Krize v AfD: Proč předsedkyně Petryová odchází? A čeká stranu úplné roztříštění?

Berlín – Strana Alternativa pro Německo (AfD) sice zaznamenala ve volbách dosud největší úspěch, když se dostala do parlamentu, ten ale posléze zastínilo oznámení, že šéfka AfD Frauke Petryová odchází. Strana je vnitřně rozdělená, otázkou teď podle expertů je, jak se zachovají další umírnění členové. Ti by totiž mohli Petryovou brzy následovat.

Předsedkyně protiimigrační a protiislámské AfD Frauke Petryová se chystá vystoupit ze strany. Spolu s ní odchází například i její manžel Marcus Pretzell, zemský šéf AfD v Severním Porýní-Vesfálsku. Pretzell svůj chystaný krok zdůvodnil nespokojeností s vývojem strany. „Moje rozhodnutí je založeno výhradně na mém ne příliš optimistickém pohledu na to, jak se AfD pravděpodobně bude vyvíjet," řekl Pretzell novinám Die Welt .

Petryová nechce být ani součástí parlamentní frakce své strany. „Je zřejmé, že tento krok přijde," řekla pro agenturu DPA. Datum, ke kterému chce odejít, ale neprozradila. Řekla také, že ona a dva další poslanci AfD v regionálním parlamentu v Sasku opouštějí parlamentní skupinu. Prý bude působit jako nezávislá. Její rozhodnutí je dle jejích slov založeno na přesvědčení, že extrémistická prohlášení ostatních stranických vůdců jí brání vykonávat „konstruktivní opozici". 

Volební lídryně AfD Alice Weidelová a další zástupci strany se v reakci nechali slyšet, že by Petryová měla ze strany odejít. Vedení strany bylo podle jejich slov rozhodnutím Petrové zaskočeno, nečeká ale, že by šlo o „nějakou větší rebelii“, uvádí server Deutche Welle (DW). „Krok Petryové nás všechny překvapil, ale zatím nevidíme, že by to byl trend,“ uvedla Weidelová. „Doufám, že ne," odpověděl další volební lídr AfD Alexander Gauland , když se ho novináři zeptali, zda si myslí, že nastanou další odchody z AfD. „Ale já neumím číst lidskou mysl,“ dodal. Podle očekávání pak byli Gauland a Weidelová zvoleni jako parlamentní vůdci AfD, získali hlasy 86 procent svých spolustraníků.

Stala se Petryová obětí vnitrostranického puče?

Jak poukazuje DW, Petryová, která ve straně zastupovala „umírněné“ hlasy, se stala obětí puče ze strany zastánců tvrdé linie Gaulanda a Weidelové, kteří na ni už delší dobu tlačili. Na  své dubnové stranické konferenci v Kolíně nad Rýnem se AfD rozhodla nepřijmout zdrženlivý kurzu, který Petryová navrhovala, a končící šéfka AfD se ve svém prohlášení v pondělí v Berlíně neopomněla zmínit o velkých názorových rozdílech, které panují mezi ní a Gaulandem s Weidelovou.

„Ve straně, která již téměř rok upozaďuje politické realisty a ve kterém jsou zdrženliví členové na všech úrovních diskreditováni, je politická platforma ohrožena a hrozí jí zničení," řekl Petryová. „Tichý odchod členů ze všech stranických orgánů je toho bolestným důkazem." Magazín Stern ke vztahům, ve straně napsal, že Petryová s Weidelovou ani Gaulandem od své porážky na sjezdu vůbec nemluvila.

Hajo Funke, přední německý expert v krajní pravici, říká, že od doby stranické konference je AfD stále více radikální – a to pod vedením Gaulanda a šéfa durynské AfD Björna Höckeho, který byl obviněn z toho, že sympatizuje s nacisty. Petryová se ho v minulosti neúspěšně pokoušela ze strany dostat pryč.

„V jistém smyslu osa Gauland-Höcke spáchala na Petryovou puč a chopila se její moci," řekl Funke v úterý novinářům v Berlíně. „Od té doby, pokud jde o ty, kteří jsou u moci, může být strana označena jen jako radikálně pravicová. Skupina kolem Gaulanda a Höckeho, které pomáhá Alice Weidelová, má moc v rukou, což dala teď Petroyvá jasně najevo,“ dodává.

Rozpadne se strana úplně?

Podle německých médií je teď otázkou, zda nastane schizma mezi příznivci tvrdé linie, kteří se často opírají o přímý rasismus, a umírněnými, kteří se mohou rozhodnout následovat příkladu Petryové. „Vnitřní boj o moc je u konce, ale výsledkem je, že členové jsou rozděleni," vysvětluje Funke. „Neznáme její další kroky, ale je takticky nadaná, jinak by se nedostala tam, kde je. Byla zbavena moci, ale stále zastupuje menšinu ve skupině, která je mírnější, nebo alespoň o sobě říká, že je.“

Teoreticky by tak Petryová mohla vytvořit vlastní parlamentní skupinu, ale to by vyžadovalo, aby přesvědčila více než třicet dalších poslanců AfD. Funke si myslí, že je to nepravděpodobné, protože nálada na úterním setkání AfD v Berlíně podle jeho slov „byla vzrušující a bez známky bezprostřední masové vzpoury“.

To ale nemusí nutně znamenat, že všichni členové pojednou podle not vedení AfD. „AfD je rozpolcena bojem o moc," vysvětluje Funke. „Vidíme to v Meklenbursku-Západním Pomořansku, v Dolním Sasku, v Severním Porýní-Vestfálsku, v Bádensku-Württembersku ... a v Sasku-Anhaltsku, kde vůdce André Poggenburg používá až příliš mnoho nacistické slovní zásoby. Je to opravdu oddaný etnický šovinista a krajně pravicový radikál. Ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko, kde AfD získala 18,6 procenta hlasů, už čtyři členové krajského parlamentu opustili stranu, aby vytvořili vlastní parlamentní skupinu,“ shrnuje expert.

Zřejmě ve snaze uklidnit celkovou nespokojenost Gauland před úterním zasedáním zvolil smířlivý tón. „Volby skončily a my víme, že v parlamentu máme velkou odpovědnost, mimo jiné i vůči lidem, kteří pro nás hlasovali," řekl Gauland. „A samozřejmě jazyk kampaně se liší od jazyka v parlamentu."

Funke však říká, že každý, kdo doufá, že se ostrá rétorika kampaně zklidní, se plete. Gaulanda charakterizuje jako zapřísáhlého národního šovinistu, a ani Weidelovou, která je často označována jako „hlas rozumu" tohoto dua, nepovažuje za výrazněji umírněnější. „Alice Weidelová je ledově chladný anděl této strany ," uvedl Funke s odkazem na rasistickou e-mailovou zprávu a příspěvek na Facebooku, který napsala v dubnu. V něm porovnávala roční státní náklady na žadatele o azyl přepočítané na jednoho občana s počtem vratných lahví, které by německý důchodce musel nasbírat, aby získal stejnou částku. „To je nenávistné období,“ dodává odborník.

Alternativa pro Německo získala ve volbách 12,6 procenta hlasů a v novém Spolkovém sněmu je třetí nejsilnější. Byla založena 6. února 2013 jako euroskeptická strana kritizující především snahy o bezpodmínečnou záchranu Eura. Po odštěpení ekonomicky liberálního křídla v roce 2015 převládli ve straně národní konzervativci. Kvůli následnému nárůstu populismu, islamofobii a kritice gender mainstreamingu je Alternativa pro Německo od té doby řazena většinou politologů mezi pravicově populistické strany.

Související

Více souvisejících

Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová (AfD) Německo Volby v Německu

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy