Maďarsko by mělo přijít o hlasovací práva? Britský novinář si nebere servítky

Budapešť - Maďarsko se pod vedením potřetí zvoleného premiéra Viktora Orbána řítí, čím dál rychleji do propasti autoritářství a neliberální demokracie. Poslední kapkou by mělo být jasně prokazatelné porušování lidských práv a základních demokratických principů. Podle dopisovatele britského deníku The Guardian Owena Jonese by proto EU, jíž je Maďarsko stále členem, neměla přehlížet jasné porušování hodnot, na nichž je vystavená, a začít jednat.

Velké vášně v Evropě vyvolalo například přijetí takzvaného zákona "STOP SOROS" zakazujícího činnost neziskovým organizacím podporujícím nezákonnou migraci. Ačkoliv by se tato legislativa mohla zpočátku jevit jako naprosto legitimní opatření, není tomu zcela tak. Sice se nejedná o úplnou kriminalizaci jakékoli podpory migrantům v azylovém řízení, ale i ty nevládní organizace, které pomáhají legálním přistěhovalcům, podléhají vysokému zdanění, což v důsledku činí veškerou migraci do Maďarska téměř neuskutečnitelnou. Zmínit je potřeba také faktický vliv ducha tohoto zákona na maďarské občany, kteří si automaticky začnou spojovat migraci s něčím negativním.

Ve své válce proti demokracii zahájila třetí Orbánova vláda kampaň proti Georgi Sorosovi, která se nesla v tónu silné antisemitské rétoriky a konspiračních teorií o mezinárodním židovském spiknutí. Sorosova nadace Open Society se z tohoto důvodu rozhodla z Budapeště odejít kvůli značně represivnímu politickému a právnímu klimatu. Útokům se nevyhnula ani Středoevropská univerzita, která je taktéž spjatá se jménem George Soros. Kampaň proti Sorosovi a americkým filantropům samozřejmě existuje v určité míře i v jiných evropských zemích, ale tamní média se k tomuto tématu vyjadřují různě.

V Maďarsku však dostává mediální svoboda takříkajíc na frak. Veřejnoprávní televize, noviny a rozhlas podporují vládní propagandu a navíc skupují i média soukromá. Opozice je tak ve srovnání s Orbánem diskriminovaná a nemá prostor vést řádnou kampaň. Svým způsobem je každý, kdo nesouhlasí s Orbánovou politikou v Maďarsku pod silným tlakem, čímž se tato země visegrádské čtyřky pomalu a jistě dostává na úroveň Ruska.

Aktivace článku 7 Lisabonské smlouvy?

Dosavadní vývoj politického klimatu v Maďarsku a jeho postupný přerod do autoritářské neliberální demokracie však nemůže nechat klidnými ostatní členy EU, kterým na hodnotách, na nichž toto uskupení evropských států, vznikalo záleží. Orbánova vládní strana Fidesz, která disponuje v maďarském jednokomorovém parlamentu ústavní většinou, a má téměř volnou ruku, je například členem Evropské lidové strany sdružující křesťanskodemokratické a středopravicové strany. Tam byla během setkání ve Varšavě podrobená kritice a uvažovalo se dokonce i o jejím vyloučení. Fideszu se tehdy zastal europoslanec Manfred Weber, politický spojenec německé kancléřky Angely Merkelové.

Dopisovatel britského deníku Owen Jones zatím nevidí důvod pro úplné vylučování Maďarska z EU, jíž už dost poškozuje chystaný odchod Velké Británie. To, co by podle Jonese mělo být realizováno, je aktivace Článku 7 Lisabonské smlouvy požadující po všech členských zemích respektování hodnot EU. V případě, že tak některý z členů nečiní, přichází o svá volební práva na půdě orgánů EU a další výsady. Toto opatření už posvětil Výbor Evropského parlamentu pro občanské svobody, který v případě Maďarska potvrdil 12 případů porušení principů nezávislého soudnictví a svobody projevu.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán Maďarsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Podařilo se identifikovat těla 70 tisíc mrtvých ruských vojáků. Podle odhadů jich ale zahynulo mnohem víc

Na Ukrajině dosud zemřelo až 70 tisíc ruských vojáků. Vyplývá to z nové analýzy BBC. Jde ale pouze o identifikované osoby, celkově jich mohlo padnout až 200 tisíc.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy