Junckera nahradí Slovák? Má i podporu z ČR, nechce kampaň jen o uprchlících

Brusel - Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič dnes potvrdil, že má zájem stát se před volbami do Evropského parlamentu "vedoucím kandidátem" evropské socialistické frakce (S&D). Dvaapadesátiletý Slovák získal podporu zatím devíti sociálnědemokratických stran v EU, včetně české ČSSD, a splnil tak vnitrostranické podmínky. Spolu s Němcem Manfredem Weberem z Evropské lidové strany (ELS) jsou zatím jedinými evropskými politiky, kteří takto veřejně deklarovali zájem o funkci příštího předsedy Evropské komise.

Významné evropské politické síly se totiž ve volbách do europarlamentu příští rok v květnu - a především ve vývoji po nich - rozhodly zopakovat využití takzvaných spitzenkandidátů, tedy vedoucích kandidátů, uplatněný poprvé v minulých volbách v roce 2014.

Neformální postup předpokládá, že evropské politické rodiny oznámí, kdo by podle nich měl být předseda komise. Toho vybírá summit EU, tedy prezidenti a premiéři členských zemí, a předkládá ho europarlamentu ke schválení. Naposledy daly velké frakce šéfům států a vlád najevo, že jejich podporu na plénu parlamentu nezíská nikdo jiný, než kandidát vítězné frakce. Tím byl tehdy nynější předseda komise Jean-Claude Juncker.

"Budoucí desetiletí rozhodne o postavení Evropy pro celé toto století. Musíme zvládnout otázky strategické autonomie, modernizace průmyslu a být schopni se daleko silněji postavit na vlastní nohy, pokud jde o obchodní politiku, obranu a zahraniční politiku," řekl dnes novinářům Šefčovič, nyní v komisi odpovědný za energetickou unii.

Je třeba podle něj zajistit, aby volby nebyly jen o jednom tématu, tedy o migrační problematice. Poslední kroky a návrhy Evropské komise podle něj přispějí k tomu, že na tento problém bude možné do voleb pohlížet jako na něco, co "jsme dostali pod kontrolu" a už nepředstavuje nebezpečí. "Pokud občané EU uvěří, že tuto otázku zvládáme, tak se otupí i ten osten a napětí, které toto téma provází," míní komisař.

Šefčovič připomněl, že to byla česká ČSSD, která jej na tuto funkci navrhla. "Velmi si vážím toho, že to přišlo z Prahy, z české sociální demokracie. Přišli s tím nápadem, přesvědčili mne, abych do toho šel," uvedl. Nyní už má prý podporu "napříč celou Evropou" - od zemí Pobaltí, přes střední Evropu až po jihovýchod kontinentu. "Pokryté území je poměrně velké, ale určitě budu komunikovat s dalšími zeměmi," dodal.

Šefčoviče dnes po společném jednání české a slovenské vlády v Košicích podpořil jménem slovenské vládní koalice premiér Peter Pellegrini. "Uděláme vše pro to, aby se tímto kandidátem pro volby do Evropského parlamentu stal," řekl.

Socialistická frakce začne naplno o osobě vedoucího kandidáta diskutovat v říjnu. Finální rozhodnutí by mělo padnout na kongresu počátkem prosince v Lisabonu. Žádný další známý představitel některé ze stran frakce S&D zatím oficiálně kandidaturu neoznámil, spekuluje se ale například o prvním místopředsedovi komise Fransi Timmermansovi.

Šefčovič připouští, že po květnu 2019 bude nový europarlament zřejmě více členitý než ten nynější a na ustavení potřebné "proevropské většiny" bude třeba spolupráce tří či čtyř frakcí. "Umím si představit, že po volbách budou velmi náročná jednání," poznamenal.

Podle Šefčoviče bude důležitá i voličská účast, která byla posledně na Slovensku i v ČR velmi nízká. "Doufám, že se nám podaří přesvědčit i lídry na domácí politické scéně v ČR a na Slovensku, abychom byli v evropské kampani aktivnější a vedli ji spolu," uvedl komisař. EP a fungování dalších unijních EU má podle něj velký vliv na to, jak "budeme žít doma".

O možnosti, že by se stal kandidátem Evropských konzervativců a reformistů (ECR) hovořil nedávno v českých médiích europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Související

Maroš Šefčovič

EU nepracuje přímo na dalších sankcích, ale na dotažení detailů, uvedl Šefčovič

Evropská komise (EK) a členské státy EU nyní nepracují přímo na dalším, sedmém evropském sankčním balíku proti Rusku. EK dnes představí opatření, jež se týkají dotažení některých detailů z předcházejících balíků s cílem zabránit neplnění sankcí. Zároveň chce EU dostat sankce do souladu se závěry zemí G7. Na dnešní tiskové konferenci po jednání Rady pro obecné záležitosti (GAC) v Praze to řekl místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.
Maroš Šefčovič

Evropští lídři vyjadřují výhrady k vládě Tálibánu, Peking reaguje pozitivněji

Prozatímní afghánská vláda jmenovaná v úterý radikálním hnutím Tálibán podle Evropské unie není "inkluzivní" a neodráží etnickou a náboženskou různorodost afghánské populace. Výhrady k novému kabinetu, který je tvořen pouze muži včetně lídrů Tálibánu z 90. let, dnes odděleně vyjádřili i představitelé vlád Německa, Francie a Británie.

Více souvisejících

Maroš Šefčovič EU (Evropská unie) evropská komise evropský parlament Evropské volby 2019 Manfred Weber (šéf EPP) Slovensko

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

Gershkovich míří v soudu. Rusové poprvé odhalili, z čeho novináře viní

Rusko posílá Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, k soudu v Jekatěrinburgu. Úřady ho viní ze sběru informací pro CIA o činnosti podniku Uralvagonzavod, který vyrábí a opravuje armádní techniku.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy