Druhý muž Tálibánu přijel na mírová jednání, dohoda s USA drhne kvůli termínu příměří

K mírovým jednáním mezi afghánským radikálním hnutím Tálibán a USA dnes do Kataru dorazil i jeden ze zakladatelů Tálibánu mulla Abdul Ghání Baradar. Oznámila to agentura AP. USA zastupuje zvláštní vyslanec Zalmay Khalilzad. Cílem je najít řešení letitého afghánského konfliktu. Jednání mají začít už dnes. Minulé kolo rozhovorů se konalo v lednu a protáhlo se na šest dní. Khalilzad i Tálibán je hodnotili jako úspěšné.

Baradar podle původních zpráv na rozhovorech být neměl. Podle Reuters si USA přály, aby se tento v hierarchii druhý nejvýše postavený muž Tálibánu rozhovorů účastnil.

Baradar byl do loňského října vězněn osm let v Pákistánu. Teď řídí katarskou politickou sekci Tálibánu, avšak dosud se zdržoval v Pákistánu.

Podle USA zůstává největším problémem dohoda o termínu příměří. Tálibán také dosud odmítal zahrnout do jednání vládu v Kábulu a nepřistoupil ani na možnost otevřít úřad v Afghánistánu, jak navrhl afghánský prezident Ašraf Ghaní. Hnutí usiluje spíš o mezinárodní uznání svého zastoupení v Dauhá.

USA mají v Afghánistánu stále 14.000 vojáků. Podle zdrojů z Tálibánu na lednových jednáních vznikl návrh dohody, která počítá se stažením zahraničních sil do 18 měsíců od podpisu dohody. Tálibán má výměnou zaručit, že se Afghánistán nestane základnou pro radikální skupiny jako Al-Káida a Islámský stát.

Ghaní v lednu řekl, že od roku 2014 přišlo v bojích v Afghánistánu o život 45.000 členů tamních bezpečnostních sil. Odhaduje se, že v oblastech, jež kontroluje Tálibán, žije na 15 milionů Afghánců, tedy zhruba polovina obyvatelstva.

Podle informací zveřejněných v prosinci USA chtějí z Afghánistánu stáhnout asi polovinu svého kontingentu, asi 7000 vojáků.

Tálibán Afghánistánu vládl v letech 1996 až 2001. Řídil se radikálním výkladem islámského práva, vykázal ženy z veřejného prostoru, prováděly se kruté tresty včetně poprav nebo amputací. Svržen byl v roce 2001 po vstupu mezinárodní koalice do Afghánistánu. Tyto jednotky v roce 2010 čítaly 130.000 lidí, z nichž 100.000 byli Američané. USA v Afghánistánu přišly o 2300 lidí, ostatní členové koalice o 1100 vojáků, mezi nimiž bylo 14 Čechů.

Související

Více souvisejících

Tálibán Abdul Ghání Baradar (Tálibán) USA (Spojené státy americké) Katar

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy