Neúspěch německé vládní koalice. Kdo za to může?

Ve stranách německé koalice konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie (SPD) se naplno rozhořela debata o tom, kdo a co může za neúspěch ve volbách do Evropského parlamentu (EP). Zatímco vedení CDU míní, že zanedbalo například téma ochrany klimatu, levý okraj SPD už dává dohromady požadavky na změny ve vládní politice. V CDU a SPD se také diskutuje o budoucnosti předsedkyň Annegret Krampové-Karrenbauerové a Andreji Nahlesové. Řada vedoucích představitelů stran za nimi ale zatím stojí.

"Velmi si jí vážím a dobře se nám spolupracuje. Měla by dostat čas, aby pokračovala v práci," řekl na adresu Krampové-Karrenbauerové předseda CSU a bavorský premiér Markus Söder, jehož strana jako jediná z trojice koaličních stran v nedělním hlasování neztratila a v domovském Bavorsku získala 40,7 procenta. Sociálním demokratům pak vzkázal, ať si konečně vyjasní, co chtějí a jaký mají vlastně postoj ke koaliční vládě.

Z druhé strany mezitím přišel požadavek levicového křídla SPD, aby vláda výrazně změnila svůj postoj například v otázce přistěhovaleckého zákona, digitální daně či boje proti klimatickým změnám, což bylo téma, kterým v eurovolbách bodovali Zelení. "Nemůžeme už u základních témat trpět blokády ze strany CDU a CSU," jsou přesvědčeni místopředseda strany Ralf Stegner a šéf mladých sociálních demokratů Kevin Kühnert.

I když se uvnitř SPD o budoucnosti předsedkyně strany Nahlesové - která v neděli musela strpět i první poválečnou porážku v zemských volbách v Brémách - diskutuje ještě výrazně hlasitěji než v CDU o Krampové-Karrenbauerové, varuje řada sociálních demokratů před rychlými změnami. Stegner uvedl, že straně personální spory škodí. Ve svých funkcích by Nahlesová, která chce, aby SPD důrazněji prosazovala své postoje, měla zůstat i podle dolnosaského premiéra Stephana Weila.

Pokud jde o obsahové nedostatky, došlo vedení křesťanské demokracie v povolební analýze k tomu, že CDU nebyla schopna dobře reagovat na fenomény jakými jsou páteční demonstrace za důslednější boj proti klimatickým změnám nebo na kritiku ze strany mladého youtubera Reza, kterou týden před volbami vidělo na 11 milionů lidí.

"K tomu výsledku vedly především naše vlastní chyby," připustila dnes na tiskové konferenci Krampová-Karrenbauerová. Strana se podle ní nedostatečně soustředila na téma boje proti změnám klimatu, které nakonec volbám dominovalo. Mimo jiné za to a také za vnímaný posun příliš doprava ji potrestali mladší voliči, u nichž výrazně ztratila, míní. CDU ale podle své předsedkyně doplatila také na to, že lidé špatně hodnotí práci celoněmecké vlády.

O důsledcích voleb a změnách, které je po nich nutné přijmout, budou křesťanští demokraté diskutovat na dvoudenním zasedání v neděli a v pondělí. SPD, v níž část politiků mluví o zlomu, se chce radit za týden. Soustředit se přitom bude i na požadavky pro jednání s koaličními partnery o budoucnosti vlády, které se odehraje letos na podzim, tedy v polovině funkčního období.

Související

Více souvisejících

Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Evropské volby 2019 Německo Annegret Krampová-Karrenbauerová

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy