Živoucí muzeum komunismu: Lidé si v Berlíně připomněli vraždu Luxemburgové a Liebknechta

Mnoho tisíc lidí si dnes v Berlíně připomíná památku levicových revolucionářů Rosy Luxemburgové a Karla Liebknechta, od jejichž zavraždění uplyne v úterý 100 let. Městem kolem poledne prošel pochod levicových uskupení, kterého se mělo zúčastnit na 10.000 lidí, další tisíce přicházejí na hřbitov ve čtvrti Friedrichsfelde, na němž je pohřbena řada komunistických předáků.

Příznivce dvojice komunistů, kteří byli zavražděni 15. ledna 1919 po neúspěchu povstání Spartakovců, jehož cílem byl státní převrat, dnes neodradilo ani deštivé počasí a už od rána se na hřbitově ve východní části Berlína řadili do fronty, aby mohli obejít kruhový památník s hroby Luxemburgové, Liebknechta a dalších.

Řada z převážně starších příchozích s sebou měla rudé karafiáty, které pokládali na hrob dvojice revolucionářů, ale třeba také na hrob Waltera Ulbrichta, tedy dlouholetého šéfa východoněmeckých komunistů. Menší množství karafiátů bylo i u zdejšího památníků obětem stalinismu.

Commemorating the 100th anniversary of Rosa Luxemburg and Karl Liebknecht deaths in Berlin, a delegation from the European Left Party took part to honor their political fights and to express that history has a mission for us.@Maitemola @GregorGysi #Luxemburg #Liebknecht #Berlin pic.twitter.com/jq3GgApjyO

— European Left (@europeanleft) 13. ledna 2019

"Sympatické je už jenom to, že byli ochotni položit život za svoji myšlenku, která byla dobrá a sloužila všem lidem," vysvětlil dnes ČTK František Koloc důvody, proč se Luxemburgové a Liebknechtovi přijel spolu se skupinou asi 20 lidí z Jičína poklonit.

"Svět je v současné době v takovém stavu, že se to blíží k situaci, kvůli které tito dva hrdinové zahynuli," vyjádřil také přesvědčení důchodce, který nesl vlajku Klubu českého pohraničí, tedy organizace, jež sdružuje bývalé příslušníky československé pohraniční stráže a je častým terčem kritiky ze strany organizací připomínajících komunistické zločiny.

Vzpomínka na Luxemburgovou a Liebknechta má v Německu dlouholetou tradici. Za režimu Německé demokratické republiky byla státem organizovaná a účastnily se jí i statisíce lidí. Po demokratické revoluci se sice na tyto počty nepodařilo navázat, i tak si ale dvojici každý rok připomínají tisíce až desetitisíce lidí z desítek různých levicových skupin. "Na řadu lidí to působí jako kuriozita, jako živoucí muzeum komunismu," říká Gernot Schaulinski z berlínského Märkisches Museum, které tématu povstání Spartakovců a jeho následků věnuje aktuální výstavu.

Přetrvávající popularitu dvojice historik vysvětluje především tím, že mohou být sice spojování s myšlenkami komunismu, ale nikoliv s jeho pozdějšími zločiny. Platí to podle něj zejména pro Luxemburgovou.

"Postava Rosy Luxemburgové - poté, co se komunistický režim kompletně zdiskreditoval - nabízela možnost oddělit ideologii socialismu od reálně existujícího socialismu," míní. Lidé si tak dodnes mohou myslet, že pod vedením ženy, na jejíž pohřeb v roce 1919 přišlo kolem 100.000 lidí, by se socialismus vyvíjel jinak a lépe.

To, že lidé nekladou květiny jen ke hrobu Luxemburgové a Liebknechta, ale třeba také Ulbrichta, který byl za zločiny komunistického režimu NDR přímo zodpovědný, si historik vysvětluje tím, že v okolí hřbitova dodnes žijí bývalí prominenti tehdejšího režimu a jejich rodiny, pro které osobně demokratická revoluce v roce 1989 představovala změnu k horšímu.

Související

Složený snímek bolidu z videozáznamu pořízeného videokamerou na stanici Frýdlant v Čechách.

Země se u Berlína srazila s planetkou 2024 BX1

Podíl astronomů z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR na vysvětlení tohoto vzácného případu je především v pozorování tohoto velmi výjimečného typu tělesa ještě před jeho srážkou, jehož podstata se ukázala ovšem až po jeho vlétnutí do atmosféry ze světla, které jsme zachytili našimi přístroji, a byla poté potvrzena nalezením meteoritů v oblasti, kterou jsme přesně určili.

Více souvisejících

Berlín Rosa Luxemburgová (revolucionářka) Německo

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie pátrá kvůli Vrběticím po generálovi z ruské GRU. Chtějí ho i Britové

Policie v souvislosti s tragickými explozemi ve Vrběticích pátrá po generálovi z ruské vojenské rozvědky GRU. Policisté na konci dubna odložili případ výbuchů muničních skladů v obci na Zlínsku s tím, že se podařilo prokázat podíl ruských agentů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy