Labe stále dělí Němce na dva tábory: Kdo koho podpoří ve volbách?

Berlín - Řeka Labe stále připomíná pomyslnou dělící linii mezi dvěma německými národy, alespoň podle britského deníku The Guardian. Ten zkoumá, jaké jsou jednotlivé politické nálady lidí na obou březích řeky pramenící v českých Krkonoších před německými parlamentními volbami.

Předseda vlády v Sasku-Anhaltsku Reiner Haseloff přirovnal Evropu k dvojici plic. Plíce od sebe dělí jakási linie, řeka. "Labe je spojnice, kde se obě plíce potkají," uvedl. Labe pokřiveně dělí i území Německa, konkrétně od ústí, kde v Hamburku vtéká do Severního moře až téměř po česko-polskou hranici.

Římští císaři se neodvážili podnikat cesty za Labe. Nacistická strana učinila svůj prvotní průlom v konzervativně smýšlejících zemích na východ od Labe a železná opona, která ponechala řeku převážně na komunistickém východě, pouze přidávala vojenský rozměr starodávné kulturní propasti mezi převážně protestantským a na druhé straně katolickým Německem.

Podle britského deníku se podobný rozdíl zřejmě opět vyjeví už 24. září, kdy se budou konat parlamentní volby. "Geografické centrum Evropu leží východně od Labe," říká Haseloff, který je mimo jiné členem křesťanských demokratů kancléřky Angely Merkelové. "Podceňování tohoto faktu je problémem, který zasáhl všechny demokratické strany v Německu, včetně mě," dodává. 

Alternativa pro Německo (AfD) se letos může stát první nacionalisticky smýšlenou stranou která do parlamentu usedne od roku 1961. Hlasy přitom nabírá zejména na východním břehu Labe. Na západě by strana mohla získat kolem 7 procent hlasů, ovšem na východě se její zisk může pohybovat mezi 11 a 22 procenty. Výjimku na východě tvoří metropole Berlín. AfD tak nahradí hlavní opoziční levicovou Die Linke zejména ve státech jako Sasko, Durynsko a Meklenbursko-Přední Pomořansko. 

Kancléřčino rozhodnutí o přijímání migrantů vzbudilo největší vášně právě na východě. Průzkum z letošního dubna navíc ukázal, že obyvatelé této části země vnímají společenské problémy podobně, jako například občané Maďarska. 

Pokud se projedete parníkem po Labi mezi Dolním Saskem a Meklenburskem-Předním Pomořanskem, i zde uvidíte markantní rozdíl. V lázeňském městě Hitzacker ze 16. století, uvidíte na západním břehu ulice polepené plakáty strany Zelených a CDU kancléřky Merkelové. Vejdete-li však do ulic města Dömitz na východním břehu, uvidíte plakáty AfD. Alternativa hlásá přísnější střežení státní hranice a přímou demokracii po švýcarském vzoru. 

V lázeňském městě žije zejména střední třída, kterou zajímají otázky životního prostředí a odmítá jadernou energii. Poloroubené domky na náměstí jsou příbytkem mnoha lokálních zelinářů, pekařů a léčitelů. V roce 2015, kdy začala uprchlická krize, se místní doslova porvali o to, kdo ubytuje uprchlíky. Nebylo jim to však nic platné, většina z nich se následně přestěhovala do větších měst.

Takové scenérie byste však už těžko hledali v Dömitzu, v jednom z největších přístavů na řece mezi Hamburkem a Magdeburgem. Ekonomická transformace po roce 1989 zanechala většinu budov ve vlastnictví lidí, kteří ve městě nežijí a patřičně se tak o ně nestarají. Ve městě funguje jedna hlavní továrna, druhá musela zavřít. Městská populace se navíc vylidňuje, za posledních 30 let dokonce o třetinu. V roce 2015 město přijalo 30 uprchlíků, ti však s koncem roku odešli, protože nemohli najít práci.

Merkelová se sice narodila na Labi - v Hamburku, úkolem pro ni je právě v těchto volbách přesvědčit ty z východy, že ji mohou věřit. Že mohou věřit tomu, že zdárně zvládnou uprchlickou krizi. "Pokud chceme, aby byla zachována vnitřní soudržnost Evropy, pak musíme nalézt řešení migračního problému, který zaručí určitou kulturní homogenitu a zároveň nebude narušovat původní obyvatelstvo," říká k tomu její velký spojenec Haseloff.

Související

Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Zemské volby v Sársku s náskokem vyhráli sociální demokraté

Sociální demokraté (SPD) v dnešních volbách do regionálního parlamentu v západoněmecké spolkové zemi Sársko drtivě zvítězili s 43,5 procenta hlasů. Vyplývá to z prozatímního konečného výsledku, který zveřejnila volební komise. Lídryně SPD Anke Rehlingerová tak v premiérském křesle vystřídá Tobiase Hanse z Křesťanskodemokratické unie (CDU), která skončila se značným odstupem druhá.

Více souvisejících

Volby v Německu volby 2017 Labe Berlín Hamburk Německo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy