Vojáci v USA a v Rakousku? Velký rozdíl, oni jsou uctíváni, my dostali vynadáno, píše bývalý rakouský voják

Vídeň - Dluží občané libovolné země něco vojákům, kteří je střeží a chrání? Měla by společnost nějak nad rámec peněz a běžných benefitů odměňovat muže a ženy, kteří nasazují život při její obraně? A jak vlastně v různých společnostech vypadá vztah mezi vojáky a civilní veřejností? O tom pro web DefenseOne píše bývalý rakouský voják Franz-Stefan Gady.

Gady se po svém odchodu od vojska vrhl na novinařinu a jako reportér byl poslán do Afghánistánu, kde měl psát reportáž o amerických vojácích. Při té příležitosti se zamýšlí nad tím, jakou pozici má vlastně voják v americké a potažmo rakouské společnosti. V dnešní době chová americká společnost ke svým ozbrojeným silám (ale i policistům nebo hasičům) hlubokou úctu.

Ale ne vždy tomu tak bylo. V 70. letech v důsledku vietnamské války zela mezi americkými vojáky a zbytkem společnosti hluboká propast. Tu se ale povedlo zacelit a dnešní vztah Američanů k vojákům by se dal srovnat s až obřadnou úctou, jaké se vojsko těšilo ve starém Prusku.

Autorovy zkušenosti z Rakouska jsou o něco jiné. V jeho rodině bylo povolání vojáka bráno jako vcelku běžná, jen o něco nebezpečnější profese. Zkrátka jako něco, co je nutné aby moderní společnost mohla bezpečně existovat. Byť i v Rakousku bývá zvykem že se vojáci dočkají různých ocenění a bývalí příslušníci ozbrojených sil bývají například vyznamenáváni na pracovištích.

V roce 2003 si ale Gady prožil i opačnou zkušenost. Zrovna probíhala invaze do Iráku a on byl se svým kamarádem, oba tehdy ještě v uniformě, na prohlídce v jedné vídeňské galerii. Z ničeho nic k nim přistoupila elegantní a dobře situovaná dáma a vyčinila jim, že v takovém oblečení by měli být raději někde v Iráku a ne mezi civilizovanou společností.

Jistá nedůvěra k armádě je dle autora v Rakousku dána historicky. Rakousko prohrálo první světovou válku a po celou dobu druhé světové války bylo okupováno nacistickým Německem. Vojsko má proto pro Rakušany nádech čehosi podezřelého. Rakouští muži navíc stále musí chodit na povinnou vojnu, takže moc dobře vědí že vojenská služba není jen o slávě a cti, ale i o mnoha přízemních a velmi nepříjemných věcech.

Oproti tomu Američané vnímají vojsko jako samý pilíř státu, bez něhož by demokracie a svoboda nemohly existovat. Pro Američany fungují vojáci jako jakýsi symbol, přístav v rozbouřeném společenském moři politických skandálů a každodenních problémů. To vše podporováno uctivým a obdivným způsobem, s nímž tamní média a politici k armádě přistupují.

Na druhou stranu s sebou americký obdiv k vojsku nese i úskalí. Potíží může být například určitá nekritičnost s jakou je přistupováno k názorům vysokých důstojníků a generálů. Ti jsou bráni jako autorita i v oborech, které s armádou přímo nesouvisí. Americký novinář Eliot Cohen to nedávno kritizoval když napsal:“To že jste generál ještě neznamená, že jste expertem na mezinárodní politiku.“.

V Rakousku oproti tomu nejsou vojáci bráni jako záruka demokracie. Tamní vojsko už sloužilo králům, císařům i diktátorům. Všem stejně dobře nebo stejně špatně. Stejně tak není v Rakousku vojenská služba chápána (na rozdíl od USA) jako dobrá výchozí pozice pro budoucí politickou kariéru. Rakouská společnost zkrátka své vojáky respektuje tiše a bezobřadně, byť poněkud vlažně.

Související

Více souvisejících

Americká armáda (U.S. ARMY) Rakouská armáda USA (Spojené státy americké) Rakousko společnost

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy