Odveta Bukurešti? Rumunsko chce vyšetřovat Jourovou a Timmermanse

Nedávno zřízený rumunský úřad pro vyšetřování pracovníků justice (SIIJ) uvedl, že zahájil vyšetřování prvního místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse, který se zabývá problematikou práva, a komisařky pro spravedlnost Věry Jourové. S odkazem na informace rumunského provládního serveru Luju.ro o tom dnes informovala agentura APA. Případ je zřejmě odvetou rumunské vlády za dlouhodobou kritiku, kterou Evropská unie míří na stav rumunského soudnictví.

Inspekční úřad bude kromě představitelů EU vyšetřovat také šéfku delegace EK v Bukurešti Angelu Cristeaovou, rumunského generálního prokurátora Augustina Lazara a další rumunské činitele, kteří se podíleli na tvorbě loňské hodnotící zprávy EU o stavu rumunského soudnictví.

Uvedené osoby podle severu čelí podezření z trestných činů vytváření skupiny organizovaného zločinu, zneužití úřední pravomoci, padělatelství a poskytnutí falešné informace. Podnět k vyšetřování podal inspekci sám server Luju.ro. Podle něj může SIIJ vyšetřovat představitele EU proto, že rumunské trestní právo se vztahuje i na zločiny spáchané na Rumunsku, avšak mimo jeho území, a to i nerumunskými občany. Server tvrdí, že představitelé EK budou muset před inspekcí vypovídat.

EK však dnes ústy svého mluvčího sdělila, že "tyto otázky nespadají do jurisdikce národních států", neboť činnost eurokomisařů podléhá pravomocím Soudního dvora EU. Členové komise podle něj navíc užívají imunity, která je zakotvena v evropských smlouvách. EK navíc dosud neobdržela oficiální informace, čeho konkrétně se případ týká.

Zpráva vydaná loni v listopadu v rámci takzvaného Mechanismu pro spolupráci a ověřování (MCV), pomocí něhož EU dohlíží na stav soudnictví v Rumunsku a Bulharsku, kritizovala Bukurešť za zrušení předchozích reforem v oblasti boje proti korupci. Členové komise, včetně Timmermanse, vyjádřili obavy z nových zákonů o soudnictví, navržených současnou sociálnědemokratickou vládou. Jeden z těchto zákonů zřídil justiční inspekci SIIJ, jejíž kompetence tento týden vláda ještě posílila nouzovým dekretem.

Benátská komise, která je poradním orgánem Rady Evropy pro otázky ústavního práva, loni v červenci uvedla, že schválené zákony pravděpodobně podryjí nezávislost rumunského soudnictví.

Vyšetřovací orgán SIIJ na sebe nedávno upozornil i tím, že zahájil vyšetřování bývalé šéfky protikorupční prokuratury DNA Laury Codruty Kövesiové, během jejíhož úřadování byly odsouzeny desítky politiků. Stalo se tak jen několik dnů poté, co bylo zveřejněno, že Kövesiová je žhavým uchazečem o post nově vzniklého Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO).

Související

Generál Petrescu varuje před rušením signálu GPS v rumunských výsostných vodách Ruskem

Znepokojující krok Ruska. Země NATO bije na poplach

Rusko "aktivně a neustále" narušuje GPS komunikaci lodí v rumunských teritoriálních vodách, řekl generál Daniel Petrescu. Rumunská armáda varuje spojence NATO před možnými kolizemi a problémy s řízením raket. Na bezpečnost ohrožující miny plovoucí v Černém moři upozorňuje i rumunská armáda. Informovala agentura Ukrinform.

Více souvisejících

Rumunsko Věra Jourová Frans Timmermans evropská komise EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy