Tvrdý brexit je stále reálnější? V EU je před summitem poplach, Barnier uklidňuje

Britská premiérka Theresa Mayová by měla ve středu večer s lídry dalších zemí EU otevřeně diskutovat o britském pohledu na odchod Británie z evropského bloku. Při příchodu na dnešní jednání v Lucemburku, kde ministři pro evropské záležitosti chystají unijní summit, to novinářům řekl místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier uvedl, že potřebné dohody může být dosaženo v příštích týdnech; je k tomu podle něj zapotřebí "klidné a vážné práce".

Barnier poznamenal, že hodlá členským zemím poskytnout objektivní popis stavu brexitových diskusí. V minulých týdnech prý jeho tým spolu s Brity tvrdě pracoval na finalizaci celkové dohody, která řeší všechny oblasti včetně otázky irské hranice. "Ještě to není hotovo, zbývá několik věcí," připustil s tím, že ke konečné domluvě je potřeba více času.

V Bruselu řekl dobře informovaný unijní činitel novinářům, že lídři ve středu večer kromě jiného rozhodnou, zda má smysl na listopad svolávat mimořádný unijní summit k brexitu.

Lidé z okolí šéfa vrcholných unijních schůzek Donalda Tuska dopoledne potvrdili, že Mayová své unijní kolegy osloví ve středu před tím, než se 27 šéfů států a vlád bude u pracovní večeře radit, jak dál s nyní zablokovanými jednáními o brexitu. Tusk sám v dopise, kterým šéfy států a vlád na summit pozval, varoval, že riziko odchodu Británie z EU bez dojednané dohody je nyní vyšší než kdykoli dříve.

S přípravou nadcházející schůzky obeznámený unijní představitel dnes doplnil, že setkání Mayové s ostatními šéfy států a vlád bude přítomen také předseda europarlamentu Antonio Tajani. Je prý pravděpodobné, že někteří lídři se s Mayovou budou chtít ve středu setkat k dvoustranným jednáním. Podle berlínských diplomatů čekají dvoustranná jednání také německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Teprve následně u večeře budou premiéři a prezidenti domlouvat, jak s rozhovory dál. Vyslechnou si zprávu Barniera o postupu jednání a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker by je měl informovat o přípravách na možný "tvrdý brexit", tedy britský odchod bez dohody.

"Všichni chtějí pro úspěch summitu udělat vše, co bude možné. A jako u každého mimořádně komplikovaného jednání až v poslední minutě - nebo dokonce až po ní - zjistíte, zda jste uspěli či ne," řekl Timmermans.

"Myslím, že se dozvíme to, co se v neděli večer dozvěděli velvyslanci. To znamená, že na expertní úrovni se rýsovala nějaká řešení, ale že to nedospělo k politické akceptaci," řekl v Lucemburku novinářům český státní tajemník pro EU Aleš Chmelař. V neděli britský ministr pro brexit Dominic Raab odmítl text, který byl v zásadě domluvený na expertní úrovni, tedy "rozvodovou smlouvu" upravující podobu britského konce v EU k 29. březnu 2019. Klíčovým sporem zůstává vyřešení celního režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Od neděle se věc neposunula, Barnier by ale mohl například naznačit, jakým směrem by se podle něj měla ve středu večer ubírat diskuse unijních špiček. "Hodiny tikají a máme málo času," podotkl Chmelař.

Podle nizozemského ministra zahraničí Stefa Blocka musí v rozhovorech dříve nebo později přijít "okamžik pravdy", přičemž od počátku bylo jasné, že jednání budou těžká. "Naše pozice je, že smlouva musí být výhodná pro obě strany," poznamenal. Ačkoli prý jeho země doufá v dosažení dohody, začíná se připravovat na "tvrdý brexit".

Německý státní tajemník pro evropské otázky Michael Roth upozornil, že ačkoli EU stojí o spravedlivou dohodu s Británií, nesmí takové ujednání ohrožovat unijní jednotný trh. Je prý ale optimista a doufá v dohodu. Mayová by podle něj měla být konstruktivní a dostát své odpovědnosti.

Jedna z věcí, o které by ve středu večer mohli prezidenti a premiéři rozhodnout, je svolání mimořádného listopadového summitu unie právě k tématu britského odchodu. Schůzka měla původně sloužit k finálnímu potvrzení smlouvy o britském odchodu a související politické deklarace o budoucích vzájemných vztazích. Nyní by se ale podle Chmelaře mohli šéfové států a vlád začít například bavit o přípravách na situaci, kdy Británie unii opustí bez dojednané smlouvy.

Timmermans dnes před novináři zdůraznil, že Británie i po odchodu z EU zůstává evropskou zemí. "Máme tolik věcí společných, společně čelíme řadě výzev," řekl a připomněl například bezpečnostní problematiku.

Související

Více souvisejících

Brexit EU (Evropská unie) Velká Británie Frans Timmermans Aleš Chmelař Theresa Mayová

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy