Mayová ztratila veškerou autoritu, útočí skotská premiérka. Ozvalo se také Irsko

Londýn/Dublin - Výsledky parlamentních voleb využila skotská premiérka Nicola Sturgeonová k útoku na šéfku britské vlády. Theresa Mayová podle ní přišla o veškerou autoritu a důvěryhodnost. Nový předseda irské vládní strany Fine Gael a budoucí premiér Leo Varadkar uvedl, že Londýn nemá po volbách silný mandát pro takzvaný tvrdý brexit.

Sturgeonová také přiznala zklamání nad ztrátami své vlastní Skotské národní strany (SNP), která ztratila oproti volbám v roce 2015 19 křesel v Dolní sněmovně. Získala 35 mandátů. Nyní bude SNP muset zhodnotit výsledky voleb a rozmyslet si, jak dál co nejlépe vést Skotsko kupředu. Roli ve volebním výsledku SNP hrála i otázka referenda o nezávislosti, uvedla Sturgeonová bez dalších detailů.

Pokud to bude možné, chce Sturgeonová spolupracovat s dalšími stranami, aby zbavila Konzervativní stranu premiérky Mayové moci. Británie by podle ní ale měla v reakci na výsledky voleb každopádně opustit "lhostejný" konzervativní přístup k brexitu. Nadále se chce SNP podle své předsedkyně snažit o zachován přístupu Spojeného království na společný evropský trh.

"Výsledky voleb ve Spojeném království podle mě naznačují, že (britská vláda) nemá silný mandát, aby mohla provést tvrdý brexit, což představuje příležitost pro Irsko," uvedl Varadkar, který se stal na počátku června předsedou vládní strany Fine Gael a příští týden nahradí v premiérském křesle Endu Kennyho. Varadkar se bude podle svých slov snažit o hladký průběh jednání o brexitu.

Jednání Británie o odchodu z Evropské unie by podle původního plánu měla začít 19. června. Obyvatelé Irské republiky i Severního Irska, které je součástí Spojeného království, se obávají, že by je v případě takzvaného tvrdého brexitu znovu rozdělila ostře střežená hranice.

Podle britských médií by takzvanému tvrdému brexitu mohla nyní zabránit severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), která se podle všeho s Mayovou dohodla, že jejích deset poslanců v nové sněmovně podpoří menšinový konzervativní kabinet. Předsedkyně DUP Arlene Fosterová totiž v minulosti několikrát řekla, že její strana je proti tvrdému brexitu.

Související

Dominic Raab

Rusko se podle Londýna pokusilo vměšovat do britských voleb

Rusko se snažilo vměšovat do loňských britských parlamentních voleb nezákonným získáním tajných vládních dokumentů týkajících se chystané britsko-americké obchodní smlouvy a jejich únikem do sociálních médií. Řekl to dnes britský ministr zahraničí Dominic Raab. Jednoznačné důkazy o rozsáhlé ruské kampani proti volbám ale Londýn podle něj nemá.

Více souvisejících

Volby ve Velké Británii Nicola Sturgeonová (šéfka skotské SNP) Theresa Mayová irsko Brexit Velká Británie EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy