Do brexitu zbývají jen tři týdny. Wales, Skotsko či Gibraltar trnou hrůzou

Otázka Gibraltaru, ve kterém žije na 35.000 obyvatel, už loni na podzim zkomplikovala dokončování smlouvy o vystoupení Británie z EU. Španělé tehdy na poslední chvíli zdramatizovali přípravu mimořádného summitu EU, na kterém premiéři a prezidenti sedmadvaceti zemí potvrdili dohodu o vystoupení Británie z bloku, požadavkem jasné garance toho, že jakékoliv budoucí dohody týkající se Gibraltaru budou dojednávány přímo mezi Madridem a Londýnem. Vyjednávačům se podařilo námitky vyřešit.

Otázka Gibraltaru také zkomplikovala dohodu ohledně bezvízového styku britských občanů po brexitu. Při projednávání v Radě EU Španělsko dokázalo do jednoho nařízení prosadit poznámku pod čarou, v níž označuje Gibraltar za britskou kolonii. Londýn to ihned razantně odmítl s tím, že enkláva na jihu Pyrenejského poloostrova je "součástí rodiny Spojeného království" a všichni by měli respektovat demokratické přání tamních obyvatel být britskými občany.

Španělská vláda schválila materiál, který zaručí trvalý pobyt Britům v zemi v případě brexitu bez dohody. Madrid si jako podmínku stanovil, že Londýn zvolí stejný přístup ke Španělům žijícím v Británii, tedy i na území Gibraltaru, kam denně za prací dojíždí na 10.000 Španělů.

Severní Irsko

Hlavním sporným bodem dohody uzavřené loni mezi Británií a evropskou sedmadvacítkou je takzvaná irská pojistka, která má zabránit přísnému režimu na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou po brexitu. Irská pojistka by začala platit tehdy, pokud by během případného přechodného období po brexitu nebyla uzavřena obecná dohoda o budoucích vztazích, která by rovněž zajistila zachování volného režimu na irské hranici.

Při uplatnění pojistky by Británie zůstala v bezcelní zóně s EU a Severní Irsko, které má 1,8 milionu obyvatel, by navíc podléhalo některým pravidlům jednotného unijního trhu. Brexitová dohoda o opatření hovoří jako o dočasném, avšak dále tento aspekt nerozvádí. Brexit bez dohody by mohl představovat i hrozbu pro křehký mír v Severním Irsku.

Skotsko

V referendu o budoucnosti Británie v EU konaném v červnu 2016 zvítězili odpůrci členství v unii poměrem 52 ku 48 procentům, ale 62 procent Skotů se zároveň vyslovilo pro setrvání Británie v EU. Skotská národní strana (SNP), která v roce 2016 vyhrála ve volbách do místního parlamentu, se dosud neúspěšně snažila o odmítnutí brexitu bez dohody za jakýchkoli okolností a nehledě na skutečný termín odchodu Spojeného království z EU. Podle Iana Blackforda, šéfa parlamentního klubu SNP, není pro Skotsko dobrá žádná varianta brexitu.

Podle únorové studie, kterou si nechala vypracovat skotská vláda, by v případě brexitu bez dohody mohl klesnout skotský export až o 20 procent, podnikové investice by se snížili až o miliardu liber a míra nezaměstnanosti by se ze současných čtyř procent zvýšila na šest až osm procent.

In the olden days, when the UK still had a functioning government, it might have been considered the job of the PM to work that out. https://t.co/TUgci764pi

— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) 8. března 2019

Skotsko, které má 5,5 milionu obyvatel, uspořádalo v září 2014 referendum o nezávislosti na Británii, ve kterém vyhráli zastánci svazku s Británií. Skotská premiérka Nicole Sturgeonová v současnosti zvažuje uspořádání druhého referenda, které by se mohlo případně uskutečnit po brexitu.

Wales

Podle expertů by mohl být právě Wales, v němž žije 3,2 milionu obyvatel, z britských regionů brexitem nejvíce zasažen. V roce 2018 totiž směřovalo přes 60 procent exportu Walesu do zemí EU (z celého Spojeného království mířilo do EU jen 44 procent exportu) a jeho hodnota byla téměř 17 miliard liber. Brexit bez dohody by se negativně dotkl zejména potravinářského průmyslu, přes 40 procent produkce jehněčího masa a 90 procent produkce měkkýšů se z Walesu vyváží do EU.

Do Walesu směřuje značný objem zahraničních investic a některé firmy, například jeden z největších zaměstnavatelů v regionu, společnost Airbus, již hrozí odchodem. Dopravu v důležitých waleských přístavech také zkomplikují celní opatření.

Zámořská britská teritoria

Pro některá britská ostrovní území, v nichž žije celkem přes 220.000 lidí, představuje rozvojová pomoc z EU více než 30 procent jejich ročních rozpočtů, což se týká například karibských ostrovů Turks a Cacois nebo ostrovu Svatá Helena. Mnohé z těchto území také dosud mohly těžit z bezcelního obchodování s EU.

Dopady brexitu mohou pocítit například Falklandy, o které bojovala Británie v roce 1982 ve válce s Argentinou. V případě brexitu bez dohody by státy EU již nemusely podporovat územní nárok Spojeného království na toto souostroví a zvýšily by se tím šance Argentiny na získání kontroly nad Falklandskými ostrovy.

Související

Více souvisejících

Brexit Gibraltar Skotsko Wales Velká Británie Severní Irsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy