V čem jsou němečtí vojáci jiní? Mají možnosti, které jim může celý svět závidět

Berlín - Představte si řadu vojáků se zbraněmi. Velitel nařídí tasi zbranit. Pak jednomu vojínovi přikáže, aby zastřelil cíl, jenže ten ho neuposlechne a zbraň vrátí zpět do pouzdra. Stát se to v americké armádě, nespíš s vámi okamžitě začnou disciplinární řízení, možná poputujete i přes vojenský soud za neuposlechnutí rozkazu. Ale stejná událost v německé armádě? Vůbec nic se neděje.

Německá armáda se od zbytku světa velmi liší. Slepé následování rozkazů je naopak v místních řadách velmi nevítané. Důvody můžeme hledat v minulosti, kdy během první i druhé světové války se vojáci, kteří museli slepě následovat rozkazy velitelů, dopouštěli nesmírných zvěrstev. Prostě stačilo vypnout myšlení a důvěřovat tomu, co po vás nadřízený chce, i kdyby to byl sebevětší sadista.

Změna ve slovním podání je přitom nepatrná. Zatímco americké zákony tvrdí, že voják může rozkaz odmítnout jen v případě, že by došlo k porušení práva, německý voják má mnohem volnější ruku. Ten může totiž posoudit, zda je rozkaz nejen v rozporu se zákonem, ale zda i jeho účel má nějaký smysl ke službě, kterou vykonávají.

V praxi to funguje tak, že pokud německý voják dostane rozkaz, který je v rozporu s jeho přesvědčením jako lidská bytost, případně by při něm došlo k dehonestaci někoho dalšího, pak se takovým rozkazem nemusí řídit. teoreticky by to mohlo znamenat i to, že k neuposlechnutí příkazu dojde uprostřed bitvy.

Ne vždycky však byla německá armáda tak liberální. Historie absolutního uposlechnutí nadřízených se datuje ještě dávno předtím, než vznikl stát podobný dnešnímu modernímu Německu. Během první světové války země popravila 48 vojáků, kteří nechtěli vykonat rozkaz nadřízených a celkově byla německá armáda známá jako jedna z nejpřísnějších v Evropě.

Po první světové válce se sice poměry na vojně zlepšily, protože stát musel přiznat, že za jisté krutosti během války mohla striktní vojenská hierarchie a důraz na absolutní oddanost. Tehdy museli Němci snížit počet jednotek v armádě na pouhých 100 tisíc lidí. Jenže Německo nehodlalo zůstat v ústraní, v době, kdy se Adolf Hitler dostal k moci, byla německá armáda již tajně reformovaná po vzoru Sovětů.

Od roku 1934 převzal Hitler osobně i kontrolu nad armádou a vojáci mu museli slíbit "absolutní poslušnost". Za druhé světové války mělo být popraveno 15 tisíc vojáků za pokus o útěk, dalších 50 tisíc za to, že odmítli uposlechnout rozkaz. Stávalo se tak bez soudů, popravčím byl často velitel nebo kolegové z jednotky.

Po válce trvalo ještě dlouho, než země opět svolila k tomu, aby se vytvořila armáda. Ta však v počátcích měla za úkol pouze obranu Německa, teprve s odstupem času se začali posílat němečtí vojáci i na zahraniční mise v rámci NATO. Nová armáda se více soustředila na jedince jako takového a v roce 2007 Ústavní soud dokonce prohlásil, že v Německu nemůže existovat zákon, který by požadoval absolutní poslušnost k autoritám.

Němečtí vojáci se tak musí v první řadě řídit svým svědomím. Jejich vlastní myšlení je jediná absolutní entita, kterou se musí řídit. Nicméně soud také stanovil, že voják nemůže neuposlechnout rozkaz jen z toho důvodu, že je v rozporu s jeho myšlením, pokud svým jednáním může ohrozit bezpečnost ostatních nebo státu.

Související

Více souvisejících

Německá armáda Německo bezpečnostní služby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy