Muslim je jedním z nejvlivnějších politiků v Berlíně, představil nezvyklý plán

Raedu Salehovi bylo pět let, když jeho rodina opustila palestinskou vesnici na Západním břehu, aby začali lepší život v Německu. Nyní 41letý muslim se stal jedním z nejvýznamnějších berlínských politiků a stojí v čele úsilí o obnovu synagogy, kterou před 80 lety zničili nacisté, píše agentura AP.

To, co možná zní jako utopie v částech světa, kde panuje silné nepřátelství mezi muslimy a židy, se stalo skutečností v Berlíně: Židé, muslimové a křesťané spojili síly, aby obnovili kdysi jednu z největších synagog města.

V posledních letech se dochovaná část Fränkeluferské synagogy, která stojí na břehu kanálu ve čtvrti Kreuzberg, stala domovem životem pulzující a rozmanité komunity židů z celého světa, ale jak se obec rozrůstá, nedostává se místa.

Spolužití není v Berlíně vždy snadné, ale s požehnáním lidí, jako je Saleh, který předsedá berlínským sociálním demokratům a je členem městského zastupitelstva, může náboženská spolupráce za pár let dojít naplnění.

"V minulosti Berlín strhl zeď mezi Západem a Východem," řekl Saleh při nedávné návštěvě synagogy. "Dnes musíme strhnout zdi nenávisti," prohlásil. "Sílící antisemitismus a nevraživost vůči muslimům, rostoucí vzájemná netolerance - to nemůže pokračovat," zdůraznil politik.

Fränkeluferská synagoga byla otevřena jako ortodoxní modlitebna v roce 1916 a pojala 2000 věřících. Před nástupem takzvané třetí říše čítala prosperující komunita německých židů kolem 560.000 lidí a byla známá svou kulturní a intelektuální význačností. V roce 1938, pět let po nástupu nacistů k moci v Německu, však davy zničily části budovy během křišťálové noci, kdy byly po celé zemi ničeny synagogy, židovské obchody a domy.

Během holokaustu, který následoval, nacisté a jejich přisluhovači v celé Evropě vyvraždili šest milionů židů.

Mit der SPD Spandau bei Pulse of Europe auf dem Gendarmenmarkt Flagge für Europa gezeigt. #europaistdieantwort #ansprechbar @gabischoff @RaedSalehBerlin pic.twitter.com/GCDyXCql53

— Daniel Wrobel (@dani7830) 25. února 2019

Dodnes zůstalo pouze křídlo budovy, známé jako synagoga mládeže, uprostřed převážně arabské a turecké přistěhovalecké čtvrti poseté mešitami, čajovnami a stánků s kebabem.

Malá synagoga přesto láká rostoucí počet mladých židovských rodin, které se v posledních letech přistěhovaly do německé metropole z Izraele, Spojených států, bývalého Sovětského svazu, Jižní Ameriky a Austrálie.

Saleh řekl, že se nedávno s některými členy chrámu setkal nad humusem a falafelem a ptal se jich, jak by mohl rostoucí obec podpořit. Odpověď byla jasná: Prosili o více místa.

"Když pořádáme větší akce a oslavy, tento prostor praská ve švech, velmi rychle je tu velmi těsno," řekl 38letý Jonathan Marcus, který patří k páté generaci německých členů Fränkeluferské synagogy. Dodal, že je třeba také rozšířit prostor pro modlení, vybudovat studovny a školku.

Saleh loni slíbil, že svá slova promění v skutky, a nyní předsedá různorodé dozorčí radě organizace zahrnující židy, křesťany a muslimy, kteří usilují o výběr přibližně 24 milionů eur (přes 617 milionů korun), nutných ke znovuvybudování hlavní budovy. Před válkou to byla bílá neoklasicistní stavba se sloupy ve fasádě.

Zatím nejsou žádné architektonické návrhy, ale je mnoho nadšených podporovatelů, kteří doufají, že vyberou dost darů, aby se za pět let mohlo začít stavět.

Jedním z nich je 40letá izraelská manažerka Nirit Bialerová, která se do Německa přestěhovala před 13 lety. Říká, že se už nemůže dočkat, až se její sny o kulturním centru v synagoze stanou skutečností.

"Myslím, že je skvělé, že Berlín nám, lidem různých vyznání a různého původu, umožňuje spolupracovat," řekla Bialerová před modlitbami vpředvečer svátku Purim v poněkud stísněné modlitebně synagogy. "Skutečnost, že Raed Saleh je původem Palestinec, nehraje žádnou roli. Pro mě je to Berlíňan," podtrhuje Izraelka.

Dosud byly podle Saleha reakce na projekt převážně pozitivní. Dokonce i některé muslimské komunity přislíbily, že budou ve svých mešitách po pátečních modlitbách vybírat peníze na synagogu. "Tato synagoga je nakonec víc než pouhá synagoga. Je to symbol sounáležitosti náboženství, kultur a tradic," uzavřel Saleh.

Související

Složený snímek bolidu z videozáznamu pořízeného videokamerou na stanici Frýdlant v Čechách.

Země se u Berlína srazila s planetkou 2024 BX1

Podíl astronomů z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR na vysvětlení tohoto vzácného případu je především v pozorování tohoto velmi výjimečného typu tělesa ještě před jeho srážkou, jehož podstata se ukázala ovšem až po jeho vlétnutí do atmosféry ze světla, které jsme zachytili našimi přístroji, a byla poté potvrzena nalezením meteoritů v oblasti, kterou jsme přesně určili.

Více souvisejících

Berlín Muslimové židé Německo Raed Saleh (berlínský politik)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Tuleja ministrem pro vědu a výzkum nebude. Nominace se vzdal

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát nominace do funkce. Ve vládě měl nahradit poslankyni Helenu Langšádlovou, jejíž demisi již přijal prezident Petr Pavel.  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy