Židé, muslimové, křesťané? Všichni jsme stejní, říká 96letá pamětnice holocaustu

Praha - V sobotu 27. ledna si svět připomněl památku židovských obětí nejen v koncentračních táborech při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu. Přeživší holocaustu Margot Friedlanderová prozradila, že neexistuje žádná křesťanská, muslimská nebo židovská krev, ale pouze lidská.

Nyní šestadevadesátiletá německá přeživší holocaustu Margot Friedlanderová se do své vlasti vrátila, když jí bylo 88 let. Téměř šedesát let strávila ve Spojených státech amerických, kam se přestěhovala. Proč se po tolika letech vrátila domů? Protože je na misi - chce varovat dnešní německé děti před hrůzami minulosti. Friedlanderová s sebou stále nosí Davidovu hvězdu, židovský symbol, kterým byli židovští občané označeni. 

Přežila jako jedna z mála, když se schovávala v ulicích Berlína - srdci nacistické říše. A je také velkou raritou ještě z jednoho důvodu, je jednou z opravdu mála přeživších holocaustu, kteří se vrátili domů do Německa. "Jakmile jsem se vrátila, hovořím o svých zkušenostech, aby se nezapomnělo," uvedla Margot Friedlanderová v rozhovoru pro Daily Telegraph a dodala: "Všichni jsme stejní. Neexistuje žádná křesťanská, muslimská nebo židovská krev. Existuje pouze krev lidská," vysvětluje pamětnice, která byla v roce 1944 zajata a poslána do koncentračního tábora v Terezíně.

"Lidé zabili milióny nevinných, protože nebyli vnímáni jako lidské oběti," míní Friedlanderová, která získala ocenění za celoživotní přínos od Obermayerovy nadace, americké organizace, která oceňuje ty, kteří uchovávají památku německé židovské komunity. V roce 2010 napsala o svých zážitcích knihu s názvem, která vyšla v českém překladu pod názvem Útěk z Berlína - S židovskou hvězdou v kapse. Tento příběh, který má v Německu už sedmé vydání, také namluvila jako audioknihu.

Ačkoliv je kniha i v anglickém jazyce, originál napsala v němčině. "Je to můj jazyk. S manželem jsme doma vždycky mluvili německy," vysvětlila Friedlanderová, která je za ocenění moc ráda a jen ji to utvrdilo v tom, že se rozhodla správně. "Pro mě se stal můj život misí. Slova mojí matky zanechala v mém životě stopy," uvedla pamětnice holocaustu, které je nyní 96 let a stále přednáší dětem o jejich vzpomínkách, aby se nezapomnělo, jaké se v Německu odehrávaly.    

Související

Petr Pavel navštívil pietu v Letech. (14.5.2023)

Pavel byl jako teprve druhý prezident na pietě v Letech. V soužití s Romy vidí rezervy

Odkup vepřína v Letech na Písecku, na jehož místě stál v době druhé světové války koncentrační tábor pro Romy, byl podle prezidenta Petra Pavla dlouhý a nedůstojný. Tuto část historie bychom měli popsat a přiznat na ní svůj díl viny, řekl novinářům po pietní akci, která připomněla výročí 80 let od transportu tamních vězňů do Osvětimi. 

Více souvisejících

holocaust fašismus Antisemitismus Adolf Hitler židé koncentrační tábor Terezín

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 20 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy