Zelená vlna nebo řetězová reakce? Tradiční frakce v novém europarlamentu budou závislé na Zelených

I přestože se evropské „zelené strany“ v posledních letech těší z narůstající voličské podpory, v aktuálně probíhajících celounijních volbách jim je oproti předchozímu volebnímu období odhadováno pouze o několik křesel navíc. Nejaktuálnější průzkumy a odhady kalkulují se ziskem 55 křesel v Evropském parlamentu, ve kterém bude do odchodu Spojeného království z EU (31. října 2019) sedět 751 europoslanců.

Po tom, co strany zelených získaly v loňském roce enormní podporu v německých spolkových republikách Bavorsku a Hesensku, v belgických místních volbách a v národních volbách v Lucembursku, začali lídři Evropské strany zelených hovořit o „nastupující vlně Zelených“. Krátce nato zabodovali zelení i v německých celonárodních volbách.

Úspěch zelených environmentálně nakloněných stran je fenoménem současné evropské politiky. Vzestup jejich podpory lze sledovat v důsledku finanční a dluhové krize, se kterou se unie potýkala na konci předchozího desetiletí. Tématika klimatu a ochrany životního prostředí byla jedním z hlavních bodů kampaně, která letošní eurovolby doprovázela a doposud doprovází. Mnozí voliči zelené strany podporují také z toho důvodu, že je považují za jakési protipóly tradičních stran, které se v současnosti podílejí na vytváření politik na národní i evropské úrovni.

Strany zelených obecně zaznamenávají největší volební úspěchy v bohatších a západních státech Evropské unie, jako je právě již zmíněné Německo. Jedná se tak spíše o řetězovou reakci než o masivní „zelenou vlnu.“

Předvolební průzkumy ukazují, že by zelené strany mohly zvítězit přibližně ve 13 z 28 unijních státech. Z východoevropských států se největší zisky Zelených předpokládají v Litvě a na jihu Evropy ve Španělsku díky regionálním separatistickým stranám. Odhady však předpovídají, že by se frakce Evropské strany zelených spolu s jejich partnerskou Evropskou svobodnou aliancí (EFA) měla celkově ve volbách umístit až na 6. místě. Předpokládá se, že ve víkendových eurovolbách opět zvítězí Evropská lidová strana, těsně za ní se umístí frakce socialistů a liberálů, třetí příčka připadne Alianci liberálů a demokratů v Evropě, čtvrté místo obsadí Salviniho nově vzniklá evropská nacionalistická aliance a páté místo připadne Evropským konzervativcům a reformistům.

"Zelená vlna" tedy evropské volby příliš nezasáhne. Evropská frakce zelených bude nicméně hrát zcela zásadní roli ve formování pro-evropského části nového parlamentu. Žádná z tradičních dominantních stran totiž pravděpodobně nezíská takový počet hlasů, aby v novém europarlamentu vytvořila většinu, a bude se tedy spoléhat na menší evropské frakce, jakými jsou právě Zelení.

Související

Vladimír Růžička s hokejovým týmem ČR 2010, autor: Jarba

Hokejový trenér Vladimír Růžička má nové angažmá. Bude za Rajchlovo PRO kandidovat do europarlamentu

Po posledním nevydařeném a velice krátkém angažmá ve Slovanu Bratislava se o hokejovém trenérovi Vladimíru Růžičkovi může říct, že si našel nové angažmá. Tentokrát ho ale neangažoval žádný hokejový klub, ale politická strana. V nadcházejících volbách do Evropského parlamentu bude totiž kandidovat v barvách strany Právo Respekt Odbornost (PRO) vedenou Jindřichem Rajchlem.

Více souvisejících

Eurovolby Volby Strana zelených EU (Evropská unie) evropský parlament životní prostředí Klimatické změny

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy