Zrození nové Evropy? Evropské volby prokázaly přání voličů změnit EU

Kampaň stran před evropskými volbami byla ve znamení boje o duši Evropy. Jak protievropské, tak proevropské strany vykreslovaly ty druhé jako nebezpečí pro demokracii a svobodu. Vyhrocená kampaň vedla k tomu, že voliči skutečně přišli a vyslali signál, že chtějí, aby se Evropská unie změnila.

Evropské volby se nesly ve znamení nezvykle velkého zájmu voličů. Zatímco v předchozích letech volební účast klesala, nyní dosáhla svého nejlepšího výsledku za posledních let – 50%. Pro srovnání, předchozí poslední rok to byl 43%. To dokazuje, že voliči skutečně je vnímaly jako záležitost, ve které se rozhoduje o osudu Evropy.

Podle očekávání středově konzervativní strany, soustředění v Evropské lidové straně, tak středově sociálně demokratické strany, soustředěné v Pokrokovém spojenectví socialistů a Demokratů, ztratily příliš hlasů, aby udržely svou „ Velkou koalici“ a tedy pohodlnou většinu v Evropském parlamentu.

Obě strany proto, aby získaly v Evropském parlamentu většinu, budou muset získat na svou stranu „černé koně“ evropských voleb, kterými byly liberálové a Zelení. Ti tvoří třetí a čtvrtou nejsilnější politické frakce, co se týče počtu křesel, podle předběžných výsledků.

Jelikož všechny zmíněné strany jsou pro-EU, mohou být pro příznivce EU výsledky voleb dobrá zpráva. Není to však až tak dobrá zpráva pro EU v její stávající podobě, reprezentovanou právě dosavadní Velkou koalicí. Jak upozorňuje stanice CNN, liberálové a zelení nejsou zcela na stejné lodi jako strany Velké koalice. Jako euroskeptické strany, i ony chtějí EU změnit. „ Potřebuje odlišnou unii, protože tato unie nepřežije 21. století,“ řekl vůdce liberálů, bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt.

Podle magazínu Policito euroskeptické strany nedokázaly dosáhnout svého předpokládaného úspěchu v mnoha případech proto, že jsou s nimi spojené politické skandály. Týkalo se např. Svobodné strany Rakouska, kterou poškodila kauza „Ibiza“, tj. zjištění, že předseda strany Heinz-Christian Strache se pokoušel získat podporu ve volbách výměnou za prodej veřejných institucí. Na kauzu si stěžovala i německá Alternativa pro Německo, která si pohoršila v porovnání se svým parlamentním výsledkem. Podobně kvůli svým vnitřním politickým skandálům dosáhly špatného výsledku i dánské či estonské euroskeptické strany.

Ani vítězství Marine Le Penové ve Francii není zcela přesvědčivé. Svého hlavního protivníka, Emmanuela Macrona, porazila jen velmi úzce a dosáhla horšího výsledku než v minulých volbách v roce 2014. Experti poukazují, že Le Penová přitom mohla pracovat s velkou nespokojeností vůči Macronovi ve Francii ztělesněnou v hnutí žlutých vest.

Na druhou stranu však strany vyznačující se mírnějším euroskepticismem jako je maďarský Fidesz Viktora Orbána či polská Právo a spravedlnost, dosáhly jasného vítězství. Matteo Salvini, vůdce istálské euroskeptické strany Liga severu naznačil, že by s Orbánem by rád spolupracoval. To by mohlo být ranou pro evropskou lidovou stranu, kde doposud Orbán působil.

„ Nová Evropa je zrozena. Jsem hrdý, že Liga participuje v této nové Evropské renesanci,“ řekl vůdce Salvini, jehož strana zcela jasně zvítězila v italských volbách do Evropského parlamentu. Ačkoliv euroskeptické strany nedocílily tolika hlasů, jak se očekávalo a Salvini tedy zřejmě nebude moci naplnit svůj sen o velké euroskeptické koalici, stále získaly dostatek hlasů, aby to vyslalo zprávu. Jak sám Salvini řekl, výsledky jsou znamením, že voliči sní „o jiné Evropě.“

Do určité míry se ukázalo, že EU je rozdělená mezi více euroskeptickou východní a více pro evropskou západní část. Politico upozorňuje, že tzv. zelená vlna“, tj. vzestup Zelených, se týkala jen západních evropských zemí typu Německa, zatímco ve východní Evropě, ale i jižní Evropě vůbec neexistovala.

CNN upozorňuje, že volby do Evropského parlamentu jen ukázaly, jak jsou členské státy EU rozděleny nejen mezi sebou, ale i v sobě navzájem. Zřejmě nejostřeji je to znát v případě Velké Británie. Euroskeptická Strana pro Brexit zde dosáhla vítězství, následovaná však velmi proevropskými Liberálními demokraty. Rozdělení země lze vidět v případě Polska, kde Právo a spravedlnost bylo následována hlavní opoziční Evropskou koalicí.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 Liga Severu (Itálie) evropský parlament EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 51 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy