Protiimigrační strany na Severu nezaznamenaly výrazný úspěch

Těžkou porážkou protiimigrační Dánské lidové strany (DF) skončily volby do Evropského parlamentu v Dánsku. Strana, která v roce 2014 překvapivě v eurovolbách v zemi zvítězila, získala tentokrát jen 10,7 procenta hlasů a skončila na čtvrtém místě. Očekávání nenaplnili ani nacionalisté ve Finsku a ve Švédsku, průzkumy jim předpovídaly výraznější úspěch. Ve Švédsku jasně zvítězila Švédská sociálnědemokratická dělnická strana premiéra Stefana Löfvena s 23,6 procenta hlasů, v Dánsku Liberální strana Venstre premiéra Larse Rasmussena (23,5 procenta). Ve Finsku vyhrála konzervativní Národní koaliční strana (20,8 procenta), překvapili druzí Zelení.

Nacionalistická Dánská lidová strana patří k hlavním poraženým eurovoleb, když si oproti roku 2014 pohoršila o téměř 16 procent. Důvodem poklesu podpory DF je podle analytiků částečně skandál kolem zneužití evropských fondů Mortena Messerschmidta, který v roce 2014 dovedl DF k vítězství v eurovolbách, a také konkurence nových ultrapravicových stran. Straně, která se jako jediná z velkých severských protiimigračních uskupení přihlásila k alianci budované italským vicepremiérem a šéfem protiimigrační strany Liga Matteem Salvinim, zbylo z původních čtyř křesel v europarlamentu jediné.

Nejlépe si ve volbách v Dánsku vedly centristické strany. Za Liberální stranou Venstre premiéra Rasmussena (23,5 procenta) skončila těsně druhá Sociálnědemokratická strana (21,5 procenta) a třetí Socialistická lidová strana (13,2), uvedl list Politikken po sečtení všech hlasů. Volební účast dosáhla 66 procent.

"Toto je obrovské vítězství pro liberály, kterého se jim podařilo dosáhnout deset dní před parlamentními volbami," řekl dánské rozhlasové stanici DR politolog Kasper Möller Hansen z kodaňské univerzity. Parlamentní volby v Dánsku jsou plánovány na 5. června.

Ve Švédsku, kde k urnám přišlo 53,3 procenta voličů, podle očekávání jasně zvítězili sociální demokraté (23,6 procenta), druhá byla Umírněná koaliční strana (16,8 procenta) a třetí protiimigrační Švédští demokraté (15,4 procenta), vyplývá podle listu The Local z výsledků po sečtení 94 procent hlasů. Švédští demokraté si sice ve srovnání s eurovolbami 2014 značně polepšili, na základě předvolebních průzkumů si ale dělali naděje na ještě větší zisk.

Propad ze čtyř na dvě křesla v EP zaznamenali švédští Zelení, které tentokrát podpořilo 11,4 procenta voličů. Ve Švédsku se tedy neprojevil takzvaný "Greta efekt" jako například v Německu, kde Zelení vytěžili ze sílícího ekologického hnutí vedeného šestnáctiletou švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou, po jejímž vzoru studenti v evropských i dalších zemích v pátečních dnech stávkují a demonstrují za lepší ochranu klimatu.

Z výrazného úspěchu se naopak mohou těšit Zelení ve Finsku, kde obsadili hned druhé místo s 16 procenty hlasů za konzervativní Národní koaliční stranou (20,8 procenta). Třetí Sociálnědemokratická strana Finska získala 14,6 procenta hlasů a čtvrtá protiimigrační Strana Finů 13,8 procenta, vyplývá z výsledků po sečtení 99,9 procenta hlasů.

Pro Stranu Finů jsou podle finských médií eurovolby zklamáním, protože nedokázala zopakovat svůj výsledek z dubnových parlamentních voleb, kdy si připsala 17,5 procenta. "Zdá se, že politické strany dokázaly lépe zmobilizovat voliče se zájmem o takové otázky jako klimatické změny a sociální spravedlnost než voliče toužící uzavírat hranice," řekla deníku Yle politická komentátorka Maryan Abdulkarimová žijící v Helsinkách. Účast ve Finsku byla 40,7 procenta, tedy pod průměrem EU (50,82 procent).

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 dánsko evropský parlament Finsko Švédsko

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy