Brusel řešil média v Česku: Chrabří europoslanci TOP 09 a KSČM dělají ostudu, glosuje Babiš debatu

Brusel - V europarlamentu se dnes konala diskuse o riziku politického zneužívání médií v České republice. Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová dnes v úvodu připomněla omezené pravomoci Bruselu v otázce svobody a plurality médií. Problematika se na program schůze dostala v první polovině května, tedy nedlouho poté, co v ČR na veřejnost pronikly "Babišovy nahrávky".

Nahrávky údajně dokazují, že tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš ovlivňoval obsah médií, která v minulosti vlastnil a která šéf hnutí ANO posléze předal do svěřeneckého fondu.

Místopředseda europarlamentu Pavel Telička (ANO) dnes prohlásil, že Babišův postup byl nepřijatelný. "Veřejně jsem to odsoudil a vyzval jej, aby vysvětlil, co přesně se stalo," upozornil s tím, že Babiš už není členem vlády. "Česká republika má funkční demokratické instituce, jejichž schopnost vypořádat se s takovýmito problémy není omezována," řekl.

Debata podle jeho názoru ale smysl měla, když ukázala, že téma nebylo něčím, čím by se měl Evropský parlament v této podobě zabývat. "Byl tam pro mne prostor i komu, abych řekl, co je pro mne na domácí české scéně to podstatné... a to je především soubor otázek o budoucnosti EU, její další vývoj, naše postavení v ní, klíčová témata reformního charakteru," řekl novinářům.

Jeho lidovecký kolega Tomáš Zdechovský míní, že se ukázala zbytečnost celé debaty. "Má smysl debatovat o svobodě médií jako celku, je třeba si připomínat důležitost plurality a nezávislosti médií v celé EU," poznamenal a připomněl situaci v italských médiích v éře premiéra Silvia Berlusconiho. Ve svém vystoupení připomněl, že Česko dlouhodobě patří mezi země, které mají velmi svobodný tisk. "Je to selektivní vnímání jedné ze zemí. Minule to bylo Polsko, pak je to Maďarsko a teď do stejného balíku hážeme Českou republiku," prohlásil s tím, že debata dělá ČR jen ostudu.

Luďek Niedermayer (za TOP 09), který vystoupil jménem evropských lidovců z EPP, upozornil, že důvodem dnešního jednání je chování "několika málo jednotlivců" a selhání několika jiných lidí v ČR. "Čtvrt století mladá demokracie a právní stát narazily na brutální sílu, se kterou někteří vrcholní politici prosazují své politické a ekonomické zájmy," míní Niedermayer. Připomněl význam veřejnoprávních médií a jejich ochrany.

Europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) v diskusi příliš smyslu neviděl. "Od počátku jsem upozorňoval na to, že nelze čekat, že Evropský parlament může vyřešit problémy s Andrejem Babišem v České republice," řekl ČTK.

Během zhruba hodinové diskuse byl jednací sál z velké části prázdný a debatu sledovalo jen několik desítek z více než 750 europoslanců. Babiš reagoval na twitteru poznámkou, že "chrabří europoslanci TOP 09 a KSČM dělají ostudu České republice. Před prázdným plénem. Přišlo asi 20 poslanců z 751. Skvělá akce."

Podle Pavla Poce (ČSSD) je třeba jasně říci, že v ČR nedochází k systematickému zneužívání médií vládou nebo jinou státní mocí prostřednictvím zákona nebo mediálních rad. "Jeden konkrétní politik - a bohužel zároveň místopředseda vlády - neodolal pokušení použít své impérium k posílení vlastní moci," poznamenal Poc.

Jan Zahradil (ODS) z frakce ECR poznamenal, že projednávání dnešního bodu je zbytečné a svoboda médií v ČR nijak ohrožena není. Na mediálním trhu existuje konkurence, nikdo nemá mediální monopol, neexistuje cenzura, novináře nikdo neohrožuje, funguje mediální legislativa, řekl. Podle Zahradilova názoru je dnešní debata především vyřizováním účtů mezi frakcemi evropských lidovců a evropských liberálů.

Za KSČM vystoupila v europarlamentu Kateřina Konečná, která upozornila, že to nebylo poprvé, kdy byl nezávislý výkon médií v některé zemi zkomplikován, či znemožněn politiky. "Případ, který tak dnes řešíme, není bohužel příliš ojedinělý a musíme si přiznat, že sami moc nevíme, jak těmto situacím efektivně předcházet," poznamenala.

Lidovecká europoslankyně, šéfka výboru pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässleová z Německa, kterou Babiš za její postoj k němu trvale kritizuje, míní, že dnešní debata je výjimečná. "Tohle není o České republice nebo o lidech v Česku. Tohle je o velmi unikátním systému," poznamenala a připomněla, že její výbor se konfliktem zájmů v ČR zabývá už od roku 2014. "Jde o konflikt zájmů, který EU nemůže ignorovat," zdůraznila s tím, že Babišovy firmy získaly z evropských peněz přes 5,1 miliardy korun.

Související

Více souvisejících

evropský parlament Andrej Babiš Pavel Tělička Luděk Niedermayer Jan Zahradil Česká republika Noviny / tisk Vlajky

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Robert Fico

Fica operovali 5 hodin. Je stabilizovaný, jeho stav je vážný

Operace slovenského premiéra Roberta Fica trvala pět hodin. Nyní je jeho zdravotní stav stabilizovaný, ale stále velmi vážný, a proto zůstává na jednotce intenzivní péče. Dnes to uvedla na tiskové konferenci ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico je po operaci stále v ohrožení života, tvrdí tisk. Podle úřadů je stabilizovaný

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

před 3 hodinami

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Fico utrpěl průstřel břicha a ruky, píše tisk

Slovenský premiér Robert Fico utrpěl při atentátu průstřel břicha a ruky. Uvedla to slovenská média s odkazem na své zdroje.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy