Žena, která porazí Macrona: Ne Le Penová, ale Royalová

Byla historicky první ženou, která měla Elysejský palác na dosah. Nakonec jí ale v roce 2007 porazil ve druhém kole republikánský kandidát Nicolas Sarkozy. Nyní má šanci dostat levici zpět na výsluní. Ségolene Royalová, bývalá socialistická kandidátka na francouzskou prezidentku, hrdě vyráží do boje o Evropský parlament a znovu otevírá ekologická témata. Dokáže spasit středolevici? Informoval o tom server Politico.eu.

Evropská levice je obecně vzato v troskách a Francie, ve které má socialistická strana svou tradici, je toho jasným důkazem. Poté, co se bývalý francouzský prezident Francois Hollande ukázal jako jeden z nejneoblíbenějších v historii Páté republiky, vystřídal jej ve funkci centristický kandidát Emmanuel Macron a jeho nové politické hnutí En Marche!, které jako zázrakem získalo v Národním shromáždění většinu křesel, ačkoliv politologové spíše předvídali kohabitační vládu. Naopak Socialistická strana propadla. Přestože bylo Macronovo vítězství v prezidentském klání vnímáno s nadšením, zvlášť když porazil kandidátku krajní pravice, nyní se francouzští voliči musejí vypořádat s tvrdou realitou.

Vysoká míra nezaměstnanosti, růst cen paliv a v neposlední řadě omezování vlivu odborů a reformy zákoníku práce mají za následek výrazný pokles Macronovy oblíbenosti, což by se mohlo v budoucnu stát triumfem pro levici, která se proti tomu postaví. Tím, kdo by jí mohl pomoct odlepit se od dna, je právě Ségolene Royalová, která není pro Francouze žádnou neznámou. Paradoxně by se tedy tou ženou, která porazila Macrona, nestala šéfka Národního sdružení Marine Le Penová, byť i jí rostou preference ve volbách do Evropského parlamentu.

Důvod je prostý. Royalová totiž není pouze socialistkou, ale umí se dobře vypořádat i s tématy životního prostředí, na které se Macronovi také podařilo získat část voličů, kteří sice souhlasí s postupným přechodem na elektromobily, ale naopak se jim zajídá jeho příliš pravicová politika podobající se thatcherismu v 80. letech. Tito spíše středoví voliči neměli loni příliš na výběr. Jean-Luc Melénchon se jim jevil jako příliš extremistický, a tak se nakonec rozhodli dát svůj hlas radši Macronovi. Zato Royalová by jim dokázala nabídnout perfektní alternativu v podobě socialistické političky, které ale není cizí ekologie. Čili strhne na svou stranu levicové voliče a přebere i část centristů. Macron se tak bude muset opírat pouze o pravicově orientované skupiny, kteří mu ale nezachovají 100 % věrnost. 

Neúspěšná kandidátka na francouzskou prezidentku to ale rozhodně nebude mít tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Někteří voliči si budou pamatovat její neúspěch v boji proti Sarkozymu, který se přeci jenom v závěrečném televizním duelu před volbami ukázal jako mnohem lepší státník, a Macron má přeci jenom lépe propracovaný politický marketing. Navíc si někteří Francouzi budou spíš myslet, že se dávno zapomenutá politička chce pouze zviditelnit, a že jí ve skutečnosti ekologická témata nezajímají. Taktéž je třeba připomenout, že není úplně snadné založit novou stranu, a získat pro ní voliče, nemá-li za sebou dotyčná osoba dostatečné finanční zázemí, v čemž Royalová bývalému ministru hospodářství a bankéři Macronovi rozhodně nemůže konkurovat. Francouzským médiím momentálně řekla, že se definitivně rozhodne až v lednu, čtyři měsíce před eurovolbami.

Socialisté jsou optimističtí

Socialistický lídr Olivier Faure uvítal myšlenku postavení Royalové do voleb spíše pozitivně. Patrně došel k závěru, že její prohra se Sarkozym byla spíše důsledkem neoblíbenosti Chiracovy vlády, která v podstatě stála jenom na tom, že se proti němu ve volbách 2002 postavil předseda krajní pravice Jean-Marie Le Pen, kdy si většina Francouzů řekla, že radši podpoří pravicového kandidáta, než riskovat opět nové zklamání s levicovou prezidentkou. Podle Faureho je Royalová tou politickou osobností, která dokáže sjednotit jak příznivce tradiční levice, tak i zelené centristy. Je třeba také připomenout, že se v průzkumech veřejného mínění zařadila mezi 6 nejoblíbenějších francouzských politiků, a že se mnohdy ukázala jako populárnější, než samotný Macron.

Ségolene Royalová tématům ekologie nevěnovala pouze svou prezidentskou kampaň, nýbrž i celou politickou kariéru. V roce 2015 dohlížela na průběh Klimatické konference a ve vládě Franocise Hollanda zastávala funkci ministryně životního prostředí a energetiky. Sice opustila své dosavadní místo v Arktidě a Antarktidě, ale přeci jenom ukázalo, že s environmentální politikou myslí vážně, a že netaktizuje. Její dlouhodobé a nekompromisní odmítání herbicidů, což jsou pesticidy používané k likvidaci nežádoucích rostlin, které ale mají podle jejich kritiků negativní dopady na životní prostředí a lidské zdraví, jí zajistilo několik ocenění od ekologických skupin. 

Související

Francouzský herec Gérard Depardieu

Slavný herec Gérard Depardieu byl ve Francii zadržen

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Francie Emmanuel Macron socialismus Ségolene Royalová

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počet mrtvých výrazně vzroste, varuje WHO. Pro invazi Izraele do Rafahu má nouzový plán

Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní operace ve městě Rafah v Pásmu Gazy, ale přesto nebude možné zabránit výraznému zvýšení počtu obětí. V pátek to prohlásil zástupce WHO pro palestinská území Rik Peeperkorn, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy