Evropu drtí jeden útok za druhým. Kolik obětí si terorismus vyžádal?

Brusel - Evropské státy se prohýbají pod náporem teroristických útoků. Některé se podaří včas zastavit, při jiných umírají jednotky či desítky lidí. Každý takový incident je tragédií sám o sobě, ale většina lidí už těsně po něm tuší, že rozhodně nebude poslední.

Liberální španělská europoslankyně Maite Pagazaurtunduaová na půdě Evropského parlamentu v Bruselu prezentovala takzvanou "Černou a bílou knihu terorismu v Evropě". Studii, která si dala za cíl zjistit, kolik lidí za poslední roky zemřelo na následky teroristických útoků.

Ze studie vyplývá, že při teroristických útocích v letech 2000-2017 přišlo na území Evropské unie o život celkem 705 lidí. Občané členských zemí Unie, kteří zahynuli při teroristických útocích na území jiných členských států, tvoří 12,1 procenta všech obětí terorismu na starém kontinentu. Dalších 1029 Evropanů přišlo o život při teroristických útocích mimo území Unie.

Studie také monitorovala, kterých zemí se úmrtí při teroristických útocích týká, a zjistila, že pouze čtyři členské země Evropské unie nepřišly při zmíněných útocích o své občany. Konkrétně jde o Lucembursko, Maltu, Rakousko a Slovinsko.

Drtivá většina teroristických útoků, která se v Evropě odehrála, má islámské pozadí. Za útoky byla totiž až v 83 procentech případů právě ideologie džihádizmu, radikálního islámu, který prosazuje například hnutí Islámský stát.

Zřejmě nejhorší evropský útok, který se ale neodehrál na území Evropské unie, se uskutečnil 1. září 2004. V severoosetském Beslanu vniklo asi 40 ozbrojenců do školy a zadrželo více než 1000 lidí; 3. září ruské jednotky zasáhly; zemřelo 334 lidí z řad rukojmích (z toho 186 dětí) a přes 700 osob bylo zraněno.

Co do počtu mrtvých zastává druhé místo událost z 11. března 2004. Ráno krátce po půl osmé explodovaly bomby umístěné islámskými radikály ve vlacích v Madridu a zabily 191 osob, dalších 1841 lidí bylo zraněno.

13. listopadu 2015 zemřelo při šesti teroristických útocích v Paříži 129 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici, přes 350 bylo zraněno, zemřelo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže. K útoku se přihlásil Islámský stát.

V živé paměti má dodnes většina lidí také události ze 14. července 2016. Nejméně 80 lidí zemřelo při večerním útoku ve francouzském městě Nice, kde do davu lidí oslavujících státní svátek najelo nákladní auto. Útočníkem byl podle policejního zdroje 31letý Francouz tuniského původu, který patrně jednal bez komplice. Policie jej zastřelila.

Další útok, který vstoupil do dějin, ale neodehrál se na území Unie, se odehrál 22. července 2011. Nejhorší útok jednotlivce spáchaný střelnou zbraní v dějinách spáchal norský pravicový extremista Anders Behring Breivik (32): zabil 77 lidí a na 150 dalších zranil - bomby odpálil u vládních budov v Oslu a pak střílel na ostrově Utöya u Osla v mládežnickém kempu vládní strany.

7. července 2005 zabila série čtyř bombových útoků v ranní špičce v centru Londýna 56 lidí (k tomu čtyři atentátníky) a dalších asi 700 osob zranila; tři bomby explodovaly v metru a čtvrtá v dvoupatrovém autobuse.

K nedávným útokům se také řadí incident z 22. března 2016. Při dvou sebevražedných útocích v Bruselu zemřelo 32 lidí (k tomu tři pachatelé) a na 340 bylo zraněno. Výbuch na letišti Zaventem si vyžádal 16 životů, exploze v metru pak měla přes také 16 obětí. K atentátům, které provedli Belgičané arabského původu, se přihlásilo hnutí Islámský stát.

Další útok se odehrál v severoanglickém Manchesteru, při kterém bylo 22. května zabito 22 lidí. Útok spáchal sebevražedný dvaadvacetiletý atentátník Salman Abedi v 22:31 místního času krátce po skončení koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové v Manchesterské aréně v severoanglickém Manchesteru. Zraněno bylo na 120 osob.

Související

Více souvisejících

Terorismus EU (Evropská unie) Teroristické útoky v Belgii teroristické útoky v Německu teroristické útoky ve Francii

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 5 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 10 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

před 16 hodinami

před 23 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy