Brexitový plán B nebude? Mayová nemění kurz, kompromis s opozicí zavrhla

Britská premiérka Theresa Mayová se bude nadále pokoušet získat pro svou dohodu o brexitu podporu konzervativních rebelů a severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). Po mezistranických jednáních z minulého týdne dnes snahu o nalezení kompromisu s opozicí zavrhne, píší britská média. Předsedkyně vlády se prý bude snažit v Bruselu vyjednat změny tzv. severoirské pojistky, jež je součástí stávající dohody o britském odchodu z Evropské unie, kterou Dolní sněmovna minulý týden odmítla. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier ale řekl, že dohoda, včetně pojistky, lepší být nemůže.

Právě toto opatření, které má zabránit obnovení hraničních kontrol mezi Irskem a Severním Irskem, vadí mnohým euroskeptickým poslancům Konzervativní strany a zákonodárcům DUP, o jejichž hlasy se menšinová vláda konzervativců opírá. I proto byla minulý týden dohoda o podmínkách vystoupení z EU v dolní komoře britského parlamentu odmítnuta rekordním rozdílem 230 hlasů.

Vince Cable - The Irish backstop has to be part of the #brexit deal... this is a rather desperate attempt by Theresa May to appeal to the DUP & her own right wing... she is putting party before country.#PeoplesVote #FinalSay #RevokeA50 pic.twitter.com/Pzz1wmlthi

— Haggis_UK - #FBPE ?? ?? (@Haggis_UK) 21. ledna 2019

DUP a zastánci tvrdšího brexitu v Konzervativní straně požadují dohodu bez kontroverzní pojistky, nebo alespoň časové omezení platnosti této pojistky či právo jednostranně od ní odstoupit po jejím případném zavedení. EU v tomto směru dříve Londýnu odmítla vyhovět, Mayová ale podle médií bude chtít vyjednávání obnovit. Své plány by měla nastínit dnes odpoledne v projevu před britskými poslanci.

"Mayová nepředloží výrazný 'plán B' pro odchod z EU, navzdory žádostem zákonodárců, aby přestala se zdržováním. Místo toho poslancům v pondělí řekne, že stále pracuje na rozptýlení obav euroskeptiků ohledně irské hranice," napsal deník Financial Times.

Britská premiérka a další představitelé vlády se minulý týden po odmítnutí brexitové dohody sešli se zástupci všech opozičních stran, přičemž Mayová avizovala, že bude hledat plán, který by mohl ve sněmovně získat většinovou podporu. Pozvání na schůzku ale odmítl šéf labouristů Jeremy Corbyn, který dialog podmínil tím, že vláda musí vyloučit takzvaný neřízený brexit bez dohody. Nyní je, zdá se, snaha o kompromis s opozicí u konce.

Pokud Mayová skutečně nezmění kurz a bude pokračovat v prosazování své dohody, lze v Dolní sněmovně očekávat další vlnu nevole a vystupňování snahy poslanců převzít nad procesem odchodu z EU kontrolu. Velký otazník pak představuje reakce EU, která se v posledních týdnech staví odmítavě k možnosti úprav dojednaných podmínek brexitu. Někteří novináři ale mají za to, že Unie bude přece jen ochotna vyjednávat, avšak pod podmínkou, že Londýn přijde s jasným požadavkem, jehož splnění by zajistilo schválení brexitové dohody v britském parlamentu.

Hlavní unijní vyjednavač Barnier dnes o možnosti změn textu dohody, který vznikal půldruhého roku, nechtěl hovořit. "Dohoda o vystoupení, se všemi svými parametry včetně pojistky, je nejlepší možnou dohodou. Tato debata je teď mnohem více o budoucích vztazích," řekl Barnier.

EU je ovšem podle něj připravena znovu jednat o politickém prohlášení, které nastiňuje podobu partnerství s Británií po jejím odchodu z evropského bloku a které bylo přijato souběžně s dokončením brexitové dohody.

V Bruselu se dnes sešli ministři zahraničí členských zemí EU a Barnier měl na programu bilaterální jednání se šéfem irské diplomacie Simonem Coveneym. Polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz je podle reportérů zpravodajské společnosti BBC jediný z unijní "sedmadvacítky", kdo zpochybňuje znění severoirské pojistky a dnes prý navrhl, aby její platnost byla omezena na pět let. "Nevím, zda je to proveditelné,... ale mám pocit, že by to odblokovalo vyjednávání," řekl BBC.

Související

Více souvisejících

Brexit Theresa Mayová Velká Británie EU (Evropská unie) Demokratická unionistická strana (DUP) Michel Barnier

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy