Muž, který věří, že je Evropa pod útokem. Kdo je Viktor Obrán?

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán, kterému se v parlamentních volbách 8. dubna podařilo už potřetí obhájit mandát a získat pro svojí stranu ústavní většinu, se sám prezentuje jako obránce Evropy před invazí migrantů z islámského světa. Za svojí islamofobní, ale i antisemitskou rétoriku čelí dlouhodobé kritice. O následcích jeho opětovného zvolení informovala britská rozhlasová stanice BBC.

V lednu 2015, čtyři dny po teroristickém útoku na redakci francouzského satyristického deníku Charlie Hebdo pochodovalo v Paříži podle statistik cca 1,5 milionů lidí proti islámskému terorismu a Orbán byl tehdy jeden ze 40 světových vůdců, který tuto akci osobně podpořil. 

Lídři ostatních zemí se k této tragédii postavili bez jasného stanoviska na rozdíl od Orbána, kterému bylo od samého začátku jasné, že pachateli jsou muslimští přistěhovalci.

Tato obvinění vznesl, aniž by vzal v úvahu špatné nebo i neexistující rodinné zázemí, které jsou tím nejlepším katalyzátorem pro radikalizaci. 

"Nikdy nedopustíme, aby se Maďarsko stalo cílovou zemí pro migranty. Nechceme se stát zemí několika naprosto rozličných kultur. Chceme, aby Maďarsko zůstalo takové, jaké je," řekl Orbán v rozhovoru pro maďarskou televizi.

Tato prohlášení činil Orbán už předtím, ještě než vypukla migrační krize, ale tentokrát mu ještě víc hrála do karet, aby znovu zvítězil. V letech 2015 a 2016 totiž čelila Evropa kromě sérii teroristických útoků jiným problémům, a to příchodu sta tisíců migrantů a uprchlíků.

Na rozdíl od jiných evropských politiků dokázal Orbán dát svým voličům jednoduché vysvětlení příčiny terorismu, a to tím, že z nich učinil samotné migranty, kteří s nimi mnohdy nemusí mít nic společného. Kromě obvinění z terorismu se také nechal Orbán slyšet, že naprostá většina všech příchozích do Evropy nejsou uprchlíci, ale ekonomičtí migranti hledající lepší život v Západní Evropě. Jeho prohlášení zapůsobila na mnoho Maďarů.

Nicméně v referendu konaném v říjnu 2016 odpovědělo záporně na otázku, zda přijímat migranty do Maďarska, pouze 41 % voličů. Účast byla však natolik malá, že nelze přikládat tomuto výsledku příliš velký význam. O skutečném mínění maďarské společnosti to téměř nic nevypovídá.

Dalším faktem, který hraje Orbánovi do karet je nízká porodnost a vysoký roční úbytek obyvatelstva, který dosahuje počtu obyvatel malého města 30 000. Orbán vidí řešení v mnohodětnosti, nikoli imigraci. Méně než 2 % dětí se rodí mimo Maďarsko. 

Pro pochopení, proč je antiimigrační agenda v Maďarsku tak úspěšná, je každopádně zapotřebí pochopit jeho historii. 

Staletí agrese ze zahraničí

Většina Maďarů ještě pamatuje dlouholetou agresi zvenku, kdy se museli vypořádat s Turky, Rakušany a Rusy. V roce 1920 pak po podpisu Trianonské smlouvy stanovující hranice nově vzniklého maďarského státu po konci 1. světové války ztratilo 72 % území a téměř 31 % Maďarů se najednou stala cizinci v cizí zemi, v Rumunsku, Československu a Jugoslávii.

Maďarsko také přišlo o své kulturní i etnické menšiny Rumuny, Slováky, Srby, Chorvaty a Rusíny, kteří s nimi dříve žily v jednom státním celku. 

Během 2. světové války zemřelo mnoho maďarských Židů ve vyhlazovacích táborech a poválečná deportace Němců zbavila Maďarsko další národnostní menšiny, která zde pobývala od 18. století. Maďarsko se tak stalo ryze homogenní zemí.

Dalším faktem, který přispívá Orbánově národovecké politice, je osoba maďarského autora Géza Gárdonyiho a jeho novely Zatmění půlměsíce (Eclipse of the Crescent Moon), která je ve zdejší homogenní společnosti velmi populární.

Související

Více souvisejících

Maďarsko Imigranti z Afriky a Blízkého Východu EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy