Co čeká Evropu? Budoucnost není příliš optimistická, varuje analýza

Brusel/Washington – Dnešním dnem svět vstoupil do druhého čtvrtletí roku 2016. Analýza americké společnosti Stratfor komentuje klíčové jevy a události, které budou určovat směřování evropského kontinentu v nadcházejících třech měsících.

Uprchlická krize pokračuje

Jedním z klíčových faktorů bude pokračování uprchlické krize. „Zlepšující se počasí usnadní plavbu přes Egejské moře, což bude pobízet další migranty ze Středního východu k cestě do Řecka – a to navzdory nedávné dohodě EU s Tureckem, která si klade za cíl snížení počtu příchozích migrantů."

Jednotlivé členské státy navíc podle analýzy budou i nadále vzdorovat systému na přerozdělení uprchlíků. „Budou pokračovat unilaterální opatření jako ploty, hraniční kontroly a kvóty pro žadatele o azyl. Vzhledem k téměř úplnému uzavření hlavní balkánské cesty se někteří migranti budou snažit hledat alternativní cesty do Severní Evropy – například přes Albánii a Bulharsko," podotýká analýza.

Jak dále vysvětluje, poroste počet migrantů směřujících do Itálie díky lepšícím se klimatickým podmínkám. „Itálie zareaguje podpořením Bruselu ve snahách vytvořit celoevropské řešení migrační krize, aby došlo k zachování schengenské zóny a zvýšení přítomnosti EU ve Středozemním moři." Některé země s Itálií sousedící by ale podle analýzy mohly uzavřít své hranice.

Další osud Řecka?

Evropská unie by pak na pokračující uprchlickou krizi měla zareagovat představením plánů na vytvoření Evropské hraniční a pobřežní stráže, která by měla pomoci koordinovat operace s pohraničními jednotkami jednotlivých zemí. K jejímu vytvoření ale kvůli možným komplikacím ohledně pravomocí tohoto orgánu v nadcházejícím čtvrtletí nedojde.

Pokračovat by měly i debaty ohledně budoucnosti schengenského prostoru. Zatímco státy, přes které vede balkánská cesta, budou podle serveru trvat na pozastavení členství Řecka, Německo a Itálie jej podpoří a Řecko tak zůstane členem.

Migrační krize pak zřejmě bude mít politickou dohru v Německu. „Pozice německé kancléřky Angely Merkelové ohrožena nebude, ale špatné výsledky její konzervativní strany v březnových regionálních volbách a vzestup protiimigrační strany Alternative für Deutscheland ve vládě způsobí neshody. Merkelová se i nadále bude snažit o celounijní přístup k migrační krizi, ale žádný takový nenajde."

Brexit

Důležitým bodem v nadcházejících měsících bude i britské referendum o setrvání či odchodu z EU. Analýza tvrdí, že ať už bude výsledek jakýkoliv, jednání Británie s EU dalo nové možnosti i ostatním státům, které teď mohou předkládat nové požadavky a případně pohrozit podobným referendem.

Během nadcházejícího čtvrtletí podle analýzy v eurozóně zavládne nejistota. I nadále budou probíhat jednání o záchranném programu pro Řecko. Neklid bude pokračovat i ve Španělsku, kde podle analýzy nedojde k sestavení vlády a zřejmě tak dojde na nové volby, které by se mohly konat na konci června.

V Polsku pak bude vláda pokračovat ve zvyšování kontroly nad polským politickým systémem a ekonomikou, což se nebude líbit Západu. Budou také pokračovat populistické kroky, které podle analýzy povedou k polarizaci polské společnosti a znovu začnou protivládní protesty. Vláda si ale kontrolu nad situací udrží.

Polsko také bude požadovat větší vojenskou přítomnost NATO ve východní Evropě a bude se snažit o větší spolupráci v rámci Visegrádské čtyřky. Stále silnější by také mohly být debaty o blížícím se hlasování ohledně prodloužení protiruských sankcí, které by mělo proběhnout v červenci.

Související

Ilustrační foto

Počasí: Cháron může do Evropy přinést nejteplejší léto v historii. Teploty porostou k 48 stupňům

Česká republika má ten zatím nejteplejší den roku za sebou. Teploty hravě vyrostly až k 38 stupňům a ačkoliv tropické třicítky budou pokračovat i tento týden, zatím se nezdá, že by rekordní sobotu překonaly. Jižní a východní Evropa se ale na rekordní teploty teprve připravuje. , protože přichází spalující vlna veder. Po Evropě se začala pohybovat tlaková výše nazvaná Cháron, která bude téměř jistě trhat rekordy. A Evropa díky ní může zažít nejteplejší léto v historii.

Více souvisejících

evropa EU (Evropská unie) Stratfor

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy