Migrační krize graduje: Itálie omítá přijímat uprchlíky, Německo se setkalo s vládními potížemi

Brusel - Migrační diskuze se znovu vracejí do Bruselu, kde se o víkendu konal minisummit k migrační problematice. Proč se problém migrace vrátil zpátky a je hlavním tématem všech médií? Dvě příčiny: Itálie a Německo.

Hlavním problémem Itálie je její neschopnost přijímat další uprchlíky dostávající se do Itálie především pomocí neziskových organizací. Itálie dlouhou dobu byla největším a nejbližším úkrytem pro lodě imigrantů. Teď je ale nucena hledat úkryt před uprchlíky. Ministr vnitra Salvini prohlásil, že italské přístavy odmítají přijímat nové lodě s uprchlíky. Lodě plující do Evropy jsou teď směrované ke španělskému pobřeží.

Migrační krize se dotkla i Německa, kde Spor o migranty mezi kancléřkou Merkelovou a ministrem vnitra Seehoferem trvá už tři roky. Nyní se zdá, že se vztahy mezi oběma německými politiky kvůli této problematice ocitly na bod mrazu. Seehofer trvá na tom, že je třeba zastavovat žadatele o azyl, kteří už se zaregistrovali v jiném státě EU nebo v minulosti byli v Německu odmítnuti, hned na německé hranici. Merkelová tento návrh odmítla a namísto toho trvá na celoevropském řešení migrace.

Itálie na nedělním summitu navrhla, že si každý evropský stát své kvóty musí určit sám. Chce tím samým provést změny dublinského systému, podle kterého o azyl rozhoduje ta země, do které migrant vstoupí nejdříve. Italský úřad tak chce, aby o budoucnu uprchlických lodí rozhodovala celá Evropa a nejen státy, které se setkávají s migranty jako první (Itálie, Balkány, Španělsko, Portugalsko a další).

 Díky domluvě s Tureckem a balkánskými státy číslo uprchlíků přicházejících do Evropy je podstatně menší než v roce 2015. Celkové číslo ve srovnání s předchozími roky je o 40 % menší.

Co se děje s lidmi, které dorazili do Evropy?

Budoucnost uprchlíků záleží na tom, odkud tito lidé pocházejí. Uprchlíci z totalitních států mají právo na azyl. Podle EASO (Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu) v roce 2107 zhruba 50 % žadatelů o azyl byli úspěšní. V první půlce letošního roku zhruba 26 % celkových žadatelů o azyl směrovalo své žádosti do Německa, dalších 19 % do Francie. V roce 2015 EU slíbilo, že 160 000 lidí umístěných do Itálie a Řecka v průběhu dalších dvou let poputují do jiných evropských států. Přemístit se podařilo pouze 35 000 imigrantů. Lidé, kteří mezi totalitní státy nepatří se vracejí zpátky.

 Jak na to reagují jiné evropské země?

 Maďarský premiér Viktor Orbán má kritický názor na migraci a odmítá přijímat uprchlíky. Rakouský premiér Sebastian Kurz spolu s německým ministrem vnitra Seehoferem navrhují nový systém, jak se vyhnat migrační horečce na území Evropy. Česká republika, Polsko a Slovensko také odmítají přijímat migranty.

 

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

uprchlíci migrace EU (Evropská unie) Itálie Německo migrační krize

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy