"Ruská hrozba nerespektuje hranice." Mayová spojila útok na Skripala s agresí Moskvy vůči EU

Brusel - Na dnešním summitu EU se mimo jiné řeší kauza otravy bývalého agenta Sergeje Skripala. Britská premiérka Theresa Mayová při příchodu na jednání jednoznačně spojila "drzý a bezohledný" útok nervovou látkou v jihobritském Salisbury s agresivním chováním Ruska vůči Evropě a dalším zemím v sousedství.

"Tuto záležitost dnes nastolím, protože je zřejmé, že ruská hrozba nerespektuje hranice," řekla Mayová novinářům. Rusko je podle ní hrozbou všem. Pokus o vraždu někdejšího dvojitého agenta a jeho dcery podle ní jednoznačně zapadá do vzorce ruského agresivního chování z posledních let. Moskva spojování s touto záležitostí odmítá.

Návrh závěrů dnešní schůzky spojuje další evropské kroky s tím, jak Rusko zareaguje na opakované výzvy mezinárodního společenství, aby odpovědělo na britské otázky a spolupracovalo s Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Je možné, že návrh textu šéfové států a vlád ještě přitvrdí, o nějakých nových sankcích však EU v této chvíli oficiálně neuvažuje.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že už dříve britské premiérce Mayové vyjádřila svou solidaritu a podporu tváří v tvář "hrozným událostem v Salisbury". Podle ní je dobře, že nalezenou chemickou látku analyzuje OPCW. Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že útok v Salisbury nemůže zůstat bez odpovědi.

"Myslím, že potřebujeme využít všechny diplomatické nástroje, které máme k dispozici. Musíme vyjádřit solidaritu britskému lidu, ale také musíme věc vyšetřit a musíme být velmi odpovědní," řekl při příchodu na summit řecký premiér Alexis Tsipras, který má ke spojování Ruska s útokem v Salisbury chladnější přístup.

Související

Ursula von der Leyenová

Brexit zpečetěn. Lídři EU podepsali dohodu, britští poslanci ji schválili

Britští poslanci dnes ve druhém čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli proti. Nyní se dokumentem zabývá Sněmovna lordů. Po schválení v horní komoře, které britská média považují za hotovou věc a které se očekává pozdě v noci, musí dohodu podepsat královna Alžběta II.
Brexit, ilustrační foto

Brexit: Rozvod Británie s EU byl turbulentní, trval přes čtyři roky

Referendum o brexitu, kterým Britové v červnu 2016 vyslovili souhlas s odchodem z EU, odstartovalo pracná vyjednávání s konečným cílem dosáhnout obchodní dohody mezi EU a Británií. Ke svému konci dospěla po mnoha odkladech až dnes, kdy úřad britského premiéra Borise Johnsona oznámil, že se obě strany dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období.

Více souvisejících

Theresa Mayová Sergej Skripal EU (Evropská unie) Rusko Angela Merkelová Alexis Tsipras

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy