Brexit je kolosální chyba, brzy tohoto rozhodnutí budeme velmi litovat, myslí si bývalý premiér

Londýn - Odchod Velké Británie z Evropské unie má své zastánce i odpůrce. Do druhé kategorie nepochybně spadá i bývalý britský premiér Tony Blair. Ten se nechal agenturou Reuters slyšet, že je "brexit obrovskou chybou, kterou nám příští generace neodpustí". Podle něj však není ještě všechno ztraceno.

Bývalý předseda vlády Spojeného království podle slov agentury Reuters vzkázal voličům, že pomalu, ale jistě dochází čas na to, aby se něco udělalo s odchodem Británie z Evropské unie. Podle něj "brexit torpéduje Británii tak, že toho budou příští generace litovat".

Již uběhlo více než rok a půl od referenda, ve kterém se Britové vyjádřili pro odchod z Unie. Je však pravdou, že je společnost v této otázce silně rozdělena. Současná britská premiérka Theresa Mayová má zemi připravit na odchod, který je nyní naplánovaný na březen 2019.

Všichni se v království shodují, že jde o nejrozsáhlejší geopolitickou událost od doby Druhé světové války. Tony Blair, někdejší předseda vlády za Labouristickou stranu tvrdí, že Británie kvůli tomuto odchodu bude chudší a slabší. Zároveň upozornil na to, že současná premiérka Mayová vůbec neřeší otázku irských hranic.

"Děláme chybu, kterou svět není s to pochopit a kterou nám naše budoucí generace nikdy neodpustí. Rok 2018 je poslední možností, abychom se vyslovili, jestli naše budoucí vztahy s Evropou budou lepší než ty stávající," uvedl Blair v prohlášení na své internetové stránce.

Blair již dříve vyzýval k upuštění od "brexitu", ale podle britských anket jeho slova názor voličů nijak neovlivnila. Bývalý premiér ve svém textu zároveň vyzval současného předsedu Labouristické strany Jeremyho Corbyna, aby společně se svým seskupením proti "brexitu" bojoval.

Související

Více souvisejících

Tony Blair Theresa Mayová Velká Británie EU (Evropská unie) Brexit Labouristická strana (VB)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy