Masakr ustašovců u Bleiburgu? Historie dodnes ožívá a vyvolává kontroverze

Vídeň - Deset až jedenáct tisíc lidí se dnes sešlo nedaleko jihorakouského města Bleiburg, aby uctilo památku tisíců Chorvatů, především členů fašistických ustašovských milic, které v roce 1945 povraždili komunističtí partyzáni. Kontroverzní akce proběhla podle agentury APA bez vážnějších incidentů. Policie zadržela ovšem sedm lidí, kteří jsou podezřelí z porušení zákona o zákazu propagace nacismu.

Každoroční akce na Loibašském poli nedaleko rakousko-slovinské hranice je připomínkou masakru tisíců příslušníků fašistických milic Nezávislého státu Chorvatsko, spojence nacistického Německa během druhé světové války.

Po porážce Třetí říše prchlo zhruba 40.000 Chorvatů - vojáků, milicionářů a jejich rodinných příslušníků - do britské okupační zóny v Rakousku. Britové je však vydali komunistickým partyzánům, kteří z pomsty tisíce z nich zavraždili buď přímo v Rakousku, nebo na cestě zpět do Jugoslávie. Přesný počet obětí masakru je dodnes předmětem sporů.

Smuteční mši sloužil dnes zadarský arcibiskup Želimir Puljić, podle kterého je smyslem setkání u Bleiburgu připomenout si "utrpení, pronásledování a krutou smrt mnoha lidí". Akce se zúčastnil například i předseda chorvatského parlamentu, tři ministři chorvatské vlády či chorvatský zástupce v bosenském předsednictvu Dragan Čović.

V roce 2010 památku zabitých Chorvatů uctil u Bleiburgu například i tehdejší chorvatský prezident Ivo Josipović, pietní akce se ale v posledních letech stala příležitostí k setkání příslušníků chorvatské krajně pravicové scény. Navzdory výtkám kritiků, podle kterých se u Bleiburgu každoročně oslavuje fašistický ustašovský režim, rakouské úřady odmítly akci zakázat.

Podle sdělení rakouské policie proběhla dnešní akce bez větších incidentů. Zadrženo bylo pouze sedm lidí - šest Chorvatů a jeden Slovinec - a to pro podezření z porušení zákona, kterým byla v roce 1947 zakázána v Rakousku nacistická strana a propagace její ideologie.

Demonstrace proti setkání u Bleiburgu se zúčastnila zhruba stovka lidí.

Související

Více souvisejících

II. světová válka Bleiburg (masakr) Rakousko ustašovci

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Plyšoví bobři, konzervativní anglická vesnice a různé podoby lásky

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kino nabídka se bude tentokrát soustředit především na lásku a její pojetí v mnoha podobách, ať už jde o Kanadu, venkovskou Anglii či depresí prolezlé Česko.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy