Bannon bude spolupracovat s Orbánem, v roce 2019 chtějí "dobýt" europarlament

Americký krajně pravicový politik a bývalý stratég prezidenta USA Donalda Trumpa Steve Bannon hodlá spolupracovat s maďarským premiérem Viktorem Orbánem v kampani k volbám do Evropského parlamentu v příštím roce. Bannon to oznámil televizi RTL s tím, že Budapešť už několikrát navštívil a s Orbánem se osobně setkal.

S cílem posílit pozice nacionalistů a populistů v Evropském parlamentu založil bývalý šéf ultrakonzervativního serveru Breitbart organizaci nazvanou Hnutí (The Movement). "Od nynějška strávíme v Maďarsku spoustu času. Kdyby to bylo možné, umístil bych sídlo Hnutí v Budapešti, ale očividně by to nebylo praktické," řekl Bannon.

Orbán cíle Bannonova Hnutí přivítal. Podle něj nadešel čas, aby někdo z USA přišel do Evropy šířit konzervativní myšlenky namísto liberálních. Evropský parlament v září schválil doporučení, aby Evropská unie zahájila řízení proti Budapešti kvůli vážnému ohrožení hodnot EU. Teoreticky by mohlo vést až k odebrání hlasovacích práv Maďarsku.

Letos v září navštívil Bannon Česko a na zámku v Lánech se setkal s prezidentem Milošem Zemanem, který podle svého mluvčího při schůzce zdůraznil, že "v současné době je klíčový boj proti mezinárodnímu terorismu".

Související

Steve Bannon

Trumpův exporadce Bannon byl odsouzen k čtyřměsíčnímu vězení

Někdejší vrchní stratég amerického republikánského exprezidenta Donalda Trumpa a prominentní představitel americké pravice Steve Bannon byl dnes odsouzen ke čtyřměsíčnímu vězení za to, že odmítl spolupracovat se zákonodárci při vyšetřování loňského útoku Trumpových stoupenců na sídlo Kongresu. Informovala o tom agentura AP.
Steve Bannon

Porota uznala Bannona vinným z pohrdání Kongresem, hrozí mu až dva roky

Soudní porota ve Washingtonu uznala vinným Stephena Bannona, bývalého "vrchního stratéga" exprezidenta Donalda Trumpa, ve dvou bodech pohrdání Kongresem. Bannonovi (68) hrozí dva měsíce až dva roky ve federální věznici a pokuta. Americká Sněmovna reprezentantů doporučila jeho stíhání poté, co neuposlechl její obsílku a neposkytl svědectví ani dokumenty požadované výborem vyšetřujícím nepokoje z loňského 6. ledna a události, které k nim vedly.

Více souvisejících

Steve Bannon Viktor Orbán Evropské volby 2019 Maďarsko EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 16 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy