"Vybouchne" brexitová dohoda i napotřetí? Ministr naznačil, co by následovalo

Dvakrát odmítnutá "rozvodová" dohoda Británie s Evropskou unií má příští týden dobrou šanci na schválení. V rozhovoru s televizí Sky News to dnes řekl náměstek ministra pro brexit Kwasi Kwarteng. Pakliže by dokument poslanci opět odmítli, je ve hře i možnost zrušení brexitu, řekl šéf britské diplomacie Jeremy Hunt. Podle nejmenovaného vládního zdroje reportérky televize Sky News Beth Rigbyové by se ale premiérka Theresa Mayová v takové situaci přiklonila k brexitu bez dohody.

"Šance na prosazení dohody příští týden jsou dobré," uvedl Kwarteng ve chvíli, kdy do stále platného termínu britského odchodu z EU zbývalo jen lehce přes 200 hodin. "Lidé už teď otáčejí, protože jejich úvahy se soustřeďují na dohodu a na schopnost opustit EU včas a spořádaným způsobem," dodal.

Zcela opačný názor ale dnes vyjádřil zdroj reportérky Rigbyové. Tato nejmenovaná osoba je prý ohledně prosazení dohody skeptická, navíc se domnívá, že Mayová by se následně podvolila přání své strany a nastolila kurz směrem k neřízenému brexitu. Další komentátoři pak varují, že na konci příštího týdne už by k tomuto scénáři mohlo dojít i "omylem".

Britská vláda zatím nestanovila termín nového hlasování a Andrea Leadsomová, která za kabinet určuje agendu dolní komory parlamentu, uvedla, že o dalším postupu rozhodne příští týden. Na předloženém programu je zatím pouze pondělní debata o dalším postupu, kde by poslanci měli opět dostat možnost předkládat vlastní návrhy. Pokud by později přece jen brexitovou dohodu schválili, vláda předloží "statutární nástroj" pro změnu data brexitu v britském zákoně o odchodu z unie.

O "rozvodové" dohodě dojednané s unií vládou premiérky Theresy Mayové poslanci poprvé hlasovali v polovině ledna, kdy ji odmítli rekordním rozdílem 230 hlasů. Minulý týden byla vládní porážka o 81 hlasů mírnější. Potřetí se mělo hlasovat už tento týden, avšak předseda sněmovny John Bercow tento vývoj vyloučil, pokud vládní návrh nedozná významných změn.

Podle komentátorů by třetí hlasování už mohlo přinést skutečnou volbu mezi spořádaným brexitem s dohodou a nekontrolovaným odchodem. Není totiž jisté, že EU by vyhověla britské žádosti o prodloužení brexitové lhůty, pokud dohoda stále nebude ratifikována. Je však otázkou, zda britští poslanci na takovéto chápání nového hlasování přistoupí.

Jeden z lídrů severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která v Dolní sněmovně podporuje menšinovou konzervativní vládu, dnes irské rozhlasové a televizní stanici RTE řekl, že jeho strana stále není blíže podpoře dohody. "Budeme však pokračovat v rozhovorech s premiérkou, protože věříme, že je naší povinností odčinit část škod zahrnutých v dohodě o vystoupení," dodal Sammy Wilson.

The deal remains toxic. The Speaker has given the Prime Minister an opportunity to secure further changes to the backstop before returning to the @HouseofCommons. We will continue to talk with the Government but they must address the backstop if they want our support.

— Sammy Wilson MP (@eastantrimmp) 21. března 2019

Kwarteng se dnes vyhnul jasné odpovědi na dotaz, co by následovalo po dalším odmítnutí brexitové dohody. Ministr zahraničí Hunt ale v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC uvedl tři možnosti: "Parlament by mohl hlasovat o odvolání článku 50 (zahájení procesu vystoupení z EU)... Mohl by přijít mimořádný summit kvůli nabídce odkladu, přičemž nevíme, jaká by byla délka... A pak je tady brexit bez dohody jakožto výchozí právní cesta," uvedl.

Zrušení brexitového procesu nicméně označil za velmi nepravděpodobné. "Takže volba, která je teď před námi, je mezi vyřešením této otázky a extrémní nepředvídatelností," dodal Hunt.

Odvolání brexitu v tuto chvíli v rámci britského parlamentu nepředstavuje variantu s příliš velkou podporou. Poslanci se však zřejmě budou muset zabývat peticí, která byla s tímto úmyslem ve středu večer iniciována skrze oficiální vládní portál. Za půl dne ji podpořilo skoro 700.000 lidí, přičemž masivní zájem způsobil správcům webu technické problémy.

Související

Více souvisejících

Brexit Jeremy Hunt (britský politik) John Bercow Velká Británie EU (Evropská unie) Demokratická unionistická strana (DUP)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři propašovali na web ČTK smyšlenou zprávu o atentátu na Pellegriniho

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy