Nová IRA si vyrábí speciální bomby, varují policisté

Londýn - Nová Irská republikánská armáda (IRA) prý disponuje speciálně vyrobenou bombou s tlakovými destičkami. Ta je podle policistů v Severním Irsku velmi účinnou zbraní. Nová IRA vznikla před pěti lety sjednocením vícero podobně smýšlejících skupin.

Nová IRA vyvinula speciální typ vysoce nebezpečné výbušné bomby, varuje policie ze Severního Irska. Měla by obsahovat tlakovou destičku, která zahájí detonaci v momentě, když na ni najede auto. Informuje o tom britský The Independent. 

Metoda byla použita už disidentskými republikány proti mírovému procesu, kdy se v únoru letošního roku zaměřili na důstojníka ve městě Londonderry.

John McVea ze severoirských policejních sborů připouští, že riziko jejího použití stále trvá. "Tlaková destička je krutou metodou jak odstartovat detonaci. Není sice sofistikovanou metodou, ale denotace je pak velmi účinná," říká. "Nová IRA má přístup k nebezpečným výbušninám - to je to hlavní, co nás trápí," dodává. 

Detektivové říkají, že nové zařízení bylo vyvinuto kvůli obtížnosti připojení klasických bomb na spodní stranu automobilů, které tradičně používali disidentští republikáni k cílení na důstojníky v jejich domovech. 

Bomba samotná je malou krabičkou plnou výbušného materiálu, která je omotaná páskou a umístěná pod autem. Tlaková destička se aktivuje jakmile přes ni přejede první kolo automobilu.

Policisté bijí na poplach, že hrozí nové útoky za pomoci právě tohoto zařízení. "Je velmi znepokojující, že skupina má přístup k těmto výbušninám a že je schopna vyvinout podomácku svou vlastní výbušninu s tlakovou destičkou," dodal strážník. 

Nová IRA se zformovala před pěti lety v roce 2012. Stalo se tak poté, co se spojilo mnoho republikánsky smýšlejících skupinek, nově se chtěli sjednotit, aby měly větší hlas. Momentálně tak patří mezi největší skupiny odvolávající se na teroristickou IRA, která působila v minulém století a měla na svědomí desítky teroristických útoků a stovky mrtvých. Nová IRA se primárně soustředí na útoky na policejní představitele. 

Související

Násilí v Severním Irsku dnes připomínají například obrazy na domech. Rozhovor

25 let od schválení Velkopáteční dohody. Sektářské násilí v Severním Irsku utichlo, konflikt ale nebyl zcela vyřešen, upozorňuje Váška

Před 25 lety, 22. května 1998, byla ve dvou referendech, které proběhly v Irsku a Severním Irsku, schválena Velkopáteční dohoda. Jejím cílem bylo ukončit období nazývané Troubles, neboli násilný konflikt v Severním Irsku mezi katolickými zastánci sjednocení Irska a protestantskými stoupenci setrvání v unii s Velkou Británií. Dohoda si vyžádala obrovské nasazení všech zúčastněných stran, připomíná v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Váška z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy v Praze. Odborník na moderní britské dějiny podotýká, že po uzavření dohody sice nastalo nejlepší období v dějinách Severního Irska, přesto však v regionu začínají sílit protesty a kritika dohody ze strany radikálnější části unionisté komunity.  
Severní Irsko

ROZHOVOR: Operace Banner je stále neuzavřené téma. Odborník popsal nejdelší kontinuální nasazení britské armády

Poslední červencový den roku 2007 oficiálně skončilo téměř osmatřicetileté nasazení britských ozbrojených sil v Severním Irsku. Na počátku Operace Banner panovala naděje, že po zvládnutí tamních nepokojů a uklidnění situace ponechají vojáci odpovědnost za pořádek v regionu místní policii, vysvětluje Jan Váška z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy v Praze. Odborník na moderní britské dějiny v rozhovoru pro EuroZprávy.cz mimo jiné objasnil, jak se původně pořádková operace změnila v protipovstaleckou a protiteroristickou a proč ji provázely poměrně velké ztráty na životech. Nastínil také, jakou roli sehrál brexit v dalším vývoji severoirské otázky.

Více souvisejících

ira Terorismus Bombové útoky bomby

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy