Hrozí nový holokaust? Svět se nepoučil, varuje žena, která přežila Osvětim

Vzestup krajní pravice v Evropě vynesl zpět na povrch obavy, o nichž mnozí doufali, že jsou navždy minulostí, konstatuje Susan Pollacková v komentáři pro server CNN. Žena, která se narodila v Maďarsku a během druhé světové války přežila nacistické koncentrační tábory Osvětim-Březinka a Bergen-Belzen, považuje za mrazivé, jakým způsobem dnes některé země a politici přistupují k lidem prchajícím před válkou a perzekucí.

Kvetoucí nenávist

Povzbuzována argumentem, že projevy rasismu a xenofobie chrání maska svobody projevu, může nenávist v klidu kvést namísto toho, aby byla potlačována, kritizuje Pollacková. Poukazuje, že podobně jako již mnohokrát v době otřesů a politické nejistoty, kdy sílí krajní pravice, se i dnes stávají snadným terčem židé.   

"Antisemitismus se během času svým způsobem mění," pokračuje pamětnice. Konstatuje, že antisemitismus mutuje a je maskován tolika způsoby, jako žádná jiná forma nenávisti.

V průběhu doby se antisemitismus vyvíjel a z původně náboženské oblasti se přesunul do politické roviny, kde přežívá dodnes, uvádí žena, která během holocaustu přišla o pět desítek příbuzných. Dodává, že antisemitismus zakořenil v lidských myslích.

Nejprve šlo o antisemitismus náboženský, pak sociální, následně rasový a politický, vysvětluje Pollacková. Připomíná, že kdykoliv se objevily nějaké problémy, byli zde židé, kterým šlo přičíst vinu.

"Kdykoliv jdu do škol sdílet svůj příběh, vždy se zeptám učitele, zda si myslí, že k holokaustu může dojít znovu," píše žena, která pracuje pro britskou vzdělávací nadaci Holocaust Education Trust. Uvádí, že to může znít jako absurdní otázka, avšak stále častěji se setkává s tím, že pedagog odpoví kladně.

Pollackové je dnes 88 let a přes tři desetiletí sdílí svou zkušenost s jinými. Upřímně totiž věří, že vzdělanost je jediný nástroj, kterým lze čelit nenávisti a lhostejnosti. Domnívá se, že vstupujeme do důležitého období, a to nejen kvůli celkové proměně podoby evropské politiky.

Nastává totiž doba, kdy většina pamětníků holokaustu umírá, poukazuje žena, která sama přežila osvětimské peklo. Věří, že jedinou zbraní, která může zajistit, že zkušenost holocaustu nebude zapomenuta, je vzdělání.

Zhoubné představy přežívají

"Lidé musejí být informováni o tom, co se stalo. Musejí být vzděláváni. Nesmí být prostor pro neznalost," apeluje Pollacková. Pokládá otázku, co by v opačném případě nastalo, až zemře poslední pamětník holokaustu.  

Pro Pollackovou bylo vyrovnání se s tím, co zažila v táborech Osvětim-Březinka a Bergen Belzen, celoživotním bojem. Přesto se nadále dělí o svůj příběh, jelikož se obává, že pokud nebudou lidé připraveni postavit se nenávisti, pak se historie - za správné, toxické kombinace okolností - může opakovat.

Pamětnice pokládá otázku, zda se svět ze zkušenosti holokaustu poučil. "Ne, nemyslím si to," odpovídá si Pollacková. Míní, že pradávné, zhoubné představy o židech stále přežívají, a protože mnoho z těchto mýtů existovalo tak dlouho, potrvá desítky let, ne-li celá staletí než zmizí.

Názory, že židé mají příliš velký vliv ve světě financí a médií jsou tak znovu opakovány běžnými politiky i sdělovacími prostředky, kritizuje Pollacková. Upozorňuje, že takové bludy kolovaly v západních společnostech stovky let.

"Abychom vymýtili antisemitismus, bude potřeba, abychom my všichni, kteří se zajímáme, my všichni, kteří chceme, aby naše děti i děti všech ostatních žily v pokojné a bezpečné společnosti, povstali a spojili se proti této prastaré nenávisti," burcuje závěrem pamětnice.    

Související

Petr Pavel navštívil pietu v Letech. (14.5.2023)

Pavel byl jako teprve druhý prezident na pietě v Letech. V soužití s Romy vidí rezervy

Odkup vepřína v Letech na Písecku, na jehož místě stál v době druhé světové války koncentrační tábor pro Romy, byl podle prezidenta Petra Pavla dlouhý a nedůstojný. Tuto část historie bychom měli popsat a přiznat na ní svůj díl viny, řekl novinářům po pietní akci, která připomněla výročí 80 let od transportu tamních vězňů do Osvětimi. 

Více souvisejících

holocaust Antisemitismus II. světová válka židé Koncentrační tábory

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy