Duda kritiky nevyslyšel. Zákon o holokaustu podepsal a dá ho ústavním soudcům

Varšava - Polský prezident Andrzej Duda v úterý podepsal kritizovaný zákon o holokaustu. Následně ho ale pošle k ústavnímu soudu, aby rozptýlil obavy, zda neomezí svobodu slova, a zda ustanovení hrozící trestem vězení nejsou příliš vágně formulovaná.

Zákon hrozí až tříletým vězením za připisování odpovědnosti polskému národu či státu za vyvražďování Židů a další zločiny, spáchané za druhé světové války německými nacisty.

Polský zákon kritizují v Izraeli a Spojených státech, k uplatnění práva veta vyzýval Dudu i Kyjev. Zákon totiž hrozí tresty i za popírání zločinů spáchaných za války ukrajinskými nacionalisty na Polácích. "My také máme právo být citliví a máme právo na historickou pravdu," prohlásil dnes Duda. Současně zdůraznil, že není možné, aby v Polsku byl tolerován antisemitismus a nesnášenlivost.

Po podpisu zákona na setkání s Poláky, kteří se během války podíleli na záchraně Židů, řekl, že "cílem není někoho trestat". Udílení trestů za porušení zákona se podle Dudy může stejně ukázat jako nerealistické, především v případě, že se jej dopustí někdo v cizině.

Náměstek ministra spravedlnosti Patryk Jaki, označovaný za iniciátora zákona, poděkoval prezidentovi za rozhodnutí, které dá Varšavě čas k dialogu s partnery. Opozice naopak prezidenta kritizuje, že podlehl nátlaku vládní strany, která ovládá i ústavní soud, a podepsal zákon, který prohloubí roztržku se strategickými partnery.

Zákon po schválení oběma komorami parlamentu vyvolal diplomatickou roztržku mezi Izraelem a vládou ve Varšavě. Premiér Benjamin Netanjahu jej v minulosti přirovnal ke snaze o změnu historie a někteří tamní politici hovořili až o statisících Židů, za jejichž smrt nesou vinu Poláci. V reakci izraelský parlament v prvním čtení přijal návrh zákona, který počítá až s pěti lety vězení pro ty, "kdo se pokusí popřít nebo zpochybnit vinu pomahačů nacistů při páchání zločinů na Židech".

V Izraeli se k Dudovu rozhodnutí zatím vyjádřilo ministerstvo zahraničí. Na twitteru uvedlo, že chová naději, že ještě před ukončením procedury "bude možné dohodnout se na změnách ve znění zákona".

Americké ministerstvo zahraničí vyzvalo Varšavu k přehodnocení, protože zákon by "mohl ohrozit svobodu projevu a akademické rozpravy". Vyjádřilo také obavy z dopadu zákona na vztahy Varšavy s USA a Izraelem.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson vyjádřil nad tím, že prezident zákon podepsal, zklamání. "Přijetí tohoto zákona nepříznivě ovlivní svobodu slova a akademického bádání," uvedl Tillerson. Uznal, že je výraz "polský tábor smrti" nesprávný, proti jeho používání se ale podle něj musí bojovat jiným způsobem.

Související

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

Více souvisejících

Andrzej Duda Polsko holocaust Koncentrační tábory Rex Tillerson Izrael

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy