Zajatý německý terorista lituje, že se přidal k Islámskému státu

„Byl jsem podveden. Všichni jsme byli podvedeni. Všichni cizinci, tisíce muslimů, kteří přišli, aby se přidali k ISIS, byly podvedeny,“ říká německý konvertita Lucas Glass, který se k organizaci přidal v létě 2014.

Glass je jedním z mnoha zahraničních dobrovolníků, kteří vyslechli výzvu Abú Bakra al-Bagdádího, aby se vydali do chalífátu a přidali se k teroristické organizaci. Když se vydal do Sýrie, bylo mu teprve 19 let. „Vše, co jsem věděl o Islámském státu bylo, že zavádí islámské právo a bojuje proti Bašáru al-Assadovi,“ řekl v rozhovoru pro deník Independent. „Přišel jsem, abych mohl praktikovat své náboženství. Myslel jsem, že tu najdu, co jsem hledal, ale ve skutečnosti to bylo úplně jiné.“

Syrské demokratické síly (SDF), které se zbytky Islámského státu nadále bojují, zadržely v posledních měsících stovky zahraničních bojovníků. Lucas Glass je jedním z nich. Syrští Kurdové, kteří tvoří páteř jednotek SDF, nyní vyzývají jednotlivé země, aby své občany přijaly. Některé státy, jako třeba Německo nebo Velká Británie, se tomu však brání. Zadržení teroristé proto zatím zůstávají v Sýrii.

Většina zahraničních bojovníků po zadržení popírá svoji účast na ukrutnostech, kterých se islamisté dopustili. „Všichni říkají to samé,“ sdělil pro Independent kurdský zpravodajec, který má zadržené na starosti. „Nevěříme jim.“ Mladý Němec jako jeden z mála přiznává, že pracoval pro policejní složky organizace.

V létě 2014 Glass i se svojí manželkou odcestoval do Turecka, odkud se nechal převést na území Islámského státu. Sám chtěl bojovat, ze zdravotních důvodů mu to však nebylo umožněno a místo na frontu se tak dostal k policii. Nejprve však musel projít „náboženským“ výcvikem. „V táboře nás bylo 400. Lidé z Německa, Francie, Belgie, Británie a severoafrických zemí,“ popsal své první dny v chalífátu.

Jako člen bezpečnostních složek organizace měl podle svých slov na starost především kontrolu checkpointů. „Nikdy jsem na jiného člověka nenamířil zbraň,“ tvrdí. Nejprve pracoval v provincii Aleppo, později se však přesouval podle toho, jak se zmenšovalo území pod kontrolou islamistů. O původní iluze údajně přišel v roce 2016, když se ocitl ve městě Rakká. „Viděl jsem, že se v ISIS dějí některé věci, které nepřijímám, a které jsem považoval za ne-islámské,“ popsal v rozhovoru. „Některá propagandistická videa, upalování lidí, topení. Byl jsem v šoku. Takové chování islám neumožňuje. To byly věci, které nepřijímám.“ Poté se prý rozhodl odejít.

„Prostě jsem je požádal, abych mohl odejít,“ vysvětlil. „Dají vám papír a dostanete razítka od lidí, kteří jsou za vás zodpovědní. Od té doby jsem byl civilistou,“ tvrdí. Spolu se ženou a dětmi se prý jednou pokusil z chalífátu uprchnout, byl však zadržen a více jak měsíc vězněn. „Propustili mě s tím, že pokud se znovu pokusím utéci, zabijí mě.“ Až do zadržení bojovníky SDF 6. ledna 2019 potom zůstával na neustále se ztenčujícím území pod kontrolou IS.

Neúspěchy na bojišti vnášeli podle Glasse mezi členy a podporovatele ISIS stále více pochybností. Skutečnost, že se vůdci skrývají, podrývala morálku. „Každý se ptal na to samé. Kde jsou? Proč se neukáží? Tvrdí, že jsou za nás, muslimy, zodpovědní, tak proč nám nepomůžou? Většina lidí na území Islámského státu, a dokonce i většina bojovníků, je nenávidí,“ řekl v rozhovoru.

Lucas Glass dnes, podobně jako mnoho dalších zahraničních bojovníků, čeká na rozhodnutí o svém dalším osudu. „Doufám, že mě Německo přijme zpátky, ale nevěřím tomu. Očekávám, že nás předají do rukou syrské vlády,“ sdělil. Pokud by se Německo rozhodlo ho přijmout, čekal by ho soud a pravděpodobně i trest. Mnozí odborníci navíc zpochybňují pravdivost jeho vyprávění.

„Jednoduše není možné tvrdit, že v roce 2014 ještě existovaly nějaké pochybnosti o skutečném charakteru Islámského státu. Skutečně, do konce ledna toho roku již byla organizace za svoji brutalitu kritizována i dalšími skupinami rebelů,“ vysvětlil Shiraz Maher, specialista na zahraniční bojovníky Islámského státu při londýnské King´s College. „Je pravda, že jednotlivci v ISIS někdy prováděli specializované funkce jako lékaři, inženýři a podobně, ale rozhovory, které jsem vedl, naznačují, že se zároveň vždy účastnili bojových akcí,“ dodal.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Německo islám Sýrie Terorismus

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy