Mursí byl zavražděn? Erdogan popudil Egypt, je z toho vážná roztržka

Výroky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k úmrtí bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího jsou nezodpovědné. Prohlásil to dnes egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí, který reagoval na Erdoganovo středeční tvrzení, že Mursí byl zavražděn. Exprezident zemřel v pondělí v soudní síni, kde se zhroutil krátce po svém proslovu k soudu.

Podle Erdogana byl Mursí zabit a egyptské vedení by za jeho smrt mělo být postaveno před soud. Šukrí dnes Erdoganovy výroky označil za nezodpovědné. Turecký prezident ve svých výpadech pokračoval i dnes, když řekl, že by se Mursího případem měla zabývat OSN.

Ve středu Erdogan tvrdil, že Mursí nezemřel z přirozených příčin, a už v pondělí ho označil za mučedníka a egyptské vedení za tyrany.

Mursí byl zvolen v roce 2012 do čela země jako kandidát Muslimského bratrstva, které je v Egyptě nyní zakázané a které v Turecku podporuje Erdoganova vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP). Když egyptská armáda v roce 2013 Mursího svrhla, kontakty obou zemí podle agentury AFP téměř ustaly.

Mursí strávil za mřížemi šest let a byl odsouzen dohromady k 45 letům vězení kromě jiného za podněcování násilí proti lidem, kteří proti jeho režimu protestovali, a také za špionáž ve prospěch Kataru. Po zrušení některých verdiktů byl proces s ním obnoven.

Egyptský list Al-Ahrám k výpadům příznivců Muslimského bratrstva, jež Mursího smrt vyvolala, napsal, že hnutí pokračuje ve "vyrábění mučednictví".

V kritikách na adresu Egypta se objevily i takové, podle nichž egyptské úřady nevěnovaly dostatek pozornosti Mursího zdravotním potížím. Al-Ahrám citoval nejmenovaného člena egyptské organizace lidských práv, který řekl, že Mursí měl přístup ke zdravotní péči a dostávalo se mu speciální pozornosti. Podle tohoto zdroje nikdo neměl zájem zanedbávat Mursího zdraví.

Obhájce jednoho ze členů Muslimského bratrstva Muchtár Núh řekl, že Muslimské bratrstvo trvale odmítalo požádat vládu nebo prezidenta Abdal Fattáha Sísího o amnestii z důvodu Mursího zdraví s tím, že organizace neuznává Sísího režim.

Mursí byl ve věznici Tura, kde jsou podle ochránců lidských práv vězni drženi ve špatných podmínkách.

K nezávislému vyšetření Mursího smrti vyzval úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva i Amnesty International. Pochybnosti vyvolala mimo jiné skutečnost, že exprezident byl po rychlém ohledání těla pohřben ve spěchu už v úterý brzo ráno v Káhiře a úřady rodině nepovolily převézt tělo do Mursího rodiště.

Související

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Více souvisejících

Recep Tayyip Erdogan Egypt Muhammad Mursí Turecko

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy