Obrovský úspěch španělských socialistů. Ovládli evropské, místní i regionální volby

Španělští socialisté (PSOE) premiéra Pedra Sáncheze s přehledem vyhráli volby evropské, místní i regionální. Měli nejvíce hlasů v deseti z 12 regionů, kde se volilo. Nepodařilo se jim ale získat Madrid. Socialisté na konci minulého měsíce vyhráli parlamentní volby, ale nemají parlamentní většinu. V nedělních volbách se naopak nedařilo levicové formaci Unidas Podemos (UP), jejíž předseda Pablo Iglesias dosud Sanchéze tlačil do zformování vládní koalice. Nyní má šéf socialistů silnou pozici na vytvoření menšinové vlády, kterou si přeje, shrnuje dnes výsledky španělské "super neděle" server The Local.

Úspěch socialistů v regionálních volbách je výrazný ve srovnání s rokem 2015, kdy PSOE vyhrála pouze ve dvou regionech. Ve většině oblastí ovšem nyní socialisté nemají většinu a budou-li v nich chtít vládnout, neobejdou se bez koalic. V obecních volbách získali socialisté 29,26 procenta hlasů, zatímco lidovci 22,23 procenta hlasů.

"PSOE po výsledcích z 28 dubna potvrdila, že je zdaleka největší politickou silou španělského politického systému," komentoval výsledky Sánchez. Nyní má otevřenou cestu ke svému plánu, tedy k menšinovému kabinetu s podporou dalších různých stran proměnlivě v závislosti na projednávaném zákonu.

Levicová UP, která v roce 2015 získala spolu s radikálně levicovými hnutími ta největší španělská města, většinu radnic v nedělních volbách ztratila, patrně kvůli svým vnitřním rozporům, napsala agentura AFP.

Nenaplnily se předpovědi, že konzervativní lidovci ztratí po dvou desítkách let Madrid. Na úrovní regionu, madridského autonomního společenství, získali sice největší zastoupení (37 křesel) socialisté, ale ale ani s podporou UP a volební platformou Más Madrid nepřekročí 67 křesel nutných k získání většiny. To se naopak podařilo lidovcům (30 křesel oproti 48 předchozím) spolu se středopravicovou stranou Ciudadanos (20 křesel) a krajně pravicovou formací Vox (12 křesel).

Tato trojice bude řídit i madridskou radnici. Místní volby zde sice vyhrála formace Más Madrid, ale ani s podporou socialistů nemá většinu. Novým starostou Madridu bude 44letý lidovec José Luis Martínez-Almeida.

Svůj mandát neobhájila starostka Barcelony Ada Colauová a město bude dál řídit Ernest Maragall ze strany Republikánská levice Katalánska (ERC), která si přeje odtržení Katalánska od Španělska. Bývalý francouzský premiér a barcelonský rodák Manuel Valls, který se tu o post starosty ucházel s podporou strany Ciudadanos a liberálů, skončil až čtvrtý. Získal jen 13 procent hlasů.

Krajně pravicová strana Vox v evropských volbách (šest procent hlasů, tedy tři europoslanci) sice ve srovnání s těmi parlamentními (deset procent hlasů) oslabila, ale dařilo se jí na regionální a místní úrovni. V Madridu se bez její podpory neobejdou lidovci a Vox má dobré výsledky na venkově. Zatímco v roce 2015 strana získala pouze 22 zástupců v místní správě, nyní jich má 530, z toho pět starostů, převážně v obcích.

Související

Více souvisejících

Pedro Sánchez Španělsko Evropské volby 2019

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy