Strach z války s Íránem: Zkušený diplomat osvětlil americkou taktiku

Americký prezident Donald Trump je agresivní izolacionista, který se drží historicky přítomného, byť okrajového a vyhroceného pohledu na americký přístup ke zbytku světa, a proto upřednostňuje unilateralismus před spojenectvím, které s sebou přináší závazky a odpovědnost, konstatuje Dennis Ross v komentáři pro server Washington Post. Bývalý přední americký diplomat však upozorňuje na paradox, že každý, kdo si nárokuje roli světového policisty, spojence potřebuje.

Washington nemá důvěru

Nejlepším příkladem je podle Rosse rostoucí napětí s Íránem, který aplikuje vlastní verzi politiky "maximálního nátlaku" na USA a jejich zájmy na Blízkém východě, využívá prostředníky a neidentifikovatelné sabotéry k útokům na tankery, ropné stanice a letiště v Saúdské Arábii, ostřeluje raketami ropná zařízení společnosti ExxonMobil či základny poblíže americké ambasády v Bagdádu, kde jsou přítomni američtí vojáci, a signalizuje, že hodlá stále méně respektovat limity dohody o svém jaderném programu.  

"V tomto bodě se zdá, že Trumpova administrativa má několik odpovědí na íránské asymetrické reakce na naší nátlakovou kampaň - jinými slovy, jak řekl (americký) ministr zahraničí Mike Pompeo, Spojené státy budou pokračovat ve svém diplomatickém a ekonomickém postupu," píše vysloužilý diplomat. Za pozoruhodné považuje to, že Pompeo nezmínil vojenskou odvetu.

USA vyslaly do oblasti relativně malé množství jednotek a pokud chtějí čelit Íránu a odradit jej od dalších nepřímých a popíraných útoků, potřebují, aby se připojili další státy, míní Ross. Předpokládá, že v momentě, kdy další země alespoň připustí, že za útoky stojí Írán, vše se změní, protože Teherán nebude moci zapírat a bude čelit možné kolektivní reakci, pokud ve od svých útoků neupustí.

Odhalení viny Íránu - pokud mu také ostatní země přisoudí odpovědnost - tak může Teherán odradit, domnívá se bývalý diplomat. Za nešťastné považuje to, že tradiční američtí spojenci jen pozvolna přijímají tvrzení Trumpovy administrativy, že za posledními útoky na dvě lodě stojí právě Írán.

"Zatímco Pompeo má jistě pravdu, že nikdo jiný, rozhodně ne zástupné síly, nemá prostředky k umístění min na trup lodí, Washingtonu nemá velkou důvěru," pokračuje Ross. Dodává, že pokud někdo spílá spojencům, pak se nemůže divit, že rychle nespěchají na pomoc, když jsou potřeba.

Páka na spojence

Existují pochopitelně i jiné důvody, proč američtí spojenci v Evropě a Asii váhají s podporou postoje Trumpovy administrativy k Íránu, připouští někdejší diplomat. Vysvětluje, že většina amerických spojenců věří, že Trumpova administrativa, která odstoupila od dohody o íránském jaderném programu a následně přijala politiku "maximálního tlaku", Teherán provokuje a měla vědět, že takový přístup vyvolá jeho protireakci.

Američtí spojenci se také obávají, že podpora amerických obvinění povede Trumpovu administrativu k eskalaci tlaku a přiblíží válku s Íránem, poukazuje Ross. Dodává, že Trump sice tvrdí, že válku nechce, ale američtí spojenci nejsou přesvědčení, že toto je skutečná pozice Washingtonu a i kdyby byla, bojí se, že akce typu oko za oko se mohou snadno vyhrotit a vést k válce díky nedorozumění.

To však může hrát Trumpovi do karet, soudí zkušený diplomat. Naznačuje, že americká administrativa by mohla využít strach, že může vyprovokovat válku, jako páku na evropské a další spojence, aby je přiměla k mezinárodní reakci vůči Íránu.

Výměnou za uznání íránské zodpovědnosti za sabotáže a souhlasu s vysláním mezinárodních námořních sil, které by chránily lodě v oblasti, může Washington například upustit od jednostranné odvety, nastiňuje Ross. Doplňuje, že kombinace veřejného odsouzení Teheránu a utvoření koalice zemí na ochranu ropných cest by mohla jednak odstrašit Írán a zároveň mírnit americké akce.       

"Využití strachu z amerického unilateralismu může také se může kombinovat s dojme potřebnosti - celkový objem plavby přepravující 17,5 milionu barelů ropy denně z Perského zálivu znamená, že by bylo pro Spojené státy obtížné poskytovat samostatně ochranu všem lodím, které ji mohou potřebovat," uvádí bývalý diplomat. Podotýká, že mezinárodní síly s rozdělenými úkoly by byly účinnější a lépe by dokázaly sledovat a pokrývat malé íránské lodě a čluny.  

Navíc, 80 % ropy z oblasti směřuje do Asie - do Číny, Japonska, Indie a Jižní Koreje -, a tak by tyto země měly mít zájem danou cestu chránit, konstatuje Ross. Soudí, že v době rostoucích americko-čínských tensí se může jednat o oblast, kde mohou obě země spolupracovat a čínské angažmá by navíc mělo na Írán velký psychologický dopad.  

Trump možná aliance a spojenectví neoceňuje, ale pokud chce zastavit íránské sabotáže bez války, nastal čas jednat méně agresivně a méně jednostranně a naopak spolupracovat se spojenci a dalšími, kteří mají zájem na volném přísunu ropy, deklaruje ex-diplomat.

Související

Více souvisejících

Írán USA (Spojené státy americké) Americká armáda (U.S. Navy)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 42 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy