postup vůči Teheránu, který by kombinoval nátlak s diplomacií.

"Nedávný nárůst diplomatického intrikaření mezi Spojenými státy a Íránem může překvapivě zmírnit jisté problémy v Perském zálivu, kde navzdory dohodě o jaderném programu Írán nadále uplatňuje regionální vliv a vede zástupné války v Sýrii, Iráku a Jemenu," soudí expert. Doplňuje, že zhoršující se vztahy mezi Washingtonem a Teheránem mohou signalizovat posílení vojenské a ekonomické americké podpory Radě pro spolupráci arabských států v Zálivu, posílit obranyschopnost regionu a podstatně zvýšit cenu, kterou Írán platí za své tamní vojenské akce.

Eskalace napětí ovšem přináší i větší riziko války, která by - s ohledem na jadernými zbraněmi disponující Írán - znamenala pro region existenční hrozbu, zdůrazňuje Headley. Konstatuje, že v takovém případě by se  obrana proti útočícím raketám, konvenčním i jaderným, stala hlavní prioritou pro státy v Perském zálivu.

Existuje historický precedent, aby USA poskytly zemím Perského zálivu protiraketovou obranu, uvádí politolog. Připomíná, že poté, co Saddám Husajn v roce 1990 napadl Kuvajt, Spojené státy rozmístily v Izraeli a Saúdské Arábii střely Patriot a během operace Irácká svoboda v roce 2003 byly v Kuvajtu, Bahrajnu, Kataru a Jordánsku dislokovány systémy PAC-2 a PAC-3, přičemž je podpořil i námořní sledovací systém Aegis.

Během 15 let, které uplynuly od začátku operace Irácká svoboda, došlo k rozmístění dalších protiraketových systémů v regionu, podotýká akademik. Dodává, že Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Kuvajt a Katar si nakoupily velké množství střel Patriot a další rozmístily samotné Spojené státy na území tří posledních jmenovaných zemí a také v Jordánsku.

Mocný THAAD

Nejde pouze o systém Patriot, zdůrazňuje Headley. Vysvětluje, že tváří v tvář íránskému jadernému programu se Spojené arabské emiráty staly v roce 2011 první cizí zemí, která získala americký systém THAAD a tento miliardový kontrakt pasoval Emiráty do pozice státu, který disponuje technologicky nejpokročilejší protiraketovou obranu na Blízkém východě.

Systém byl rozmístěn v roce 2016 a Spojeným arabským emirátům umožňuje ničit rakety krátkého a středního doletu, uvádí politolog. Odkazuje na zprávu  Defense Security Cooperation Agency, podle níž zakázka zahrnuje 48 raket a 9 odpalovacích zařízení, testovací komponenty, nástroje pro údržbu a podporu, včetně výcvikových zařízení a týmu instruktorů.

"Pokud bude Írán pokračovat ve své jaderném programu a živit strach z potenciální války, země Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu budou zřejmě pokračovat v rozšiřování protiraketových systémů," očekává Headley. Za další možný vývoj označuje vytvoření velmi diskutovaného protiraketového štítu zemí Rady, který by ovšem vyžadoval nejen nákup techniky z USA, ale také uzavření regionálních multilaterálních vojenských dohod.

V takovém případě by jednotlivé státy musely opustit vzájemnou rivalitu a vlastní vojenské politiky ve prospěch spolupráce, přičemž právě rostoucí hrozba íránských raket může být patřičným katalyzátorem, domnívá se expert. Podotýká, že Saúdská Arábie dle svých tvrzení sestřelila více než stovku z Jemenu vypálených raket, které tamním húsiským povstalcům podle USA primárně dodávají Írán a Hizballáh.

V případě, že by se ukázalo, že Írán restartoval svůj jaderný program, bude mít Rada pro spolupráci arabských států v Zálivu společný zájem na posílení protiraketové obrany, míní politolog. Dodává, že další americká podpora společné protiraketové obraně uvedených zemí není výhodná pouze z pohledu politiky USA vůči Íránu, ale také z pohledu ochrany amerických vojáků, občanů a spojenců v regionu.

Související

Více souvisejících

Írán Saúdská Arábie protiraketový štít THAAD USA (Spojené státy americké) rakety Patriot

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 17 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy