V politice je potřeba více žen, vyzval Tajani. Jourová by za ženskou obřízku "zabíjela"

Zastoupení žen v politice stále není vysoké. O rovné postavení žen by ale neměly bojovat jen ony, měla by to být i záležitost mužů. Shodli se na tom účastníci setkání, které se u příležitosti Mezinárodního dne žen, který připadá na 8. března, konalo dnes v Evropském parlamentu (EP). Schůzky se zúčastnili europoslanci, poslanci národních parlamentů i komisařka pro spravedlnost Věra Jourová a unijní ministryně zahraničí Federica Mogheriniová.

"Potřebujeme ženy v politice," uvedl hned na úvod předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. "Je třeba, abychom v našem úsilí pokračovali. Rovnosti nebylo dosaženo všude," dodal.

#InternationalWomensDay is not just a struggle by women for women, it's a battle for dignity and respect that must be fought by all of us, 365 days a year.#womenspowerinpolitics #IWD2019#Womensday#Womensday2019 pic.twitter.com/9IPYu9uadC

— Antonio Tajani (@EP_President) 7. března 2019

"Jestliže budeme ve snaze o dosažení rovnosti žen a mužů pokračovat stejným tempem, dosáhneme genderové rovnosti za 102 let. Musíme to proto urychlit. A musí se do toho zapojit i muži," okomentoval pak současnou situaci místopředseda EP Dimitrios Papadimulis.

V roce 1979, kdy se uskutečnily první volby do Evropského parlamentu, bylo zvoleno 16,6 procenta žen. Čísla z letošního roku ukazují, že nyní je v europarlamentu 36,1 procenta žen. V národních parlamentech zemí EU je pak v průměru 30,2 procenta žen. Existují ale velké rozdíly mezi jednotlivými členskými státy, například ve Finsku mají mezi poslanci 76,9 procenta žen, velká účast žen je i v Chorvatsku a v Irsku (54,5 procenta). Na opačném konci pomyslného žebříčku jsou Estonsko a Kypr (16,7 procenta) a Bulharsko (17,6 procenta). V České republice bylo v roce 2017 v parlamentních volbách zvoleno 22 procent žen.

Se svým příspěvkem do debaty vystoupila v Bruselu i chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová. "Ženy musejí často pracovat mnohem víc, aby uspěly. A musíme také neustále prokazovat, že jsme schopné," uvedla. "Můj vzkaz ženám je, aby v sebe věřily, věřily ve svou hodnotu, sílu a schopnosti a aby se nevzdávaly," dodala.

Jak poznamenala eurokomisařka Věra Jourová, často slýchá hlasy, které říkají, že ženy chtějí bojovat a muže nahradit. "Tak to ale není. Chceme to jenom vyrovnat. Chceme spolupráci za spravedlivých podmínek," uvedla Jourová, která je eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost mužů a žen. Jak zmínila, stále více žen je ohroženo i v internetovém prostředí, jde o nejrůznější výhrůžky, násilí či zastrašování. "Slýchám to od mladých žen, ale i novinářek. Odrazuje je to od pokračování v jejich práci. To je trend, který musíme zastavit," dodala Jourová.

Pokud jde o další hrozby, eurokomisařka rovněž kritizovala provádění obřízky, tedy mrzačení ženských pohlavních orgánů. "Je třeba to trestat, nemůžeme to připustit. Když mi někdo říká, že je to součást jejich tradice, tak bych dotyčného nejraději zabila," pronesla s nadsázkou.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je v důsledku takzvané ženské obřízky nyní poškozeno nejméně 200 milionů žen po celém světě. Oběti této praktiky se nachází i ve 13 zemích EU (Rakousku, Belgii, Dánsku, Německu, Španělsku, Finsku, Francii, Irsku, Itálii, Nizozemsku, Portugalsku, Švédsku a Británii). Často je tato forma násilí páchána na nezletilých dívkách.

Na závěr setkání vystoupila unijní šéfka diplomacie Federica Mogheriniová. "Čísla zastoupení žen v politice po celém světě jsou pro mě stále smutná," uvedla. "Myslím si, že boj za rovné zastoupení není jen bojem žen, ale je to společný boj s muži," dodala. Pokud jde o oblast, ve které se ona pohybuje, poznamenala, že například když jsou ženy u vyjednávacího stolu, je větší pravděpodobnost, že bude dosaženo dohody a že ta dohoda vydrží.

Související

Více souvisejících

Antonio Tajani Věra Jourová Federica Mogherini evropský parlament EU (Evropská unie) genderová rovnost Obřízka

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 30 minutami

před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy