Slovák vysypal urnu s hlasy na ulici, Slovensko posouvá volby

Na většině Slovenska dnes ve 22:00 SEČ skončí jednodenní prezidentské volby, ve kterých se o hlasy zhruba 4,5 milionu oprávněných voličů uchází 13 kandidátů. Kvůli volebnímu incidentu ovšem v jedné z vesnic na východě země hlasování potrvá déle; proto také bude o více než hodinu odložen začátek zveřejňování průběžných výsledků. Pokud nikdo nezíská podporu nadpoloviční většiny registrovaných voličů, postoupí dva nejúspěšnější kandidáti do rozhodujícího druhého kola přímé volby. To je naplánováno na 30. března.

Policie večer informovala o incidentu ve východoslovenské obci Medzany, kde muž vzal z volební místnosti urnu s hlasovacími archy a vysypal ji na ulici. Policisté muže, kterým je podle médií jeden z voličů, zadrželi. Hlasování bylo na více než hodinu přerušeno a o tuto dobu zůstane volební místnost otevřena déle. V Malackách na západě Slovenska se zase jedna z volebních místností uzavře zhruba půl hodiny po oficiálním ukončení voleb, neboť kvůli absenci jednoho člena volební komise tam hlasování nezačalo včas.

Slovenský statistický úřad oznámil, že průběžné výsledky voleb bude zveřejňovat až po 23:16 SEČ, kdy skončí hlasování i v Medzanech.

Podle listu Sme v obci Jablonica na západě země chtěl volit slovenského prezidenta místní obyvatel, který má ale české občanství. Volební komise mu to neumožnila.

Dílčí údaje o volební účasti za celou zemi nejsou známé. Sociolog Martin Slosiarik odhaduje, že k volebním urnám by mohlo přijít až 60 procent voličů. To by bylo více než před pěti lety, kdy v prvním kole prezidentských voleb volební účast dosáhla 43,40 procenta.

Favoritkou voleb je právnička Zuzana Čaputová. Do trojice nejpopulárnějších kandidátů patří podle dřívějších sondáží také místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič a soudce nejvyššího soudu Štefan Harabin.

Šefčovič a Harabin odevzdali svůj hlas dopoledne, Čaputová se zúčastnila hlasování odpoledne. Během dne volili také vrcholní slovenští politici. Prezident Andrej Kiska, šéf parlamentu Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini shodně vybídli obyvatele země k účasti ve volbách.

Desítky tisíc Slováků, kteří žijí v zahraničí, se prezidentských voleb mohly účastnit pouze ve vlasti. Korespondenční volbu ani hlasování na svých ambasádách Slovensko při těchto volbách neumožňuje.

Od zavedení přímé volby hlavy slovenského státu v roce 1999 se zatím nepodařilo zvolit prezidenta už v prvním kole. Současný prezident Kiska se o znovuzvolení neuchází a pětiletý mandát mu skončí v polovině června.

Kiska dříve podpořil kandidaturu místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko Čaputové, které vyslovila podporu i část opozice. Hlavou slovenského státu se dosud nikdy nestala žena. Za Šefčovičem stojí nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica.

Slovenský tisk dnes zdůraznil důležitost prezidentských voleb a noviny vybídly občany k účasti na hlasování. "Dnes je den, kdy nám budou muset naslouchat i ti, kteří náš hlas jinak ignorují. Nejsou to jen volby, ale i referendum o změně, o tom, kam patříme, co jsou naše hodnoty a kdo je bude nejdůstojněji reprezentovat," napsal list Sme. Deník Pravda zase uvedl, že prezident je prvním úředníkem země a symbolem toho, jaký by stát chtěl být doma i navenek. Na tom by podle listu mělo občanům záležet.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko Volby volby na Slovensku prezidentské volby na Slovensku 2019

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 5 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 5 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 5 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 10 hodinami

Policejní těžkooděnci vstoupili do Kolumbijské univerzity, rozehnali demonstranty

Policejní těžkooděnci newyorské policie vstoupili v noci na středu na půdu kampusu Kolumbijské univerzity v New Yorku, aby rozehnali demonstranty, kteří v rámci propalestinského protestu obsadili univerzitní budovu Hamilton Hall. Demonstranti se v budově zabarikádovali a vyvěsili vlajky, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy