Blahobyt v Řecku? V ulicích Atén žijí tisíce bezdomovců

Atény – Řecko má nejvyšší míru chudoby v celé Evropské unii. Zakladatelka aténské charitní organizace Emfasis Maria Karrová nemohla uvěřit svým očím, když viděla, kolik je v hlavním řeckém městě bezdomovců. A situace se neustále zhoršuje, upozorňuje v reportáži pro CNN.

Strádání, které Karrová každý den v aténských ulicích vidí, jí připomíná spíše oblasti mnohem chudších měst. „Tohle jsem dělala v rozvojových zemích jihovýchodní Asii, a teď dělám to stejné v Řecku. Vyjednávám o potravinových darech – o těstovinách, rýži, luštěninách, mléku," uvedla žena, která charitu rozjela spolu se svým bývalým spolužákem Tassosem Smetopoulosem v roce 2013, kdy byla řecká krize v plném proudu, a počet lidí potřebujících pomoc začal rychle stoupat.

Situace se od té doby neustále zhoršuje. Počet lidí žijících na ulicích Atén za pouhé tři měsíce vzrostl o 40 %. Podle vládních odhadů jen v hlavním městě žije asi 20 tisíc bezdomovců, z celkového počtu 660 tisíc obyvatel.

„Na ulicích teď vidíme mnohem více mladých lidí," varuje Karrová. Podle Emfasis teď lidé mezi 26 a 45 tvoří největší skupinu lidí bez domova v hlavním městě. „Jsou to lidé v nejproduktivnějším věku, a žijí na ulici," upozorňuje zakladatelka sdružení, pro které pracuje asi 110 dobrovolníků. Ti se snaží šest dní v týdnu pomáhat lidem v nouzi.

Bezdomovcům dávají rady, kde se vysprchovat, jak se orientovat v byrokratickém aparátu, aby se dostali k nějakým sociálním dávkám. Rozdávají jim potraviny, přikrývky a další základní potřeby. Mnoho lidí se prý v poslední době ptá po knihách. Mnozí z těch, kterým Emfasis pomáhá, jsou vzdělaní a před krizí měli slibnou kariéru. Používají sofistikovanější jazyk a chtějí mluvit o čemkoliv, kromě jejich situace.

Paní G. je drobná žena, která na sobě má světle růžové šaty. Bez domova byla asi rok, na ulici se dostala, když ztratila práci. Nemohla si najít jinou a došly jí peníze na nájem. „Ještě nikdy jsem ji neviděla tak zoufalou. Od doby, kdy jsem ji naposledy viděla, hodně ztratila na váze," říká Karrová o paní G., zatímco jí pomáhá narovnat tenkou spací podložku a uklidit její věci. Paní G. v ten den ukradli její jídlo a ponožky.

Takové věci se prý stávají často. Lidé to málo, co mají, opustí, když jdou hledat jídlo nebo záchod, a když se vrátí, všechno je pryč. „Tyhle věci jsou celý jejich život. Nezáleží na tom, že jsou to jen plastové pytle a kousky jídla. Je to všechno, co mají," vypráví pracovnice charity.

Smetopoulos viní ze stávajícího nárůstu počtu bezdomovců hospodářskou krizi a masivní vlny propouštění, které přišly poté, co Řecko získalo první záchranný balíček v roce 2010. Nezaměstnanost prudce stoupla z 10,6 % na 26,5 %. Podle něj trvá zhruba tři roky od šoku, jakým je třeba ztráta zaměstnání, než se lidé dostanou na ulici.

To se stalo i Nicolasovi, který minulý týden spal na hlavním náměstí. Pracoval jako člen ochranky, ztratil práci, začal se zpožďovat s placením nájmu. Nemá rodinu, která by mu pomohla, a tak se ocitl na ulici.

Ekonomika v zemi se hroutí, řecká vláda navíc byla nucena provést některé hluboké škrty v sociální oblasti, varuje CNN. Denní centra a veřejné služby zaměřující se na duševní zdraví musely být uzavřeny. Snížil se i počet sociálních pracovníků. „Za normálních okolností bychom měli být schopni přijmout lidi do střediska péče. Ale teď není nic, co bychom mohli dělat," posteskl si Smeropoulos. „Jediné, co můžeme udělat, je ukázat jim, že nás jejich situace zajímá a že nám to není jedno," dodal.

Charitativní organizace jako Emfasis jsou často jediné služby dostupné pro ty nejzranitelnější. „Poptávka roste," říká Smeropoulos, zatímco projíždí dodávkou přes Atény a celou noc rozdává potraviny bezdomovcům.

Každý člověk dostane šálek mléka a sendvič, nebo teplé jídlo. Kuřecí a hovězí maso darovali místní supermarkety a kavárny. Mezi půlnocí s druhou hodinou Karrová a Smetopoulos rozdali asi 70 jídel. Další noc v tom budou pokračovat. „Tato krize je teprve na začátku," říkají.

Související

Více souvisejících

Řecko Atény Řecko Bezdomovci

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy