Sunnitsko-šíitský konflikt? Blízký východ je v zajetí jiného rozdělení

Dění na Blízkém východě bývá nahlíženo optikou sunnitsko/šiítského sektářského sporu. Magazín The New Yorker však poukazuje na to, že tato interpretace je zavádějící a že řada konfliktů na Blízkém východě spíše reflektuje vnitřní sunnitské napětí.

Sýrie a Jemen. Dvě hlavní bojiště, kde se odehrává krvavý boj mezi hlavními mocenskými centry Blízkého východu – sunnitskou Saúdskou Arábií a šiítským Íránem. Zatímco v Sýrii Saúdská Arábie využívá sunnitské rebely, v případě Jemenu je zapojená přímo. Írán na druhou stranu v obou případech využívá vzdálené (proxy) síly.

Obe země ve svém zápasu využívají sektářských ideologií. Írán se dlouhodobě profiluje jako ochránce šiítských komunit. Saúdská Arábie se pokouší stát v čele světového sunnismu a to včetně v evropských zemí. Jejich vzájemný boj o moc lze snadno interpretovat jako sektářský spor mezi dvěma hlavními typy islámského myšlení.

Ačkoliv nelze tyto náboženské sentimenty podceňovat, při bližších pohledu se ukáže, že je jim dávána větší důležitost než jakou mají, tvrdí The New Yorker. Příkladem může být Sýrie. Syrský vůdce Bašár al-Asad se hlásí k alewitům, zvláštní větvi šiítského islámu. Mnohé rebelské skupiny, zvláště ty islamistického ražení, jsou sunnitského vyznání. Nicméně, Asadův režim by nepřežil bez podpory části sunnitské střední třídy.

Nyní je spojencem Asadova režimu Írán, ještě před několika lety to však byly bohaté státy Perského zálivu, které jej sponzorovaly. Asad během americké okupace Iráku posílal do země sunnitské extremisty, kteří napadali Američany i Íránem podporované irácké šiíty. Tito extremisté později zformovali protiasadovskou opozici, v mnoha případech však bojovali proti dalším sunnitským bojůvkám a nikoliv proti Alewitům a šiítským milicím.

Syrská krize je výsledkem série revolucí, známých jako Arabské jaro, ve kterých se jedni sunnité postavili proti druhým. Arabské jaro v Egyptě vyneslo k moci sunnitské Muslimské bratrstvo, které však dnešní vláda vzešlá z vojenského puče považuje za extremistické a nebezpečné hnutí. Egypt, stále majoritní sunnitská zem a vlivný hlas v sunnitském světě vůbec díky své respektované univerzitě Al-Azhar, udržuje kontakty s Asadovým režimem.

Sunnitské rozbroje

Nebezpečí sunnitského extremismu reprezentovaného Muslimským bratrstvem bylo zmiňováno i představiteli Saúdské Arábie, když v roce 2017 uspořádali blokádu Kataru. Obě ropná království se hlásí k jedné z nejpřísnějších větví sunnitského islámu. Ačkoliv Katar má poměrně otevřené vztahy s Íránem, rozhodně se nedá říci, že by sunnitsko/šiítský spor stál v pozadí tohoto konfliktu.

Turecko, jiný aspirant na vůdce sunnitského světa, vede s Íránem jednání ohledně budoucnosti Sýrie, zatímco podniká vojenské operace proti sunnitským Kurdům. V případě kauzy zavražděného sunnitského novináře Džámála Chášukdžího nechává na povrch vyplout informace, které škodí pověsti Saúdské Arábie.

Islámský stát (IS), extremistická sunnitská teroristická organizace, propagoval svůj boj v Sýrii jako boj sunnitů proti šiítům, na samotný Írán a šiítské milice ale soustředil poměrně malý počet útoků a převážně bojoval s jinými sunnitskými organizacemi, včetně dalších islamistických skupin. To neplatí pouze o Sýrii, ale i o Afghánistánu, kde se IS dostal do konfliktu s přísně sunnitským hnutím Tálibán.

Podle The New Yorkeru nelze konflikty na Blízkém východě vnímat jednoduše optikou sektářského sporu mezi sunnity a šiíty proto, že šiíté zde tvoří minoritu. V těch případech, kdy skutečně k jistým sporům mezi sunnity a šiíty to bylo ve chvíli, kdy se sunnitská majoritu cítila být ohrožována šiítskou minoritou, která vystoupala k moci – tak tomu bylo v Iráku či v Sýrii. Nicméně, obě tyto země zároveň odhalují, že mozaika je mnohem pestřejší.

Souboje s šiíty pro většinu sunnitů nedává příliš smyslu, protože jejich podíl na moci je krom jistých výjimek marginální. Na Blízkém východě se odehrávají vnitřní spory mezi jednotlivými frakcemi sunnitů, kteří usilují o vlastní díl koláče. Pokud nebudou tuto dynamiku USA chápat, nepodaří se jim konfliktům zabránit, tvrdí The New Yorker.

Související

Více souvisejících

Muslimové islám Írán Saúdská Arábie Sýrie

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 39 minutami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

Útočí Izrael v Libanonu? Hizballáh tvrdí něco úplně jiného

Libanonské hnutí Hizballáh v úterý prohlásilo, že izraelské jednotky nevstoupily na území Libanonu, navzdory tvrzení Izraele o zahájení částečné ofenzívy na jihu země, zaměřené na pozice Hizballáhu poblíž společné hranice. Uvedl to server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy