Kaliňák končí, Ficova vláda se rozpadá, policie je v koncích. Slovenskem zmítá nejhorší novodobá krize

Bratislava - Když novináři před více než týdnem poprvé informovali o vraždě slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka, jen málokdo tušil, do jak velké krize tento hanebný čin Slovensko přivede. Vláda se rozpadá, policie je bezradná, a spekuluje se i o konci neotřesitelného ministra Roberta Kaliňáka.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák demisi odmítal a stál za ním i premiér Robert Fico, podle posledních informací ale v pondělí odstoupí. Tvrdí to slovenská média, která citují informace agentury SITA.

Demisi Kaliňáka požadovala opozice i koaliční strana Most-Híd. Fico se snažil najít z této krize řešení, vláda se mu ale stále více rozpadala pod rukama. "Budeme nabízet taková řešení, aby Most-Híd mohl pokračovat ve vládě. Vnímám realitu a jsem připraven o věcech hovořit," řekl Fico na tiskové konferenci. 

Po demisi ministra kultury Marka Maďariče, který kvůli vraždě novináře rezignoval, ale začalo státní správu opouštět stále více lidí. Odcházejí poslanci, úředníci, a tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň a Ficova asistentka Mária Trošková po vraždě novináře také rezignovali na své posty na úřadu vlády.

Aby toho nebylo málo, tři opoziční strany na Slovensku chtějí vyvolat hlasování sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě. Na prosazení svého návrhu ale nemá opozice v parlamentu dostatek hlasů. Slováci se navíc bouří a chystají další masové protesty. A co je možná ze všeho nejhorší, policie není vyšetření dvojnásobné vraždy o nic blíže.

Pachatele dosud nedopadla a na případ uvalila informační embargo. "Na základě pokynu dozorujícího prokurátora není možné ze strany policie poskytovat informace k případu dvojnásobné vraždy ani k jednotlivým informacím z vyšetřování případů souvisejících s touto kauzou. V současnosti se proto policie nebude vyjadřovat k žádným otázkám,“ uvedla v prohlášení.

Fico sice tvrdí, že připravuje speciální vyšetřovací tým, jestli ale skutečně vznikne je otázkou. Lidmi otřásá politická krize a základní otázky tak stále zůstávají nevysvětleny. Nikdo tak například neví, kdy byl skutečně novinář se svou partnerkou zabit, nebo co dělal na místě činu šéf protikorupční jednotky Róbert Krajmer.

Související

Eduard Heger

Hegerova vláda vyjádřila lítost nad vraždou Kuciaka a utrpením lidí v komunismu

Slovenská vláda dnes svými usneseními vyjádřila lítost nad vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové z roku 2018 a také nad utrpením lidí po nástupu komunistů k moci v Československu v roce 1948. Kabinet premiéra Eduarda Hegera tak učinil u příležitosti výročí obou událostí, které připadají na tyto dny.
Ján Kuciak

Kauza Kuciakovy vraždy není soudy uzavřena ani po pěti letech

Ani pět let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka soudy na Slovensku neukončily proces se zbylými dvěma z původně pěti obžalovaných v tomto případu, ve kterém už byl k dlouholetému trestu vězení pravomocně odsouzen kromě jiných vrah Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. 

Více souvisejících

vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Robert Kaliňák Robert Fico Slovensko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy