Orbán po eurovolbách opět čeří vody. Ke které frakci se přidá Fidesz?

Pokud nebude členství strany Fidesz v Evropské lidové straně v souladu s maďarskými národními zájmy, pak přejde do nové politické formace. Ve státním rozhlasu to dnes řekl maďarský premiér a předseda Fideszu Viktor Orbán. Neuvedl ale, k jaké skupině by se Fidesz mohl připojit.

"V současnosti jsme členy Evropské lidové strany a uvidíme, jakým směrem bude směřovat (...), jestli to budeme moci ovlivnit a jestli to bude v zájmu Maďarska a Maďarů," řekl Orbán. "Pokud ano, pak zůstaneme, pokud ne, pak zasedneme v nové formaci," dodal Orbán.

Evropská lidová strana (EPP) v březnu pozastavila Fideszu členství kvůli údajnému porušování zásad právního státu v Maďarsku. Orbán politiky z ostatních evropských konzervativních stran rozzlobil příklonem k lídrům krajně pravicových uskupení, jako je třeba italský vicepremiér Matteo Salvini z protiimigrační a euroskeptické Ligy.

Orbán dnes také připomněl, že visegrádská skupina, jejímž členem je kromě Maďarska také Česko, Polsko a Slovensko, bude společně navrhovat kandidáty na obsazení klíčových postů v Evropské unii. Co se týče nového předsedy Evropské komise, přál by si Orbán na tomto postu politika s protiimigračními názory, který by byl připraven hájit křesťanskou kulturu. Orbán by podle svých slov o takovém kandidátovi věděl, a ne jen o jednom. O koho konkrétně jde, ale neprozradil.

Orbánova strana, která svou kampaň založila na ostré protiimigrační rétorice, se minulý víkend stala v Maďarsku jasným vítězem voleb do Evropského parlamentu. Získala 52 procent hlasů.

Související

Péter Magyar

Orbánovi se z diplomata vyklubal nový sok. Magyar založil novou stranu

Maďarský právník a bývalý diplomat administrativy premiéra Viktora Orbána, Péter Magyar, který v posledních týdnech vedl dva masové protesty proti Orbánově vládě, nyní zakládá politickou stranu nazvanou TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana respektu). Tuto informaci zveřejnil ve čtvrtek na svém Facebooku.

Více souvisejících

Viktor Orbán fidesz Maďarsko Evropská lidová strana (ELS) EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy