Odkladiště politiků? Do europarlamentu mají nakročeno Berlusconi či Szydlová

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi má nakročeno k tomu, aby se po květnových eurovolbách stal patrně nejznámějším nováčkem v Evropském parlamentu (EP). Díky prvnímu místu na kandidátce své strany má zvolení takřka jisté, stejně jako další tváře známé z národních vlád. Je mezi nimi například polská expremiérka Beata Szydlová nebo německá ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová, napsal server Politico.eu.

Vzhledem k tomu, že část ze současných 751 europoslanců v květnu nekandiduje a další mají malou šanci na úspěch, očekává se, že přibližně polovinu zvolených budou tvořit nováčci.

Dvaaosmdesátiletý mediální magnát a trojnásobný italský premiér Berlusconi je jedničkou na listině své strany Vzhůru, Itálie, které dávají průzkumy šanci přibližně na osm europoslanců. Ačkoli některá média podotýkají, že pro muže odsouzeného za daňové úniky a dlouhodobě čelícího řadě obvinění je motivací hlavně imunita spojená s poslaneckým mandátem, sám Berlusconi hodlá být v Bruselu a Štrasburku vidět.

Fino a quando abbiamo governato noi la #disoccupazione è rimasta due punti sotto la media europea. Da quando una sorta di colpo di stato legale ha cacciato l’ultimo governo scelto dagli italiani, è salita e ora rischia di aumentare ancora.@ilfoglio_it pic.twitter.com/HqXARJCnGE

— Silvio Berlusconi (@berlusconi) 25. dubna 2019

Tento týden v textu zveřejněném v listu Corriere della Sera napsal, že chce zprostředkovat dohodu mezi nejsilnější europoslaneckou frakcí lidovců, kam patří i jeho strana, a euroskeptickými formacemi kolem strany Liga, vedené italským ministrem vnitra Matteem Salvinim. Ten má v plánu spojit protievropské síly v EP, aby získaly větší vliv na jeho chod. Berlusconi už v europarlamentu působil na přelomu století a tehdy čelili zákonodárci výzvám, aby jej kvůli vyšetřování údajných daňových machinací zbavili imunity.

Szydlová, která vedla polskou vládu v letech 2015 až 2017, stojí v čele kandidátky vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). Ta bude podle voličských anket dominantní silou evropských voleb v Polsku. V Bruselu zanechala jako premiérka stopy hlavně vedením sporů s Evropskou komisí kvůli právnímu státu v Polsku a také tím, že se jako jediná z unijních lídrů vyslovila proti znovuzvolení svého krajana a názorového oponenta PiS Donalda Tuska do čela Evropské rady.

Aktivní europoslankyní zřejmě bude německá ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová, která vede kandidátku sociálních demokratů. V minulosti se podle médií vyslovila například pro vytvoření společné unijní armády nebo pro větší regulaci sociálních sítí.

Také strana francouzského prezidenta Emmanuela Macrona postavila do čela své kandidátky ženu, která ještě v březnu seděla v ministerském křesle. Někdejší ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová proslula tvrdým přístupem k požadavkům Británie při vyjednávání o vystoupení z EU a patří mezi politiky, kteří podporují brexit.

Španělský ministr zahraničí Josep Borrell je zase jedničkou na seznamu kandidátů vládních socialistů a do EP se vrátí po deseti letech. Politik, který byl v letech 2004 až 2007 předsedou europarlamentu, je zastáncem užší evropské integrace. Některá média spekulují, že by se mohl stát španělským kandidátem na příštího evropského komisaře.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 evropský parlament Beata Szydlová Silvio Berlusconi

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Aktualizováno před 31 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Rusko řeší korupční kauzu na Šojguově ministerstvu. Putin o případu ví

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy