Ochromí hackeři Evropskou unii? Může se to stát, varuje zpráva EU

Volby do Evropského parlamentu budou výrazně zranitelné vůči hackerským útokům. Útočníkům by přitom stačilo narušit volby v jedné ze 27 členských zemí, aby paralyzovali celý systém. Mohli by tak ohrozit i fungování celé Evropské unie.

Mezi 23. a 26. květnem proběhnou ve všech zemích EU volby, v nichž se bude volit nový Evropský parlament. Tyto volby budou podle názoru některých odborníků velmi zranitelné za strany hackerů a dalších útočníků.

„Díky roztroušené povaze (voleb) a poměrně dlouhé době trvání (…) jsou pro útočníky lákavým cílem,“ cituje server Politico evropského komisaře pro bezpečnost Juliana Kinga. „Každý (za bezpečnost) musí převzít odpovědnost – systém je jen tak pevný, jako jeho nejslabší článek.“

Evropská unie si zranitelnost dobře uvědomuje. „Úspěšná kybernetická kampaň proti jednomu členskému státu by mohla znemožnit přerozdělení křesel, čímž by byl zkompromitován celý volební proces,“ stojí v jednom z nedávných reportů o kybernetické hrozbě voleb. Takový „incident, by mohl narušit schopnost Evropského parlamentu zasedat a tím ovlivnit celé fungování EU.“

Hrozby, které odborníci identifikují, zahrnují dezinformační kampaně, kybernetické útoky a manipulaci s výsledky hlasování. Nejvíce se nicméně obávají dezinformačních kampaní. Podle průzkumu Europolu, který byl proveden v září minulého roku, je toto téma důležité i pro občany evropských zemí. Téměř tři čtvrtiny respondentů uvedly, že jsou šířením dezinformací znepokojeni.

Velké společnosti, jako jsou Facebook nebo Twitter přiznávají, že falešné účty mohou narušit integritu voleb. Twitter jen v minulém roce odhalil 232 450 000 účtů, které označil za falešné. I další firmy se stále více zaměřují na potírání takzvaných „fake news“. Evropská komise zase vyzvala členské země, aby se zapojily do systému „včasného varování“, který bude spuštěn v březnu. Jeho prostřednictvím mohou informovat ostatní státy a média o případné vlně dezinformací.

Další hrozbou jsou hackerské útoky zaměřené na politická data. „Nechci nic předvídat, ale budeme se muset obrnit před pokusy o ovlivnění těchto voleb,“ řekl v reakci na nedávný německý případ, kdy mladík nelegálně získal data 1000 veřejných osobností, tamní ministr vnitra Horst Seehofer.

Zdrojem rizika tedy mohou být jak komplexní vnější aktéři, jako jsou nepřátelsky naladěné státy, tak osamocení jednotlivci a menší skupiny. „Neměli bychom být vůči útočníkům slepí,“ myslí si Liisa Past, která se věnuje kyberbezpečnosti v Estonsku. „Ne vždy to musí být skvěle materiálně zabezpečené, státem podporovaná skupiny. Musíme vzít v úvahu celou škálu možných útočníků.“

V neposlední řadě by mohlo dojít k přímému útoku na výsledky hlasování. Experti varují před zabezpečením IT systémů, kterou budou při volbách používány. Jednotlivé země používají vlastní nástroje, a proto je i riziko jejich napadení větší.

„Každý členský stát bude zranitelný jiným způsobem, přičemž neexistuje žádné shrnující zhodnocení,“ řekla pro Politico o celoevropské situaci Julia Schuetze, která se zabývá bezpečností voleb v německém think tanku Stiftung Neue Verantwortung.

Estonsko je v současnosti jedinou zemí v EU, která umožňuje svým voličům hlasovat „online“. Nicméně i další země spoléhají v určité fázi voleb na počítače, což teoreticky otevírá hackerům možnost systém napadnout.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Hackeři Brusel evropský parlament Boj proti dezinformacím a fake news Kybernetická bezpečnost

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

před 2 hodinami

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Pellegrini vyrazí na první zahraniční návštěvu. Do Česka přijede ještě v červnu

Peter Pellegrini jako nový slovenský prezident navštíví Českou republiku při své první zahraniční cestě ve vrcholné funkci 26. června. Informoval o tom v rozhovoru pro agenturu TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy